12. 1. 2013

Slovenski rokometaši v prvem krogu SP visoko premagali reprezentanco Savdske Arabije

Nastop na svetovnem prvenstvu v Španiji je moška članska reprezentanca Slovenije začela z visoko zmago. V prvem krogu skupine C v Zaragozi so slovenski rokometaši premagali reprezentanco Savdske Arabije z 32:22 (17:15).

 

 

SLOVENIJA - SAVDSKA ARABIJA 32:22 (17:15)

 

Zaragoza - Dvorana princa Filipa, gledalcev: 3500, sodnika: Leifsson in Palsson (oba Islandija).

 

Slovenija: Škof, Prošt, Bilbija, Dobelšek, Kavtičnik 2, Bezjak 3, Dolenec 5 (1), Skube 2, Bundalo, M. Žvižej 3, L. Žvižej 5 (4), Gaber 4, Zorman 2, Marguč 6 (1), Mačkovšek, Gajić.

 

Savdska Arabija: Alsaeed, Moh. Alsalem, Mah. Alsalem 1, Almohsin, Alhabib 4, Ha. Alobaidi, Alharbi, Hi. Alobaidi 5, Alhamad 1, Alabas 2, Alzayer, Alabdulali 5 (4), Alzaer 2 (1), Alhannabi 2, Altaweel.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 6 (6), Savdska Arabija 8 (4).

 

Izključitve: Slovenija 12 minut, Savdska Arabija 16 minut.

 

Rdeči karton: Mah. Alsalem (Savdska Arabija, 45. minuta).

 

 

 

Slovenski rokometaši so po petkovem izjemno dolgem in utrujajočem potovanju iz Slovenije do Pirenejskega polotoka v svoji krstni tekmi na letošnjem svetovnem prvenstvu po pričakovanju na kolena položili tekmece z Arabskega polotoka in jim v peti medsebojni tekmi prizadejali še peti poraz. Slovenijo v ponedeljek, 14. januarja, ob 15.45 čaka veliko bolj zahtevna naloga, saj se bo pomerila z Južno Korejo, ki je na uvodni tekmi v Zaragozi izgubila s Srbijo z 22:31.

 

 

Reprezentanti Slovenije so si na uvodni tekmi postavili le en cilj, tega pa so tudi dosegli. Tokrat v ospredju ni bil umetniški vtis, v mednarodnih krogih ne preveč uveljavljeni arabski rokometasši, ki jih vodi hrvaški trener Nenad Kljaić, so po dokaj enakovrednem odporu v prvem polčasu v drugem izgubili korak z veliko kakovostnejšimi in bolj uveljavljenimi slovenskimi rokometaši.

 

 

Uvodna slovenska postava - na vratih je bil Gorazd Škof, na krilnih položajih Luka Žvižej in Gašper Marguč, na zunanjih položajih Jure Dolenec, Uroš Zorman in Sebastian Skube, na mestu krožnega napadalca pa Miha Žvižej - je začela solidno. Globoko tekmečevo obrambno postavitev je dokaj zlahka prebijala s hitrim kroženjem žoge in samostojnimi prodori ter že v peti minuti povedla s 4:1, a nato z ležerno predstavo dovolila, da so se na parketu razmahnili tudi njihovi tekmeci, ki so v petnajsti minuti izenačili na 10:10.

 

 

V slovenski igri je bilo enostavno preveč nihanj, islandski sodniški par Hlynur Leifsson-Anton Palsson je spregledal tudi kakšno "koračnico" arabskih rokometašev, ki so nekaj zadetkov dosegli tudi iz naravnost obupanih poskusov. Slovenskega selektorja Borisa Deniča je jezil "mehkejši" pristop njegovih varovancev, a vse je vendarle sprejel dokaj mirno, s številnimi menjavami pa je skušal oživeti slovensko igro.

 

 

A tega mu v prvem polčasu ni uspelo, njegovi izbranci so na velik odmor - v prvem polčasu, ob Primožu Proštu in Borutu Mačkovšku, na parket ni stopil niti pomemben člen v slovenski rokometni verigi Dragan Gajić, ki je začutil manjšo bolečino v mišici - odšli s skromno prednostjo dveh zadetkov (17:15).

 

 

Slovenski rokometaši so v drugi polovici tekme dvignili raven svoje igre in v 34. minuti povišali na 21:17. Kljaićeva hitra minuta odmora - to je storil tudi v prvem polčasu - ni zaustavila slovenskega naleta, ki so se v nadaljevanju navadili na arabske "nerokometne prijeme", ob tem pa njihova igri ni več tako hrepenela po atraktivnih potezah.

 

 

V drugi polovici tekme ni bilo več številnih poskusov "lobanja" vratarja ali podaj izza hrbta, takšen pristop brez nepotrebnega balasta jim je prinesel predvsem korist. V 47. minuti so povedli z osmimi goli prednosti (26:18) in vidno izboljšali igro v obrambi, saj so v uvodnih enaindvajsetih minutah drugega polčasa prejeli zgolj tri gole.

 

 

Po slovenskem vodstvu z 28:18 so se Arabci vdali v svojo usodo in čakali na konec tekme, slovenski rokometaši pa so osvojili načrtovani točki. V slovenski vrsti je bil najbolj učinkovit Gašper Marguč s šestimi goli, Jure Dolenec in Luka Žvižej sta jih dosegla po pet. (sta)

 

 

 

SVETOVNO PRVENSTVO ZA MOŠKE - ŠPANIJA 2013