8. 3. 2012

Danes mineva dvajset let od prve uradne tekme ženske članske reprezentance Slovenije

Datum je lep in zgovoren. Pisalo se je leto 1992, igralo se je v hrvaškem Đurđevcu, 8. marca, na dan žena. Slovenska ženska reprezentanca je prvo tekmo v zgodovini samostojne države odigrala proti Hrvaški.

 

 

Selektor je bil Anton Bašić, pomočnik Andrej Kavčič, v strokovnem štabu pa še Štefan Jug in fizioterapevt Mile Maksimovič. Hrvaška je slavila s 26:20 (13:8), za Slovenijo pa so igrale: Jolanda Lenič, Alenka Toni (1), Tanja Oder (1), Ivana Tomas, Irma Kapidžič (2), Suzana Gomilar, Simona Šturm (12), Mojca Volk (2), Marjeta Marton, Nataša Mežek, Milja Tomšič (2), Anja Frešer, Sergeja Stefanišin in Darja Škopelja.

 

 

Kapetanka reprezentance je bila Milija Tomšič, največ igralk je bilo iz Olimpije. Zanimiv je podatek, da je ženska izbrana vrsto prvo tekmo v Sloveniji odigrala šele leta 3. februarja leta 1993, ko je v Litiji gostila Hrvaško in slavila s 26:23 (14:10). V vmesnem obdobju je z avtobusom prepotovala pol Evrope in se udeležila dveh turnirjev v Italiji in na Portugalskem.

 

 

"Vsak začetek je naporen. Tako je bilo tudi takrat. Vsi skupaj smo se učili, kaj pomeni igranje za državno reprezentanco. Za vse nas je bilo to nekaj novega, vsi pa smo čutili izjemen ponos. To je bila takrat čast," se danes spominja takratni selektor Anton Bašić.

 

Za članice prve slovenske reprezentance bo Rokometna zveza Slovenije v prihodnjih dnevih pripravila poseben sprejem, ki bo priložnost za počastitev jubileja in obujanje spominov.