5. 4. 2013

Rokometašice Krima Mercatorja čaka v Larviku prva polfinalna tekma evropske lige prvakinj

Rokometašice Krima Mercatorja bodo po sedmih letih znova zaigrale v polfinalu evropske lige prvakinj. V soboto, 6. aprila 2013, ob 15.15 jih na Norveškem čaka prvi polfinalni obračun proti Larviku, povratna tekma pa bo naslednjo soboto ob 20.30 v dvorani v Stožicah v Ljubljani.

Larvik je po besedah iz Krimovega tabora nesporen favorit, a poudarjajo, da poznajo slabosti norveške ekipe, ki jih bodo skušali izkoristiti za ugoden izid pred povratno tekmo. "Pred vsako tekmo obstajajo možnosti za ugoden rezultat. Ampak kaj pomeni ugoden izid, je vprašanje. Igrata se dve tekmi, na obeh moraš zelo kakovosten, če hočeš premagati Larvik. V tem trenutku imamo neke težave s trenažnim procesom, ampak dekleta so v tej sezoni šla že čez toliko problemov, tako da verjamem, da bomo tudi to rešili," pravi Krimov trener Tone Tiselj.

"Zadeva je povsem jasna. Larvik je v vseh pogledih favorit. Vendar tudi mi imamo svoje možnosti. Vsak, ki pride v polfinale, je dovolj kakovosten, da se bori za vrh. Tisto, kar pa je zame osebno najbolj pomembno, je to, da smo res postali kandidat za prvaka, kar je bila naša želja, ko smo prišli v Krim," je na novinarski konferenci v Ljubljani pred prvo polfinalno tekmo še povedal Tiselj.

Tiselj je imel v zadnjem času nekaj težav z bolnimi in s poškodovanimi igralkami. Dejstvo je, da na prvi tekmi zagotovo ne bo mogel računati na poškodovano zunanjo igralko Linneo Torstensson (zelo vprašljiva je tudi za povratno), praktično brez treninga sta bili zaradi težav s kolenom oziroma gležnjem Marina Vergeljuk in Andrea Penezić, prav tako pa ima težave s kolenom tudi Susann Müller, ki sicer po sezoni zapušča Krim in se vrača v Nemčijo. O njihovih nastopih se bodo odločili dan pred tekmo, a bržčas bodo vse tri Tislju na voljo.

Krimov strateg o zmagi kot običajno ne želi govoriti, saj pravi, da je od svojih igralk nikoli ne zahteva. "Jaz si od mojih deklet želim samo eno. Da pokažejo pravi karakter, da se borijo za vsako žogo, za vsak strel, za vsako obrambo, da ne popuščajo do konca, da se ne predajo in da poskušajo slediti taktičnemu načrtu, ki ga pripravimo za tekmo," poudarja trener dvakratnih evropskih prvakinj.

Če je Krim nazadnje igral v polfinalu v zdaj že precej oddaljeni sezoni 2005/06, pa je drugače z Larvikom. Pred dvema letoma so igralke s severa Evrope prvič v svoji klubski zgodovini pokorile vso Evropo. Prav tako pa Larvik daje tudi številne reprezentantke v norveško izbrano vrsto, ki je v zadnjem dobrem desetletju ves čas v samem svetovnem vrhu, ne nazadnje je lani na olimpijskih igrah osvojila zlato odličje. V svoji vrsti ima ekipa z juga Norveške številne izkušene igralke, kot so Lene Rantala, Cecilie Leganger, Karoline Breivang, Gro Hammerseng, Linn-Kristin Koren-Riegelhuth, Linn Jorum Sulland in druge.

Kot pravijo pri Krimu, je njihova največja odlika uigranost, vzpostavljen sistem igre, izvrsten prehod v napad in disciplina v samem napadu. Kot šibko točko Larvika pa so izpostavili slabše vračanje v obrambo. "Kar zadeva njih, vsi trenerji točno vemo, kako je treba proti njim igrati. Drugo pa je, ali lahko to realiziramo ali ne," dodaja Tiselj, ki se je o samem Larviku pozanimal tudi pri trenerju Budućnosti Draganu Adžiću. Ta je predstavil, kako so se oni lotili Larvika, ki ga je Budućnost lani izločila v polfinalu, in pa tudi norveške reprezentance, ki jo je Črna gora lani ugnala v finalu evropskega prvenstva.

"Povedal nam je tudi to, kaj loči zmagovalce od tistih, ki nikoli ne pridejo na vrh. Tu je dal lep primer tiste 'stare' Budućnosti, ki je imela bržčas najbolj kakovosten igralski kader v zgodovini, pa je šestkrat izgubila v polfinalu, in pa 'novo' Budućnost, ki je prišla lani prišla do konca," je povedal Tiselj in na vprašanje, kaj so iz vsega tega potegnili, odgovoril: "Iz tega smo povlekli naslednje, da Larviku ne smemo dovoliti lahkih zadetkov."

Tekma Larvik - Krim Mercator bo v soboto, 6. aprila, ob 15.15, sodili pa jo bosta Poljakinji Joanna Brehmer in Agnieszka Skowronek.

EVROPSKA LIGA PRVAKINJ - SEZONA 2012/13