12. 6. 2011

Slovenske rokometašice izgubile tudi povratno kvalifikacijsko tekmo proti Franciji v Stožicah

V dodatnih kvalifikacijah za nastop na letošnjem SP v Braziliji je ženska reprezentanca Slovenije izgubila tudi povratno tekmo proti Franciji. Po neuspehu v Pauju (19:28) so slovenske rokometašice klonile tudi v dvorani v Stožicah (20:28).

 

 

Slovenija – Francija 20:28 (10:16)

 

Ljubljana – Dvorana Stožice, gledalcev: 1500, sodnika: Valek in Opava (oba Češka).

 

Slovenija: Marinček, Zec (4 obrambe), Šoberl (5 obramb), Krhlikar, Gros 6 (1), Šon 1, Jeriček 3, Hrnjič 2 (2), Čerenjak 1, Mavsar 3 (1), Gojkovič, Irman 1, Koren 1, Janković 1, Gregorc, Petrinja 1.

 

Francija: Attingre (6 obramb), Leynaud (8 obramb), Darleux, Goudjo 3, Kamto Njitam 1, Ayglon 1, Spincer 1, Pineau 2, Mendy 2, Baudouin 2 (1), Dembele 4, Deroin 3, Tervel, Piejos 2, Signate 5, Lacrabere 2.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 5 (4), Francija 1 (1).

 

Izključitve: Slovenija 8 minut, Francija 6 minut.

 

 

V primerjavi s prvo tekmo dodatnih kvalifikacij v Pauju, ki jo je Slovenija izgubila z 19:28, se je selektor Tone Tiselj odločil za nekaj zamenjav v igralskem kadru. Kot je napovedal že pred dnevi, je med šestnajsterico igralk uvrstil obe vratarki, ki v Franciji nista dobili priložnosti (Branka Zec in Neja Šoberl), od vratarskega dvojca iz Pauja (Amra Pandžič in Miša Marinček) pa se je Tiselj za Stožice odločil še za slednjo. Tako je imel na razpolago kar tri vratarke, med gledalce pa se je morala preseliti Neža Mitruševska.

 

Po začetnem izenačenju (1:1) so Francozinje, ki so nastopile v enaki postavi kot prejšnjo nedeljo v Pauju, naredile delni izid 4:0 in v šesti minuti vodile že s 5:1. Gostje so zlahka prebijale slovensko obrambo, v napadu pa je ekipa selektorja Toneta Tislja naredila kopico tehničnih napak in zgrešila veliko "zicerjev". Ko so aktualne svetovne podprvakinje v deseti minuti povedle s 7:2, je bil prisiljen selektor Tiselj vzeti minuto odmora.

 

Kljub temu so Francozinje zlahka držale prednost štirih ali petih zadetkov (visoka Mariama Signate je že v prvih šestnajstih minutah štirikrat premagala našo vratarko Nejo Šoberl, ki je do odmora zbrala pet obramb; na nasprotni strani Amandine Leynaud osem), Slovenke pa zaostanka nikakor niso uspele zmanjšati. To so storile šele v 24. minuti, ko je po izključitvi gostujoče rokometašice Alexandre Lacrabere s črte sedmih metrov Manuela Hrnjič zadela za zmanjšanje na 8:11.

Ko je že kazalo, da so gostiteljice vendarle uspele vzpostaviti ravnotežje na igrišču, so v zadnjih minutah prvega polčasa znova popustile. V predzadnji minuti tega dela igre je krožna napadalka Amelie Goudjo spet povišala na pet zadetkov naskoka (14:9), v zadnji je krilna igralka Audrey Deroin poskrbela za rekordno prednost v prvem polčasu - bilo je "plus šest" (15:9), s takšno razliko (16:10) pa sta reprezentanci tudi odšli na odmor.

 

Tudi začetek drugega polčasa je pripadel ekipi selektorja Oliveirja Krumboholza, ki je hitro naredila delni izid 4:0 in si v 36. minuti prvič priigrala deset zadetkov prednosti (20:10). Hitre Francozinje so spretno kaznovale vsako napako Slovenk v napadu in v svojih (pol)protinapadih pridno polnile mrežo Branke Zec, ki je v drugem polčasu zamenjala Nejo Šoberl.

 

Sledile so minute boljše in učinkovitejše igre domače reprezentance, ki je s tremi zaporednimi zadetki razliko zmanjšala na sedem (14:21). Kljub visoki prednosti Francozinje niso popuščale, kar jim je v 51. minuti spet prineslo deset zadetkov naskoka (26:16). Dve minuti kasneje je Claudine Mendy poskrbela za najvišjo prednost svetovnih podprvakinj na povratni tekmi v Stožicah - enajst golov (27:16).

 

Francozinje so se tako z dvema visokima zmagama proti Sloveniji v dodatnih kvalifikacijah in s skupnim izidom 56:39 zanesljivo uvrstile na svetovno prvenstvo, ki ga bo od 3. do 18. decembra letos gostila Brazilija.