13. 1. 2013

Slovenci proti Korejcem in Poljakom v višji prestavi

Slovenska moška rokometna reprezentanca je zanesljivo opravila prvo nalogo na svetovnem prvenstvu. Po zanesljivi sobotni zmagi nad Savdsko Arabijo se bo v ponedeljek v dvorani Princa Filipa v Zaragozi pomerila z Južno Korejo (15.45), že dan kasneje pa jo čaka prvi pravi zrelostni preizkus v aragonski prestolnici - obračun z močno Poljsko (20.15).

Dvoboj z arabsko izbrano vrsto je bil le ogrevalne narave, ljubitelji rokometa od slovenske reprezentance pričakujejo, da bo vse svoje nadaljnje dvoboje v tukajšnji dvorani v Zaragozi igrala v višji prestavi. Želja izbrancev slovenskega selektorja Borisa Deniča je, da - ob dobri in učinkoviti predstavi - vključijo tudi tempomat, istočasno pa se zavedajo, da bosta tekmi z nepredvidljivimi Korejci in nekoliko oslabljenimi, a še vedno izjemno kakovostnimi Poljaki - to bosta edini slovenski tekmi v prvem delu sklepnega turnirja, ki se bosta zvrstili v dveh dneh - polni brutalnih pritiskov na stopalki za plin in zaviranje.

V slovenskem taboru ne prehitevajo dogodkov, po zmagoslavju nad Savdsko Arabijo razmišljajo zgolj o Južni Koreji, Poljski pa se bodo posvetili takoj po ponedeljkovem dvoboju z azijsko izbrano vrsto. V slovenskem taboru bo - tako kot na prvem dvoboju s Savdsko Arabijo - bržkone manjkal krilni igralec Dragan Gajić, ki še vedno čuti bolečine.

"Če bo moje počutje za dvajset do trideset odstotkov boljše, potem bom zanesljivo nastopil proti Južni Koreji. V tem trenutku so bolečine v zadnji stegenski mišici enostavno premočne, predvsem jo čutim pri metu iz skoka," je v zvezi z najbolj aktualnim zdravstvenim problemom v slovenski izbrani vrsti dejal Gajić.

Južna Koreja je na prvi tekmi doživela kar hud poraz s Srbijo, a to je reprezentanca, ki bo pošteno utrudila vse svoje tekmice na tem zaključnem turnirju. Azijci so po taktični plati korak za Evropejci, a hitri in kot mačke spretni korejski rokometaši so s svojimi nerokometnimi veščinami sposobni tekmo postaviti na glavo, kar so v preteklosti na lastni koži izkusile že mnoge imenitne izbrane vrste.
"Južna Koreja je v Španijo pripotovala z mlado ekipo. Na prvi tekmi proti Srbiji je z narekovanjem hitre igre naredila tudi kakšno tehnično napako več, a to je povsem normalno. Azijska ekipa je šele v začetnem obdobju olimpijskega ciklusa za Rio de Janeiro. Korejci so zelo hitri in eksplozivni, na ponedeljkovi tekmi bomo morali zgostiti našo obrambo. Na zadnjih naših preizkušnjah nismo imeli veliko težav v napadu, praviloma smo dosegali več kot trideset golov, vsekakor pa ne smemo ponoviti nenadzorovane strele s prve tekme proti Savdski Arabiji. Teh je bilo odločno preveč," je dejal selektor Denič, ki je v današnjih dopoldanskih urah svojim varovancem namenil vadbo v fitnesu, na večernem treningu pa bo poudarek na obrambnim nalogam za ponedeljkovo preizkušnjo z Južno Korejo.

"Na tekmi proti Južni Koreji gremo na zmago, tako bo vselej v Španiji," je na današnji novinarski konferenci v hotelu Palafox, kjer so nastanjene vse rokometne reprezentance v Zaragozi, odločno dejal vratar Gorazd Škof in dodal: "Po sobotni tekmi smo se malce pogovarjali s srbskimi rokometaši, ki so izpostavili, da so Korejci zelo hitri in polni nepredvidljivih ukan. Prepričan sem, da z našo dobro obrambo, kot smo jo prikazali v drugem polčasu proti Savdijcem, lahko pripeljemo do varnega konca. Menim, da bo odločitev o zmagovalcu padla šele v drugem polčasu, na celotni tekmi pa bomo morali prikazati zbrano in disciplinirano igro."
Slovenija ima v dvoboju z Južno Korejo negativno statistiko, na njuni edini medsebojni prijateljski tekmi iz leta 2001 je izgubila z 18:22, potem ko je v prvem polčasu dosegla zgolj pet golov.
(sta)