6. 1. 2013

Na Nizozemskem si je mladinska reprezentanca Slovenije priigrala uvrstitev na SP 2013

Moška mladinska reprezentanca Slovenije (do 21 let) si je na kvalifikacijskem turnirju na Nizozemskem priigrala uvrstitev na letošnje svetovno prvenstvo v Bosni in Hercegovini. V tretjem (zadnjem) krogu so Slovenci remizirali z Islandijo s 27:27 (16:13) in osvojili prvo mesto v skupini 1.

 

 

Na drugi tekmi zadnjega kroga je domača reprezentanca Nizozemske premagala Ukrajino s 27:25 (16:15). S tem si je poleg slovenskih rokometašev priigrala drugo vozovnico za svetovno prvenstvo v Bosni in Hercegovini.

 

 

 

 

Končni vrstni red: 1. Slovenija in Nizozemska po 4 točke, 3. Islandija 3, 4. Ukrajina 1.

 

 

 

SLOVENIJA - ISLANDIJA 27:27 (16:13)

 

Panningen - Športna dvorana Sporthal De Heuf, gledalcev: 300, sodnika: Leszcynski in Plechota (oba Poljska).

 

Slovenija: Baznik (7 obramb), Zaponšek  (4 obrambe), Blagotinšek 1, Bradeško, Cehte 3, Gorenjak, Grzentič, Hrastnik 2, Janc, Lavrič 1,  Kodrin 2, Mačkovšek 7 (2), Sendelbah 3, Šoštarič 7, Špende 1 (1), trener: Ivezič.

 

Islandija: Vilmundarson (5 obramb), Baldursson (4 obrambe), Juniusson, Magnusson, Helgason 5, Gudmundsson 4, Smarson 4, Sveinsson 6, Rafnsson 3, Arnarson, Sverrisson 1, Gretarsson, Sigurjonsson 3, Malmquist Thorsson 1, trener: Richardsson.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (2), Islandija 2 (0).

 

Izključitve: Slovenija 10 minut, Islandija 4 minute.

 

 

 

Neodločen izid je bil Slovencem osnovni predpogoj za pot na svetovno prvenstvo. Po hudem boju proti Islandcem so si ga tudi izborili, poleg tega pa so osvojili (ne glede na razplet zadnje tekme med Nizozemsko in Ukrajino) prvo mesto v skupini 1 v Pannnigenu.

 

 

V prvem polčasu so Slovenci prvič resneje prevzeli pobudo šele v zadnjih treh minutah, ko je za preobrat poskrbela obramba ter vratar Baznik z nekaj zaporednimi obrambami. Takrat so slovenski rokometaši prvič na tekmi povedli z dvema in nato še s štirimi zadetki.

 

 

Dotlej je bilo srečanje vseskozi izenačeno, z minimalnim vodstvom enega zadetka za izjemno čvrste Islandce. Našim je uspelo do 25. minute voditi z zadetkom razlike le dvakrat  in prav zato so bili trije zadetki prednosti ob polčasu toliko vrednejša popotnica za drugi del.

 

 

Prednost iz prvega dela se je stopila že v 40. minuti, ko so se nasprotniki prvič približali našim za en gol in imeli nekaj kasneje prvo priložnost za izenačenje. Niso je izkoristili in Slovenci so kljub slabemu izkoristku v napadu zdržali pritisk ter vse do 53. minute, ko so spet povedli za + 3, držali potrebno razliko.

 

 

Bojeviti vikingi se niso predali, v 55. minuti so izenačili. Sledila je izjemno dramatična končnica, v kateri so Slovenci  pri izenačenem izidu celo zapravili strel s sedmih metrov, vendar so se uspešno ubranili.

 

 

Minuto in pol pred koncem je Mario Šoštarič, najboljši posameznik v slovenski vrsti, povišal na 27:26, po izključitvi na slovenski strani pa so Islandci izenačili 16 sekund pred koncem. Slovenci niso storili takšne napake kot včeraj proti Ukrajincem, obdržali žogo do konca in se s prvim mestom v skupini 1 zasluženo veselili uvrstitve na SP v Bosni in Hercegovini.