5. 4. 2013

Na povratno tekmo na Islandijo brez Uroša Zormana, Petra Puclja in Matevža Skoka

Prvi slovensko-islandski obračun za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto na Danskem se ni razpletel po željah izbrancev selektorja Borisa Deniča. V Mariboru so izgubili z 28:29, v nedeljo, 7. aprila, ob 18. uri pa jih v Reykjaviku v četrtem krogu skupine 6 čaka povratni dvoboj s kakovostnimi tekmeci iz dežele gejzirjev.

 

 

Tudi na Islandiji bo slovenska izbrana vrsta nastopila v precej zdesetkani zasedbi. Zaradi težav s poškodbo kolena bosta v domovini ostala Uroš Zorman (Kielce) in Peter Pucelj (Gorenje Velenje), namesto njiju pa bosta priložnost dobila Nenad Bilbija (Minden, Nemčija) in Dean Bombač (Cimos Koper), ki v Mariboru nista bila med šestnajsterico selektorja Deniča. Doma bo ostal tudi vratar Matevž Skok, ki ni igral že v dvorani Tabor, prav tako pa Denič seveda ne more računati niti na že nekaj časa poškodovane Dragana Gajića, Uroša Bundala in Mateja Gabra.

 

 

Zdesetkani slovenski rokometni prvokategorniki so v štajerski prestolnici ostali brez načrtovanih točk, na nedeljskem popravnem izpitu pa jih čaka še težja in zahtevnejša naloga. Deničevi izbranci bodo gostovali na vselej vročem rokometnem igrišču v Reykjaviku, ob tem pa so si Islandci po sredinem zmagoslavju nad četrtouvrščenimi z letošnjega svetovnega prvenstva v Španiji dodatno okrepili samozavest in imajo priložnost, da si s četrto zaporedno zmago v kvalifikacijski skupini 6 že zagotovijo nastop na evropskem prvenstvu, ki bo v začetku prihodnjega leta v petih danskih mestih (Aalborg, Aarhus, Ballerup, Odense in Herning).

 

 

Slovenski rokometaši so na prvem medsebojnem obračunu prikazali številne obraze. V prvem polčasu so v dvorani Tabor imeli pod nadzorom kakovostne severnjake, v drugem pa zavoljo luknjičave obrambe - poznala se je odsotnost pomembnih členov v slovenski obrambi Mateja Gabra in Uroša Bundala, v napadu pa je izostal učinek prav tako poškodovanega krilnega igralca Dragana Gajića - ostali brez načrtovanega izplena.

 

 

Po sredinem porazu so slovenski igralci nadaljevali s pripravami v Mariboru, v soboto pa se bodo v zgodnjih urah prek Dunaja in Frankfurta z letalom odpravili do islandskega glavnega mesta. "V Reykjaviku bomo skušali popraviti spodrsljaj s prve medsebojne tekme v Mariboru. Prepričan sem, da smo tega sposobni, a le pod pogojem, da izboljšamo našo igro v obrambi. Na prvi medsebojni tekmi nas je pokopala slaba obramba v zadnjih petnajstih minutah," je pred nedeljsko tekmo dejal Jure Dolenec.

 

 

 

Sebastian Skube, ki je na prvi tekmi v Mariboru dosegel pet zadetkov, pred povratno na Islandiji napoveduje: "Na sredino tekmo moramo pozabiti in pred nedeljsko povratno tekmo izluščiti le dobre stvari. Osrednjo pozornost moramo nameniti naši igri v obrambi. Pred nami je težka naloga, ob naši zbrani igri pa imamo realne možnosti za zmago v Reykjaviku."

 

 

Izbranci Borisa Deniča so po mariborskem porazu delno ogrozili tudi svoj nastop na sklepnem turnirju stare celine. Po nedeljskem dvoboju v islandski prestolnici jih do konca kvalifikacij za EP 2014 čakata še dva obračuna: najprej se bodo v gosteh pomerili z Romuni (12. junij), nato pa še doma z Belorusi (16. junij).

 

 

Belorusija, ki se prav tako spogleduje z nastopom na evropskem prvenstvu, bo v nedeljo gostila Romunijo, junija pa jo čakata dva najbolj zahtevna tekmeca v skupinskem delu: najprej bo gostila Islandijo, nato pa gostovala v Sloveniji. Po treh tekmah je v vodstvu Islandija s šestimi točkami, Slovenija in Belorusija sta jih zbrali po tri, Romunija pa je še brez točk. Na evropsko prvenstvo se iz skupine uvrstita prvouvrščeni izbrani vrsti.

 

 

Pravico na nedeljskem islandsko-slovenskem obračunu (začetek tekme ob 18. uri po slovenskem času) bosta delila Slovaka Michal Badura in Jaroslav Ondogrecula, delegat bo Avstrijec Anton Schlick.

 

 

 

Foto: Slavko Kolar

 

 

 

KVALIFIKACIJE ZA EP 2014 NA DANSKEM - MOŠKI