23. 3. 2012

V evropskih pokalnih tekmovanjih tudi Gorenje, Celje Pivovarna Laško in Maribor Branik

Poleg Cimosa bodo v evropskih pokalih za moške nastopili še trije slovenski klubi. Igralce Gorenja (pokal EHF) in Celja Pivovarne Laško (pokal pokalnih zmagovalcev) bodo odigrali povratne četrtfinalne tekme, Maribor Branik (pokal challenge) pa bo oba četrtfinalna dvoboja odigral šele ta konec tedna.


 

Gorenje je na prvi tekmi proti nemški ekipi Rhein Neckar Löwen v Rdeči dvorani izgubilo z dvema zadetkoma razlike (25:27), na povratnem dvoboju (sobota, 24. marec 2012, ob 19. uri) v Mannheimu pa bodo skušali Velenjčani nadomestiti zaostanek. V dvorani, ki sprejme nekaj manj kot 2000 gledalcev in ki naj bi bila polna do zadnjega kotička, bodo imeli slovenski podprvaki tudi bučno podporo s tribun. Z avtobusom so se na dolgo pot proti Nemčiji odpravili tudi člani navijaške skupine Šaleški graščaki.


 

"Na prvi tekmi v Velenju smo iz rok izpustili priložnost za zmago proti favoriziranemu nasprotniku. Čeprav smo na domačem igrišču izgubili, se ne predajamo. Sposobni smo v Nemčiji nadomestiti zaostanek iz Rdeče dvorane," napoveduje velenjski trener Branko Tamše. Gorenje je na generalki za evropsko preizkušnjo v končnici za prvaka v 1. NLB Leasing ligi doma visoko premagalo Trimo (37:27), prav tako pa je bil v nemški ligi uspešen tudi Rhein Neckar Löwen, ki je v gosteh premagal Göppingen z zadetkom razlike (30:29).


 

Za razliko od Gorenja so rokometaši Celja Pivovarne Laško prvo četrtfinalno tekmo pred domačimi gledalci dobili - v Zlatorogu so Benfico iz Lizbone premagali z 29:23. Portugalska ekipa, ki ima v svojih vrstah kar osem reprezentantov svoje države, se je kljub visokemu porazu že v Celju izkazala za kakovostnega nasprotnika. Zato čaka Celjane na povratnem dvoboju (sobota, 24. marec 2012, ob 18.30) težko delo v boju za polfinalno vstopnico pokala pokalnih zmagovalcev.

"Povratne tekme na Portugalskem ne smemo začeti z mislijo na šest zadetkov prednosti iz Celja, ampak moramo igrati tako, kot da se vse začenja z ničle. Samo s takšnim načinom razmišljanja imamo možnosti za uspeh, saj bi se branjenje razlike iz Zlatoroga lahko obrnilo v našo škodo," opozarja celjski trener Vladan Matić. Njegovo moštvo je v sredo v drugem krogu končnice za prvaka v slovenski ligi gostovalo v Krškem in tudi brez poškodovanega Roka Žurana visoko zmagalo (32:21).

 

 

Slovenski in izraelski predstavnik v pokalu challenge sta se dogovorila, da bosta oba dvoboja konec tega tedna v Izraelu: v soboto, 24. marca, in nedeljo, 25. marca 2012, obakrat ob 20. uri po lokalnem času. "Poskušali bomo narediti vse, kar je v naši moči, da si priigramo napredovanje v polfinale pokala challenge. Da bosta obe tekmi v Izraelu, je seveda velika prednost za Maccabi, vendar nikakor ne razmišljamo o porazu in želimo dokazati, da smo boljše moštvo," pravi dr. Marko Šibila, trener Maribora Branika.

 

 

Čeprav niso imeli na voljo veliko posnetkov z Maccabijevo igro, so se v mariborskem taboru dobro pripravili na nasprotnika. Poleg izraelskih igralcev ima Maccabi v svojih vrstah tudi štiri tujce, trener Šibila pa meni: "Vratar ter levi in desni zunanji igralec prihajajo iz Srbije, še en levi zunanji pa iz Ukrajine. Gre za moštvo, ki prav tako tvori sam vrh v izraelski ligi. Ne glede na to, da izraelski rokomet ne spada v sam evropski vrh, gre za dobre posameznike, ki igrajo dober rokomet."