12. 8. 2012

Francozi ubranili naslov olimpijskih prvakov iz Pekinga 2008, Švedi v finalu klonili za gol

Olimpijski rokometni turnir v moški konkurenci v Londonu se je končal z zmagoslavjem Francozov. V velikem finalu so v dramatični končnici premagali reprezentanco Švedske z 22:21 (10:8) in ubranili naslov olimpijskih prvakov, ki so ga osvojili na OI 2008 v Pekingu.

 

 

Francija - Švedska 22:21 (10:8)

 

London - Dvorana Riverbank Arena, gledalcev: 10.000, sodnika: Krstič in Ljubič (oba Slovenija).

 

Francija: Omeyer (11 obramb), Karaboue (0 obramb), Fernandez 2, Dinart, Barachet 4, G. Gille, B. Gille, Narcisse 4, Honrubia, Karabatić 1, Accambray 1, Abalo 4, Sorhaindo 1, Guigou 5 (3).

 

Švedska: Sjostrand (13 obramb), M. Andersson (0 obramb), Gustafsson, K. Andersson 3, Källman 2, Jernemyr, Ekberg 6 (2), Larholm 5, Karlsson, Jakobsson, Petersen 2, Ekdahl du Rietz 2, Zakrisson, Nilsson 1.

 

Sedemmetrovke: Francija 4 (3), Švedska 2 (2).

 

Izključitve: Francija 4 minute, Švedska 8 minut.

 

 

 

Potem ko so pred štirimi leti na Kitajskem po zmagi v finalu proti Islandiji osvojili naslov olimpijskih prvakov, so rokometaši Francije uspeh ponovili tudi na letošnjih OI v Londonu. Na drugi strani je Švedska tokrat osvojila že četrto srebrno olimpijsko odličje, kajti pred londonskim finalom je bila druga že v Barceloni 1992, Atlanti 1996 in Sydneyju 2000.

 

 

Na finalu v Londonu sta pravico na igrišču delila Slovenca Nenad Krstič in Peter Ljubič, po treh začetnih izenačenjih pa so si prvo večjo prednost priigrali Švedi 85:3 v enajsti minuti). Toda aktualni svetovni prvaki Francozi (z lanskega SP na Švedskem) so hitro vzpostavili ravnotežje (5:5), po izenačenju na 7:7 pa so olimpijski prvaki iz Pekinga 2008 naredili delni izid 3:0 v 25. minuti povedli z 10:7.

 

 

Tudi v nadaljevanju tekme se je prednost v francosko korist ves čas gibala od dveh do treh zadetkov, Skandinavci pa so jim ves čas tesno dihali za ovratnik. Francozi so zadnji dve minuti finalne tekme igrali brez izključenega Karabatića, kar so nasprotniki seveda izkoristili. Dobro minuto pred koncem se je Švedom uspelo približati samo na gol zaostanka, potem ko je Ekberg s sedemmetrovke znižal na 20:21.

 

 

Toda kljub igralcu manj na igrišču se je krilni igralec Abalo po samostojnem prodoru prebil skozi sredino švedske obrambe in 39 sekund pred koncem finalnega dvoboja prednost reprezentance Francije povišal na 22:20. Švedi so za zadetek, s katerim je Ekdahl Du Rietz spet zmanjšal le na minus ena (21:22), potrebovali le 16 sekund. Dvanajst sekund pred koncem finala je francoski selektor Onesta vzel minuto odmora, Francozi pa so v zadnjem napadu uspeli zadržati žogo in zmago.

 

 

 

ROKOMET NA OLIMPIJSKIH IGRAH V LONDONU 2012Znani idealni rokometni sedmerki na OI, prva strelca Šved Ekberg in Črnogorka BulatovićevaMoška reprezentanca Hrvaške osvojila bronasto kolajno v Londonu, Madžari ostali brez odličjaHrvati po šestih tekmah doživeli prvi poraz na OI, Francozi bodo igrali v finalu v LondonuŠvedski rokometaši po uspehu proti Madžarom prvi finalisti olimpijskega turnirja v LondonuRokometaši Hrvaške, Švedske, Francije in Madžarske v polfinalu olimpijskih iger v LondonuNa olimpijskih igrah v Londonu so se v četrtfinale pri moških uvrstili tudi Madžari in Tunizijci