10. 8. 2012

Švedski rokometaši po uspehu proti Madžarom prvi finalisti olimpijskega turnirja v Londonu

Na olimpijskem rokometnem turnirju za moške v Londonu bo v finalu igrala reprezentanca Švedske. Na prvi polfinalni tekmi so Švedi v dramatični končnici premagali Madžarsko s 27:26 (15:12) in bodo igrali v nedeljskem finalu, naše vzhodne sosede pa čaka boj za bronasto kolajno.

Madžarska - Švedska 26:27 (13:13)

London - Dvorana Riverbank Arena, sodnika: Geipel in Helbig (oba Nemčija).

Madžarska: Fazekas (8 obramb), Mikler (6 obramb), Ilyes 3, Csaszar 8 (4), Mocsai 1, G. Ivancsik 3, Harsanyi 3, Putics 5, Laluska, Nagy, Vadkerti, Zubai 2, Schuch, Lekai 1.

Švedska: Andersson (12 obramb), Sjostrand (1 obramb), Gustafsson, K. Andersson 5, Källman 5, Jernemyr, Ekberg 6 (1), Doder 1, Larholm 1, Karlsson, Jakobsson, Petersen 4 (3), Ekdahl du Rietz 4, Nilsson 1.

Sedemmetrovke: Madžarska 6 (4), Švedska 5 (4).

Izključitve: Madžarska 6 minut, Švedska 10 minut.

Potem ko so v četrtfinalu po dveh podaljških presenetljivo izločili Islandce, bronaste z zadnjih olimpijskih iger v Pekingu leta 2008, so se Madžari v polfinalu londonskega olimpijskega rokometnega turnirja srečali s Švedsko. Ta je bila v četrtfinalu v skandinavskem derbiju boljša od aktualnih evropskih prvakov Dancev (EP 2012 v Srbiji), v polfinalu pa so Skandinavci opravili še z Madžari (27:26) in se uvrstili v veliki finale OI 2012.

Po sedmih izenačenjih v prvih 17 minutah (do izida 8:8) je končnica prvega polčasa pripadla švedskim rokometašem. V 26. minuti so sicer imeli samo zadetek prednosti (12:11), toda v naslednjih štirih minutah so dosegli tri zadetke zapored in tik pred koncem prvega dela igre je njihov naskok znašal že štiri gole (15:11).

Na začetku drugega polčasa je prednost Skandinavcev znašala dva ali tri zadetke, nato je dvakrat narasla na štiri (20:16, 21:17), kljub temu pa so se Madžari v 40. minuti po delnem izidu 3:0 približali le na minus ena (20:21). Tudi v nadaljevanju se je Madžarska, pri kateri se Nagy sploh ni uspel vpisati med strelce (strel 0-6), nekajkrat nevarno približala na gol zaostanka, vendar niti enkrat ni uspela izenačiti.

V dramatični končnici so Švedi uspešno odbili vse napade madžarske reprezentance. Slabih 40 sekund pred koncem tekme je švedska klop vzela minuto odmora (takrat je bilo 26:25 za Skandinavce), nato pa je Ekdahl Du Rietz dobrih dvajset sekund pred zadnjim sodniškim žvižgom povišal na 27:25. Le šest sekund kasneje je Ilyes zmanjšal zaostanek na 26:27, toda Švedi so v zadnjem napadu uspeli zadržati žogo in se uvrstili v veliki finale v Londonu.

ROKOMET NA OLIMPIJSKIH IGRAH V LONDONU 2012