12. 8. 2012

Moška reprezentanca Hrvaške osvojila bronasto kolajno v Londonu, Madžari ostali brez odličja

Na tekmi za končno tretje mesto na olimpijskem rokometnem turnirju za moške v Londonu se je veselila reprezentanca Hrvaške. Naši južni sosedi so visoko premagali Madžarsko s 33:26 (19:14) in osvojili bronasto kolajno, poraženi Madžari pa so ostali brez olimpijskega odličja.

Madžarska - Hrvaška 26:33 (14:19)

London - Dvorana Riverbank Arena, sodnika: Horaček in Novotny (oba Češka).

Madžarska: Fazekaš (7 obramb), Mikler (1 obramba), Ilyes, Csaszar, Mocsai, G. Ivancsik 2, Harsanyi 7 (2), Putics 5, Laluska, Nagy 6, Vadkerti 1, Zubai 3, Schuch, Lekai 2.

Hrvaška: Losert (0 obramb), Alilović (13 obramb), Balić, Duvnjak 6, Lacković 7, Kopljar 3, Vori 2, Gojun, Horvat, Vuković 1, Bičanić, Buntić 1, Štrlek 5, Čupić 8 (1).

Sedemmetrovke: Madžarska 2 (2), Hrvaška 1 (1).

Izključitve: Madžarska 8 minut, Hrvaška 6 minut.

Tekma polfinalnih poražencev (Hrvati so izgubili proti Franciji z 22:25, Madžari pa proti Švedom s 26:27) se je končala s prepričljivo zmago naših južnih sosedov, ki so po šestih zaporednih izenačenjih na začetku obračuna za bronasto kolajno (od 1:1 do 6:6) zagospodarili na igrišču. Potem ko si nobena reprezentanca v prvi četrtini tekme ni uspela priigrati več kot zadetka prednosti, so za to prvi poskrbeli Hrvati (8:6 v 16. minuti).

Madžarska se je nasprotnikom dokaj enakovredno upirala le do zaostanka z 10:11 v 21. minuti, končnica prvega polčasa pa je v celoti pripadla Hrvaški. Ta je v naslednjih šestih minutah dosegla kar sedem zadetkov, prejela pa samo dva in tri minute pred koncem prvega dela je ekipa selektorja Goluže vodila že s plus šest (18:12).

Kljub visoki prednosti Hrvati niso popuščali, blesteli pa so zunanja igralca Lacković (sedem zadetkov brez zgrešenega strela) in Duvnjak (strel 8-6) ter krilna rokometaša Čupić (10-8) in Štrlek (6-5), ki so skupaj dosegli kar 26 zadetkov od 33 hrvaških. Na začetku drugega polčasa so si reprezentanti Hrvaške dvakrat priigrali sedem golov naskoka (22:15 in 23:16), Madžari pa so se dvakrat uspeli približati na minus tri (20:23 in 21:24).

Toda druga polovica drugega polčasa je spet pripadal Hrvatom, ki so spet dodali plin in neusmiljeno polnili madžarsko mrežo. Šest minut pred koncem tekme za bronasto kolajno v Londonu so si priigrali tudi najvišjo prednost - ta je znašala kar devet zadetkov (31:22), kar je seveda pomenilo, da bo Hrvaška po Pekingu 2008, kjer je osvojila četrto mesto, dobila olimpijski bron, Madžari pa ostali brez odličja.

ROKOMET NA OLIMPIJSKIH IGRAH V LONDONU 2012Francozi ubranili naslov olimpijskih prvakov iz Pekinga 2008, Švedi v finalu klonili za golZnani idealni rokometni sedmerki na OI, prva strelca Šved Ekberg in Črnogorka Bulatovićeva