22. 5. 2011

Cimos na povratni finalni tekmi premagal Benfico in osvojil evropski pokal challenge

Rokometaši Cimosa so zmagovalci letošnjega evropskega pokala challenge. Koprčani so na povratni finalni tekmi pred domačimi gledalci premagali portugalsko Benfico z 31:27 in s skupnim izidom 58:54 (na prvi tekmi v Lizboni je bilo 27:27) osvojili prvo evropsko lovoriko v klubski zgodovini.

 

 

Cimos Koper – Benfica 31:27 (17:11)

 

Koper – Dvorana Bonifika, gledalcev: 2500, sodnika: Cohen in Peretz (oba Izrael).

 

Cimos Koper: Podpečan (1 obramba), Vran (15 obramb), Skoko 1, Dobelšek 5, Mirković 2, Brumen 5, Bombač 4, Poklar, Krivokapić 6 (3), Skube 4, Mlakar 2, Konečnik, Rapotec, Osmajić 2.

 

Benfica: Ferreirinho (7 obramb), Candeias (3 obrambe), Peneda, Tavares 7, Lopes, Pais, Zaikin 4, Pedroso 2, Roque 1, Graca, Carneiro 10, Silva 1, Areia, Costa 1, Vučičević 1.

 

Sedemmetrovke: Cimos Koper 3 (3), Benfica 1 (1).

 

Izključitve: Cimos Koper 14 minut, Benfica 10 minut.

 

 

Po aprilskem zmagoslavju na zaključnem turnirju slovenskega pokala (pokal Pivovarne Union) v Celju so rokometaši Cimosa osvojili že drugo lovoriko v letošnji tekmovalni sezoni. Po neodločenem izidu (27:27) proti Benfici v Lizboni na prvi finalni tekmi evropskega pokala challenge sona povratnem dvoboju v dvorani Bonifika premagali Portugalce z 31:27 (17:11).

 

Domači trener Fredi Radojkovič zaradi poškodb spet ni mogel računati na Darka Stanića in Uroša Elezovića, tako da je imel na razpolago enak igralski kader kot prejšnjo nedeljo v Lizboni. Začetek tekme je minil v enakovredni igri in štirih začetnih izenačenjih (od 1:1 do 4:4) so si Koprčani prvo občutnejšo prednost priigrali po delnem izidu 3:0 (7:4 v 12. minuti). V vratih je Jure Vran odlično nadomestil Darka Stanića, saj je že v prvem polčasu zbral devet obramb (skupaj petnajst).

 

Toda tako Vran kot Cimosova obramba pa sta imela veliko težav s portugalskim reprezentantom Carneirom. Ta je že v prvem polčasu dosegel šest zadetkov (do konca skupaj deset), kljub temu pa je zaostanek Benfice v zadnjem delu prvega polčasa naraščal. Gostitelji so si v 27. minuti prvič priigrali pet zadetkov prednosti (14:9), v predzadnji minuti prvega dela prvič šest (16:10), s takšno razliko pa sta moštvi tudi odšli na odmor (17:11).

Začetek drugega polčasa je z dvema zadetkoma pripadel Benfici, toda Primorci so vodo spet hitro speljali na svoj mlin. V 41. minuti so si priigrali rekordno prednost v Bonifiki (22:15) in kazalo je, da so Portugalci dokončno padli. Toda po minuti odmora, ki jo je vzel Benficin trener Jose Antonio Silva, so naredili delni izid 3:0 in se približali na 18:22. Cimos je prav tako odgovoril s tremi zaporednimi zadetki za vodstvo s 25:18, vendar so igralci iz Lizbone znova trikrat zapored zadeli v polno (21:25).

 

V 50. minuti je Cimosova prednost znašala velikih pet zadetkov (27:22), toda Benfica še ni vrgla puške v koruzo. Poleg Carneira se je razigral tudi njegov klubski in reprezentančni soigralec Tavares (skupaj sedem zadetkov, od tega pet v drugem polčasu), tako da so se gostje v 54. minuti približali samo na dva zadetka zaostanka (26:28). Trener Radojkovič je ukrepal z minuto odmora, v 56. minuti pa je Dean Bombač izsilil sedemmetrovko in izključitev Benficinega igralca.

 

S črte sedmih metrov je bil uspešen Milorad Krivokapić (29:26), Portugalci pa so se nato po zadetku oste znova približali na "minus dva" (27:29). Tri minute pred koncem je moral na klop za kaznovane igralce še Carneiro in Koprčani so imeli dobrih 40 sekund kar dva igralca več na igrišču. To je dobro minuto in pol pred koncem izkoristil Jure Dobelšek in zadel za 30:27, isti igralec pa je v zadnji minuti postavil tudi končni izid povratne finalne tekme letošnjega evropskega pokala challenge (31:27).

 

 

 

Foto: Spletna stran RK Cimos Koper