4. 3. 2012

Rokometaši Celja Pivovarne Laško v pokalnem finalu v Podčetrtku boljši od Cimosa

Zmagovalci zaključnega turnirja pokala Slovenije v Podčetrtku za sezono 2011/12 so rokometaši Celja Pivovarne Laško. Celjani so v velikem finalu premagali Cimos iz Kopra s 26:21 (12:12) in že petnajstič osvojili pokalno lovoriko.



Cimos Koper - Celje Pivovarna Laško 21:26 (12:12)


Podčetrtek - Športna dvorana, gledalcev 1000, sodnika: Pangerc in Veber (oba Ljubljana).


Cimos Koper: Škof (14 obramb), Vran, Skoko, Dobelšek 1, Brumen 7 (4), Čemas, Bombač 1, Poklar, Džono, Krivokapić 6, Skube 2, Mlakar, Konečnik, Rapotec 3, Bogunović, Bundalo 1.


Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Perić (9 obramb), Skok (6 obramb), Mlakar, Marguč 6 (1), Žuran 4, Razgor, Toskić 2, Ranevski, Perić, Poklar 1, Metličić, Zelenović 1, Žabić, Mačkovšek 4, Žvižej 8 (4).


Sedemmetrovke: Cimos Koper 5 (4), Celje Pivovarna Laško 7 (5).


Izključitve: Cimos Koper 16 minut, Celje Pivovarna Laško 12 minut.

 

Rdeči karton: Metličić (Celje Pivovarna Laško, 53. minuta).



 

Koprčani so finalni dvoboj odlično začeli in povedli z 2:0, toda Celjani so si s tremi zaporednimi zadetki priigrali prvo vodstvo (3:2). V dvanajsti minuti so imeli pivovarji že tri zadetke prednosti (6:3), vendar so jih Primorci z delnim izidom 3:0 spet ujeli in prav na polovici prvega polčasa poskrbeli za novo izenačenje (6:6).


 

V precej napeti in živčni tekmi, na kateri so igralci obeh klubov skupaj presedeli na kazenski klopi kar 28 minut, sta sledili še dve izenačenji (7:7, 8:8), nato pa si je Cimos spet priigral dva gola naskoka (10:8). A celjsko moštvo je znova ujelo nasprotnike (10:10), nato pa se je enaka zadeva ponovila še enkrat: vodstvo Koprčanov z 12:10, nato pa dva zaporedna celjska gola in izenačenje na 12:12.


 

Drugi polčas se je začel s precej boljšo igro Cimosa, pri katerem je bil v vratih razpoložen Gorazd Škof – v prvem delu je zbral sedem obramb, enak izkupiček pa je imel tudi v drugem. V 37. minuti so imeli koprski rokometaši le zadetek prednosti (15:14), nato pa trikrat zapored premagali vratarja Dejana Perića in si priigrali najvišjo prednost na finalni tekmi: v 41. minuti je bilo 18:14.

Celjski trener Vladan Matić je posegel po minuti odmora in spremenil sistem igre v obrambi, namesto Dejana Perića (9 obramb v dobrih 40 minutah) pa je v vratar poslal Matevža Skoka. Obe spremembi sta se v nadaljevanju izkazali za zadetek v polno, kajti po zaostanku s 15:19 so pivovarji poskrbeli za velik preobrat.


 

Z delnim izidom 5:0 se je njihov zaostanek s štirimi zadetki spremenil v vodstvo z enim, kajti v 49. minuti je slovenski reprezentant Borut Mačkovšek svojemu klubu po dolgem času spet priigral vodstvo (20:19). V naslednji je Matjaž Brumen, s sedmimi zadetki najboljši Cimosov strelec v velikem finalu, izenačil na 20:20, to pa je bilo tudi zadnje izenačenje v Podčetrtku.


 

Čeprav je zaradi tretje izključitve Petar Metličić dobil rdeči karton in je moral predčasno z igrišča, je Borut Mačkovšek poskrbel za vodstvo z 22:20. Pet minut pred koncem je Dean Bombač zmanjšal na 21:22, toda odlični Matevž Skok je nato zaprl vse dostope do svojih vrat. Rok Žuran je dvakrat zapored premagal Gorazda Škofa (enkrat celo z igralcem manj) in v 58. minuti so Celjani vodili s 24:21.


 

V preveliki želji za morebitnim preobratom so Koprčani v zadnjih minutah ostali brez kaznovanih Matjaža Brumna in Deana Bombača, kar je celjsko moštvo odlično izkoristilo. Krilni igralec in reprezentant Luka Žvižej se je dvakrat zapored vpisal med strelce in z osmimi zadetki postal tudi najučinkovitejši igralec velikega finala, Celjani pa so osvojili pokalno lovoriko, od katere se je moral posloviti Cimos.

 

 

 

Foto: Igor Napast/Večer