11. 1. 2014

Proti Ukrajini v Velenju za prvo mesto v skupini in napredovanje v dodatne kvalifikacije za SP 2015

Zadnjo tekmo v kvalifikacijah za nastop na SP 2015 v Katarju bo moška članska reprezentanca Slovenije odigrala v nedeljo, 12. januarja 2014, ob 18. uri v Rdeči dvorani v Velenju. Njen nasprotnik bo Ukrajina, Slovencem pa za prvo mesto v skupini 3 zadostuje že zmaga z golom razlike.

Pred šestim krogom ima Ukrajina na prvem mestu devet točk, Slovenija pa eno manj (Švica 3, Luksemburg 0). Ker so Švicarji na gostovanju v Zaporožju odščipnili točko Ukrajincem, slovenski reprezentanci v Velenju ni potrebno loviti zaostanka štirih golov s prve tekme proti Ukrajini (28:32), ampak jim je za prvo mesto v skupini 3 in uvrstitev v dodatne kvalifikacije za nastop na SP 2015 dovolj že minimalna zmaga v Rdeči dvorani.

"Pred tekmo s Švico sem dejal, da so vsi plus na naši strani in da ne vidim nobenih minusov. Enako velja tudi za našo tekmo z Ukrajino. Ampak tako bi dejal tudi v primeru, če bi igrali s Francijo ali katero drugo reprezentanco na svetu. Zato, ker v svojo reprezentanco najbolj verjamem, ji najbolj zaupam in jo imam najbolj rad. V vseh teh letih, odkar sem selektor, nisem nikoli podvomil v svojo ekipo, da ne bo zmagala. A logično je, da so prišli tudi porazi, kajti nihče ni nepremagljiv," pravi selektor Boris Denič.

Glede na šestnajsterico, ki je v četrtek prepričljivo zmagala v Švici (31:23), selektor verjetno ne bo opravil nobene kadrovske menjave. Pred tekmo z Ukrajino, ki je edina neporažena v skupini 3 (štiri zmage in en remi), Denič napoveduje: "Ukrajinci so precej napredovali, odkar smo pred leti prvič igrali z njimi. A takrat so igrali drugače in imeli tudi drugačen igralski kader. A tekmo v Velenju enostavno moramo dobiti in izpolniti zastavljeni cilj. Pri tem ni nobene velike filozofije."

Z 39 zadetki je Dragan Gajić prvi strelec slovenske izbrane vrste v kvalifikacijah za SP 2015, na zadnji tekmi v Schaffhausnu proti Švici pa jih je dosegel kar enajst. "Odkar smo se decembra spet zbrali na pripravah, delujemo iz tekme v tekmo bolje. Proti Makedoniji smo dobro delovali, v Luksemburgu smo bili solidni, čeprav ta nasprotnik ni realen pokazatelj naše kakovosti in moči. Tudi v Švici smo prikazali zelo dobro predstavo, zato smo lahko optimisti," je dejal Dragan Gajić.

Po Gajićevi oceni je Slovenija proti Švici odigrala zelo dobro v obrambi, prav tako pa je spet imela hiter prenos žoge, dobre (pol)protinapade, hitre centre... "Jasno je bilo videti, da nas Švicarji pri hitrosti niso mogli spremljati. Ukrajinci so še malce težji in višji kot Švicarji, zato bi morala biti hitrost še naš večji adut. Če bomo za deset ali petnajst odstotkov nadgradili igro iz Švice, potem ne pride v poštev nič drugega kakor naša zmaga," napoveduje Gajić.

Pred odločilnim obračunom z Ukrajino je optimistično razpoložen tudi Sebastian Skube, igralec Celja Pivovarne Laško. "Po tekmi v Zaporožju, kjer smo izgubili, smo Ukrajincem še marsikaj dolžni. Te tekme nihče od nas še ni pozabil, seveda predvsem zaradi poraza. Vsak od nas bo v Velenju želel nadigrati in premagati Ukrajino ter se ji oddolžiti za poraz na njenem igrišču," pravi Sebastian Skube.

"V naših glavah je samo zmaga proti Ukrajini. Do tekme se bomo dobro spočili, regenerirali ter dobro trenirali in pripravili na nasprotnika. Če bomo ponovili igro iz Švice, sem prepričan, da bo to dovolj tudi za uspeh proti Ukrajini. Proti Švici smo zgrešili nekaj stoodstotnih priložnosti, če pa bi jih izkoristili, bi bila zmaga še precej višja. Čeprav je Ukrajina boljša od Švice, bomo v Velenju zmagali, osvojili prvo mesto v skupini in napredovali v dodatne kvalifikacije, nato pa junija tudi na SP v Katarju," meni Sebastian Skube.

Tekma Slovenija - Ukrajina bo v nedeljo, 14. januarja 2014, ob 18. uri v Rdeči dvorani v Velenju. Sodila jo bosta Izraelca Shlomo Cohen in Yoram Peretz, delegat pa bo Čeh Jiri Konecny.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2015 V KATARJU - MOŠKI