11. 8. 2012

Rokometašice Norveške znova olimpijske prvakinje, srebrna kolajna za Črno goro

Olimpijski rokometni turnir v Londonu za ženske se je končal z zmagoslavjem reprezentance Norveške. V velikem finalu so Norvežanke premagale Črno goro s 26:23 (13:10) in tako ponovile uspeh iz Pekinga pred štirimi leti, kjer so prav tako osvojile zlato olimpijsko kolajno.

 

 

Norveška - Črna gora 26:23 (13:10)

 

London - Dvorana Riverbank Arena, sodnici: C. in J. Bonaventura (oba Francija).

 

Norveška: Grimsbo (3 obrambe), Haraldsen (5 obramb), Alstad 5, Loke 1, Nostvold 2, Breivang 1, Lunde-Borgersen 1, Johansen 1, Frafjord, Sulland 10 (4), Koren 3, Snorröggen 2, Kurtović, Herrem.

 

Črna gora: Barjaktarović (17 obramb), Vukčević (0 obramb), Miljanić, Radičević 3, Đokić, Jovanović 3, Radović, A. Bulatović, Savić 2, Popović 5 (2), Lazović, K. Bulatović 10 (5), Mehmedović, Knežević.

 

Sedemmetrovke: Norveška 5 (4), Črna gora 7 (7).

 

Izključitve: Norveška 6 minut, Črna gora 14 minut.

 

 

 

Na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008 je ženska rokometna reprezentanca Norveške osvojila zlato kolajno, uspeh pa je ponovila tudi štiri leta kasneje v Londonu. Norvežanke so v velikem finalu tokrat premagale Črno goro s 26:23 (13:10), medtem ko so Črnogorke osvojile prvo olimpijsko kolajno v zgodovini samostojne države.

 

 

Po dveh uvodnih izenačenjih (1:1, 2:2) so Črnogorke povedle s 4:2, toda v naslednjih štirih minutah so dobile štiri zadetke zapored in sredi prvega polčasa so Norvežanke povedle s 6:4. Črna gora je hitro spet vzpostavila ravnotežje na igrišču (6:6), toda tehtnica se je znova hitro nagnila na stran nasprotnic, ki so najprej nekajkrat povedle z dvema goloma prednosti, le nekaj sekund pred koncem prvega polčasa pa prvič s tremi (13:10).

 

 

Pri olimpijskih prvakinjah je blestela Sullandova, ki je dosegla kar deset zadetkov, pri Črnogorkah pa Bulatovićeva, ki je zbrala enako število golov. Čeprav je bila črnogorska vratarka Barjaktarovićeva (17 obramb) precej uspešnejša od Grimsbojeve in Haraldsenove (skupaj osem obramb), so si Skandinavke v uvodnih minutah drugega polčasa prvič priigrale plus štiri (15:11).

 

 

Že v 38. minuti so Črnogorke zaradi rdečega kartona ostale brez Kneževićeve, kljub temu pa so v 47. minuti po zadetku Bulatovićeve uspele izenačiti na 19:19. Tudi štiri minute pozneje je bil rezultat izenačen (20:20), toda po zadetkih Sullandove in Alstadove, najučinkovitejših norveških rokometašic v velikem finalu v Londonu, je razlika spet znašala dva gola (22:20).

 

 

V končnici finalne tekme so se črnogorske rokometašice trikrat približala samo na gol zaostanka in resno ogrozile nasprotnice, nazadnje pri 23:24 manj kot minuto in pol pred koncem zanimivega srečanja, ko je bila s sedemmetrovke uspešna Popovićeva. Toda na začetku zadnje minute je odlična Sullandova zadela za vodstvo s 25:23, le sekundo pred koncem tekme pa je Snorröggnova potrdila zmago Norveške in potrditev naslova olimpijskih prvakinj iz Pekinga 2008.

 

 

 

ROKOMET NA OLIMPIJSKIH IGRAH V LONDONU 2012