9. 1. 2014

Slovenski rokometaši v petem krogu kvalifikacij za SP 2015 v gosteh suvereno opravili s Švico

V petem krogu skupine 3 v kvalifikacijah za nastop na SP 2015 v Katarju je moška članska reprezentanca Slovenije gostovala v Švici. V Schaffhausnu so Slovenci suvereno opravili z izbrano vrsto Švice z 31:23 (19:12), v nedeljo, 12. januarja 2014, pa jih v Velenju čaka odločilni dvoboj z Ukrajino za prvo mesto in napredovanje v dodatne kvalifikacije.

 

 

ŠVICA - SLOVENIJA 23:31 (12:19)

 

 

Schaffhausen - Dvorana BBC Arena, gledalcev: 750, sodnika: Pichon in Reveret (oba Francija).

 

 

Švica: Bringolf, Portner, Liniger 8 (4), Pendić 2, von Deschwanden 4, Graubner 2, Dähler 1, Milošević 1, Hess 1, Jud, Muggli, Freivogel, Baviera, Cvijetić 1, Vernier 2, Svajlen 1.

 

 

Slovenija: Skok, Škof, Bombač 1, Miklavčič 1, Pucelj, Kavtičnik 3, Bezjak, Dolenec 1, Se. Skube 3, Špiler 3, M. Žvižej 2, L. Žvižej 2, Gaber 1, Zorman 1, Mačkovšek 2, Gajić 11 (3).

 

 

Sedemmetrovke: Švica 4 (4), Slovenija 5 (3).

 

 

Izključitve: Švica 4 minute, Slovenija 6 minut.

 

 

 

Slovenski rokometaši so v deželi sira in čokolade prikazali zelo zrelo predstavo in se v domovino vračajo s polnim izkupičkom. Z osvojenim parom točk so si na stežaj odprli vrata za prvo mesto v skupini 3, ki prinaša junijski dodatni tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju.

 

 

Do uresničitve tega cilja morajo v nedeljo, 12. januarja, v Velenju premagati Ukrajino, dovolj pa je že zmaga z zadetkom razlike. V nasprotnem primeru (remi ali poraz) bodo izpadli in po letošnjem evropskem prvenstvu na Danskem izpustili še eno veliko rokometno tekmovanje, ki bo januarja prihodnje leto na Arabskem polotoku.

 

 

Slovenska uvodna postava - na vratih Gorazd Škof, na krilnih položajih Dragan Gajić in Luka Žvižej, na zunanjih Jure Dolenec, Uroš Zorman in Sebastian Skube ter krožni napadalec Matej Gaber, v obrambi je namesto Skubeta igral Peter Pucelj - je že v uvodu nakazala svojo odločnost in slo po zmagi.

 

 

Obramba 6-0 je delovala brezhibno, pravo delovno temperaturo je od prve minute dosegel tudi Škof, napad pa je navkljub nekaterim manjšim spodrsljajem in dveh čistih zapravljenih priložnostih deloval kot dobro naoljen stroj.

 

 

Hitra žoga ter raznovrstna uvodna igra je gostitelje v BBC Areni v Schaffhausnu naredila nebogljene. Slovenci so jim že v šesti minuti ušli na 4:0, razmerje moči na igrišču pa se ni bistveno spremenilo niti po dveh minutah odmora nemškega strokovnjaka na švicarski klopi Rolfa Bracka, ki jih je zahteval po uvodnih 17 minutah igre.

 

 

Slovenija je vse do konca prvega polčasa zadržala vse svoje dobre lastnosti iz uvoda tekme. Njenega ritma seveda niso porušile niti Deničeve pogoste menjave (v prvem polčasu na igrišče niso stopili le Matevž Skok, Marko Bezjak in David Špiler), s katerimi je vzdrževal visok ritem.

 

 

Naša reprezentanca je dobro kljubovala tudi švicarskemu "eksperimentu" s sedmimi igralci v polju (dodaten igralec namesto vratarja), njena prednost je v prvi polovici tekme vseskozi znašala med štirimi in največ sedmimi zadetki, kolikor je bilo tudi ob polčasu (19:12).

 

 

Ideolog slovenske igre Uroš Zorman, ki je danes praznoval 34. rojstni dan, in njegovi soigralci v drugem polčasu niso popustili niti za milimeter, v 37. minuti so si priigrali devet golov prednosti (21:12) in s tem razrešili vse dvome o zmagi. Najvišjo prednost so si priigrali v 51. minuti, ko je bilo na semaforju 28:17.

 

 

Za četrto slovensko zmago v teh kvalifikacijah si zasluge lastijo prav vsi slovenski igralci, po svoji učinkovitosti pa sta najbolj odstopala Gajić in Škof. Krilni igralec Montpellierja je Švicarjem nasul kar 11 golov, vratar Nantesa pa je zbral 12 obramb.

 

 

Na prvi tekmi petega kroga v skupini 3 je Ukrajina na domačem igrišču premagala Luksemburg s 34:22 (15:12).

 

 

Vrstni red po 5. krogu: Ukrajina 9 točk, Slovenija 8, Švica 3, Luksemburg 0.

 

 

 

KVALIFIKACIJE ZA SP 2015 V KATARJU - MOŠKIIzjave po tekmi Švica - Slovenija