18. 3. 2012

Danes mineva dvajset let od promocijske tekme moške reprezentance Slovenije v Celju

Na današnji dan pred dvajsetimi leti je rokometno Celje doživelo enega izmed svojih zgodovinskih trenutkov. 18. marca 1992 je moška članska reprezentanca Slovenije na promocijski tekmi v dvorani Golovec gostila Italijo in jo premagala z 19:13 (9:8).

 

 

To je bil nepozaben večer in marsikomu so se ob Zdravljici orosile oči. Tekmo je svečano odprl takratni predsednik predsedstva RS Milan Kučan z besedami, ki jih Celjani ne bodo nikoli pozabili: "Prav je, da je ta dogodek v Celju! Tu se je po drugi svetovni vojni vse, kar je povezano s slovenskim rokometom, tudi začelo. Zato je Celje tudi pravi gostitelj za to veliko športno srečanje."

 

 

Popotnico slovenski reprezentanci na samostojni poti v rokometni svet je zaželel tudi predsednik Kučan, ki je v dvorani Golovec doživel prave ovacije, saj so gledalci s ploskanjem nekajkrat prekinili njegov uvodni nagovor. Kapetan naše reprezentance Rolando Pušnik pa mu je v spomin na zgodovinsko tekmo izročil žogo s podpisi vseh igralcev.

 

 

Že pred tekmo so se v slovenskih in hrvaških medijih razvnela ugibanja, za katero reprezentanco bo nastopil Iztok Puc? Mi smo trdili: "Puc je naš", Hrvati pa: "Puc i Banfro pred rješenjem". Na koncu je  Iztok Puc na prvi promocijski tekmi sicer nastopil za Slovenijo, a se je kasneje odločil za Hrvate, nato pa ob koncu kariere spet igral za Slovenijo.

 

 

Tekma je bila tudi sicer v znamenju Celjanov! Od celotne organizacije, ki jo je brez pripomb izpeljal izvršni odbor kluba, do sestave reprezentance, ki je bila praktično celjska – od "čistih" Celjanov (Pušnik, Selčan, Jeršič, Čater, Pungartnik, Strašek), do tistih, ki nastopajo ali pa so kdaj nastopali za Celje (Banfro, Šerbec, Tomšič, A. Levc). In tu so bili še selektor Tone Tiselj, direktor vseh reprezentanc Štefan Jug, zdravnik dr. Silvo Krelj in tehnični vodja Rado Petru.

 

 

Na fotografiji - stojijo (z leve): dr. Krelj (zdravnik), Petru (tehnični vodja), Čop, Pušnik, Denič, Čater, Banfro, Pungartnik, Šerbec, Puc, Tomšič, Tiselj (selektor), Požun (pomočnik selektorja); čepijo (z leve): Voglar, Jeršič, Strašek, A. Levc, Selčan, Plaskan, Kontrec, Maksimovič (fizioterapevt).

 

 

 

Slovenija - Italija 19:13 (9:8)

 

Celje - Dvorana Golovec, gledalcev: 3500, sodnika: Hummel in Ambrus (oba Madžarska).

 

Slovenija: Strašek, Čop 4 (1), Šerbec 6, Kontrec, Selčan, Banfro 1, Plaskan, Tomšič 2, Jeršič 2, Čater, Pungartnik 2, Voglar 2, Levc, Puc, Pušnik, Denič.

 

Italija: Niederwiser, Limoncelli, Permunian, Brasini 4, Fusina, Saulle, Maestrutti, Bronzo 2, Tabanelli, Massotti, Nossing 1, Boschi 4, Gitzel 1, Pratner 1, Doyerf.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (1), Italija 2 (0).

 

Izključitve: Slovenija 10 minut, Italija 8 minut.

 

 

Pred tekmo članskih reprezentanc Slovenije in Italije sta se pomerili tudi mladinski izbrani vrsti obeh držav. Slovenija je zmagala s 23:22, zadetke za našo reprezentanco pa so dosegli: Cvijič 7, Rozman 5, Češnovar 3, M. Papež, Novak in Ocvirk po 2 ter Meolic in Bešir po 1.