16. 3. 2012

Celjani proti Benfici v boj za polfinalno vstopnico v evropskem pokalu pokalnih zmagovalcev

Rokometaši Celja Pivovarne Laško se bodo v četrtfinalu evropskega pokala pokalnih zmagovalcev pomerili s portugalskim klubom Benfica iz Lizbone. Prva tekma bo v soboto, 17. marca 2012, ob 18. uri v celjski dvorani Zlatorog.

Rokometni klub Benfica je del slovitega kluba, v katerem deluje kar trinajst različnih športnih sekcij, klub pa je bil ustanovljen leta 1904. V zgodovini ima rokometni del sedem naslovov portugalskih prvakov, nazadnje leta 2008, štirikrat so osvojili pokalni naslov, dvakrat ligaški pokal in trikrat super pokal. V Evropi so največji uspeh doživeli prav v pretekli sezoni, ko so v finalu pokala challenge izgubili s Cimosom (27:27, 27:31).

V letošnjem pokalu pokalnih zmagovalcev so Portugalci najprej izločili Lovčen Cetinje, v osmini finala pa romunsko ekipo Energia Lignitul. V portugalskem prvenstvu so po rednem delu zasedli drugo mesto, s petimi točkami zaostanka za prvim Portom, v dvaindvajsetih tekmah pa so doživeli štiri poraze in en remi. Končnico za prvaka s šestimi ekipami so začeli z minimalnim porazom.

Njihov daleč najboljši strelec je David Tavares, desno krilo, ki je na štirih letošnjih tekmah v PPZ dosegel kar 35 zadetkov ali slabih devet po tekmi. Poleg njega je za vrata nasprotnika najbolj nevaren srednji zunanji Carlos Carniero, oba pa sta člana portugalske reprezentance, teh ima sicer Benfica v svojih vrstah osem, edini tujec pa je po odhodu švedskega vratarja Rus Zaikin, s 35 leti najbolj izkušeni mož v vrstah Benfice.

"Gre za zelo dobro in izkušeno ekipo, ki je v prvih dveh krogih brez težav in z veliko lahkoto izločila črnogorskega in romunskega predstavnika. Portugalci so bili že v prejšnji sezoni ob porazu s Koprčani v finalu pokala challenge zelo razočarani in prepričani, da so sami naredili preveč napak in da so pričakovali zmago. Na nas se pripravljajo še intenzivneje, o tem priča tudi njihov prihod v Celje že dva dni pred tekmo, da bodo tu trenirali," o Benfici pravi celjski trener Vladan Matić.

Trener Matić opozarja, da gre za zelo izkušeno moštvo v najboljših rokometnih letih: "Večina najboljših igralcev je starih med 27 in 30 let in igrajo zelo dober, izkušen in pameten rokomet. Čeprav ob imenu Benfica najprej pomislimo na nogomet, nas to ne sme zavesti, saj gre za zelo dobro rokometno ekipo. Vložiti bomo morali maksimalen napor in trud vseh 120 minut dvoboja, da bi se lahko prebili v polfinale. Sploh nam ne bo lahko, niso naivni in imajo trenerja, ki jih bo dobro pripravil na nas. Imeli pa so tudi veliko več časa, da se pripravijo na nas, kot ga bomo imeli mi."

Tekma Celje Pivovarna Laško - Benfica bo v soboto, 17. marca 2012, ob 18. uri. Sodila jo bosta Romuna Vasile Pavel in Eugen Marian State, delegat pa bo Rus Viktor Poladenko.