8. 1. 2014

Denič, Zorman in Dolenec napovedujejo zmagi na zadnjih dveh tekmah v kvalifikacijah za SP 2015

V kvalifikacijah za nastop na SP 2015 v Katarju čakata moško člansko reprezentanco Slovenije odločilni tekmi. V skupini 3 se bodo Slovenci v četrtek, 9. januarja 2014, ob 20. uri srečali s Švico v Schaffhausnu, v nedeljo, 12. januarja 2014, ob 18. uri pa v Velenju še z Ukrajino.

 

 

Švica je po domačem porazu z Ukrajino (31:32) izpadla iz boja za prvo mesto v skupini, za katerega se borita le še Ukrajina (7 točk) in Slovenija (6). Ukrajina v petem krogu igra doma z Luksemburgom, Slovenijo pa čaka precej pomembnejša tekma s Švico. Če Slovenija izgubi, si bo Ukrajina že pred zadnjim krogom priigrala prvo mesto in napredovanje v junijske dodatne kvalifikacije, če bo remizirala, mora v Velenju nadigrati Ukrajince z večjo razliko, kot je izgubila v Zaporožju (28:32), ob zmagi v Švici pa Slovencem zadostuje že minimalna zmaga v Rdeči dvorani.

 

 

Toda v slovenskem taboru nihče ne razmišlja o čem drugem kot o dveh zmagah na zadnjih dveh tekmah. "Naš cilj je povsem jasen. Ne samo zmaga proti Švici, ampak tudi doma proti Ukrajini. Ker Švicarji nimajo več možnosti za prvo mesto v skupini, vsi razmišljajo, da nam bo zaradi tega lažje v Schaffhausnu. A jaz ne razmišljam tako, kajti po mojem mnenjnu bodo Švicarji zaradi tega še bolj sproščeni in bodo prikazali še boljšo igro, saj ne čutijo nobenega rezultatskega pritiska," pravi selektor Boris Denič.

 

 

"Mogoče se bo slišalo nekoliko prepotentno, ampak jaz v primerjavi med Švico in Slovenijo vidim vse pluse na naši strani, minusa pa ne vidim nikjer. Kar pomeni, da je vse odvisno samo od nas, od nasprotnika pa prav nič," trdi selektor Denič. Kljub temu dodaja: "Vsakega nasprotnika moramo vzeti stoodstotno. Če tega ni, se lahko hitro opečeš, kot smo se mi proti Belorusiji in Ukrajini. A prepričan sem, da se na zadnjih dveh tekmah ne bomo opekli."

 

 

Optimistično je razpoložen tudi kapetan Uroš Zorman, ki bo prav na dan tekme v Švici praznoval svoj 34. rojstni dan. "Nesmiselno je, da bi karkoli lagali ali se skrivali. Ne podcenjujem nikogar, ampak mi bi morali  brez težav premagati Švico in Ukrajino, ker smo kakovostnejši od obeh reprezentanc. Na žalost igramo v kvalifikacijah za veliko tekmovanje, namesto da bi se pripravljali za EP na Danskem. Ampak na zadnjih dveh tekmah moramo pokazati, da sodimo v evropski in svetovni vrh," napoveduje Uroš Zorman.

 

 

Čeprav je Švica ostala brez možnosti za prvo mesto v skupini, Zorman pravi, da Slovenija zaradi tega ne bo imela nič lažjega dela. "To bi si sicer želel, a ne bo tako. Proti nam vsi igrajo na polno in so lačni uspeha proti Sloveniji, ki je še vedno aktualna četrta reprezentanca na svetu. Tudi Švicarji bodo dali vse od sebe, da nas premagajo, igralci pa bodo šli na glavo, da se dokažejo novemu selektorju. Zato bomo morali igrati maksimalno dobro, kajti to je edini način, ki nas lahko pripelje do uspeha," meni Zorman.

 

 

"Zavedamo se, kakšen je položaj na lestvici in da za zanesljivo napredovanje v dodatne kvalifikacije potrebujemo dve zmagi na zadnjih dveh tekmah. Upam, da bomo prikazali boljši predstavi kot na zadnjih tekmah in zmagali proti Švici in Ukrajini. Verjamem, da smo tega sposobni, kajti tudi na treningih napredujemo iz dneva v dan," meni Jure Dolenec, igralec francoskega kluba Montpellier.

 

 

Dolenec priznava, da bi bilo vse drugače, če bi se Slovenija zdaj pripravljala na EP na Danskem, ne pa za zaključek kvalifikacij. "Zagotovo je vsem težko, ko gledamo rezultate in tekme reprezentanc, ki se pripravljajo na EP in v krogu katerih se vidimo tudi mi. Ampak na zadnjih dveh tekmah moramo zmagati in dokazati, da ne spadamo v kvalifikacije. Na žalost se nam je junija lani zgodila Belorusija v Stožicah, a o tem že predolgo govorimo in mogoče se tudi zaradi tega pojavi kakšna slabša tekma," je povedal Dolenec.

 

 

Tekma Švica - Slovenija bo v četrtek, 9. januarja 2014, ob 20. uri v Schaffhausnu. Sodila jo bosta Francoza Stevann Pichon in Laurent Reveret, delegat pa bo Belgijec Klaus Dieter Convents.

 

 

 

KVALIFIKACIJE ZA SP 2015 V KATARJU - MOŠKINa četrtkovo tekmo v Švico brez Klemna Ferlina, Staša Skubeta, Maria Šoštariča in Nenada BilbijeSlovenija visoko premagala Luksemburžane, Švicarji na domačem igrišču izgubili z UkrajinciV Rdeči dvorani v Velenju v četrtem krogu kvalifikacij za SP 2015 gostuje LuksemburgDenič: Takšen pristop pričakujem na vsaki tekmi, Gajić: Padec zbranosti lahko odpravimoSlovenci zlahka zmagali na gostovanju v Luksemburgu, Švicarji iztržili remi v UkrajiniMed šestnajsterico za Luksemburg brez Zormana, St. Skubeta, Natka, Škofa, Prošta in ŠoštaričaV tretjem krogu kvalifikacij za nastop na SP 2015 slovenski rokometaši gostujejo v Luksemburgu