16. 7. 2013

Na olimpijskem festivalu evropske mladine v Utrechtu slovenski mlajši kadeti nadigrali Hrvate

Reprezentanca mlajših kadetov Slovenije je na olimpijskem festivalu evropske mladine v Utrechtu dosegla drugo zaporedno zmago. Po uspehu proti Norveški (25:20) so slovenski rokometni upi nadigrali tudi Hrvaško z 31:28 (20:10).

SLOVENIJA - HRVAŠKA 31:28 (20:10)

Slovenija: Urbič (3 obrambe), Kastelic (11 obramb), Velkavrh, Stojnič, Husar 2, Kavčič 1, Kikanovič 3, Janc 6, Prevolnik 3, O. Cvetko 1, Malus 4, Beđeti 6, Kolmančič 3, Marguč 2, C. Cvetko, trener: Saša Prapotnik.

Sedemmetrovke: Slovenija 0, Hrvaška 6 (6).

Izključitve: Slovenija 8 minut, Hrvaška 14 minut.

Na drugi tekmi turnirja je Slovenija premagala Hrvaško in po Norveški dosegla svojo drugo zmago. Hrvati so vodili le enkrat z 1:0, v 12. minuti pa je južnim sosedom po seriji treh golov še zadnjič na tekmi uspelo izenačiti na 6: 6. Od tega trenutka naprej pa je začela mleti slovenska obramba, ki Hrvaški ni dovolila osem minut zatresti mreže Urha Kastelica, ki je do odmora zbral devet obramb.

Z delnim izidom 7:0 je Slovenija povedla s 13:6. Prvi polčas so varovanci trenerja Saša Prapotnika končali z delnim izidom 4:0 in Slovenija je na odmor odšla s prednostjo desetih zadetkov (20:10). Hrvatom ni pomagala niti pretirana grobost (7 izključitev). Pogled na semafor in igra Slovenije v prvem polčasu je bila prava paša za oči.

V nadaljevanju je slovenska klop za nadaljevanje turnirja želela spočiti glavne nosilce igre, vendar je plan spodletel in Hrvaška se je približala le na tri zadetke zaostanka (24:27). V zaključku je slovenska ekipa, ki je proti Hrvaški zaigrala brez pordečelega Roka Cvetka (Celje Pivovarna Laško), odlično ga je v vlogi organizatorja zamenjal Miha Kolmančič, znova povišala prestavo višje in povedla s 30: 25 ter tekmo mirno pripeljala k srečnemu koncu.

Drugi del tekme je za slovensko ekipo velik opomin, da na naslednjih tekmah ne bo smelo prihajati do takšnih padcev v igri. Na tretji tekmi Slovenija v sredo, 17. julija, ob 19.30 igra proti Nemčiji, ki je ugnala Hrvaško in doživela poraz z Norveško. Slovenija si še ni zagotovila poti v polfinale.

Miha Kolmančič, reprezentant Slovenije: "Odigrali smo odličen prvi polčas, v katerem smo z agresivno igro v obrambi prisilili nasprotnika v številne napake. Ob tem je svojo nalogo v golu odlično opravil še Urh Kastelic. Žal nam ni uspelo odlične igre ponoviti še v nadaljevanju in borbeni nasprotnik je zmanjšal zaostanek. Proti Nemčiji gremo na zmago in na potrditev prvega mesta, saj prvo mesto prinaša tudi lažjega nasprotnika v polfinalu." (uk)