25. 1. 2014

Moška članska reprezentanca Slovenije čaka na nasprotnika v dodatnih kvalifikacijah za SP 2015

Žrebanje parov dodatnih kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju leta 2015 bo v nedeljo, 26. januarja 2014, ob 13. uri v Herningu na Danskem. Slovenska moška članska reprezentanca je pred žrebanjem uvrščena med deveterico v drugem bobnu.


Na evropskem prvenstvu na Danskem bo pred zadnjima tekmama (ob 15. uri za tretje mesto med Španijo in Hrvaško, ob 17.30 finale med Dansko in Francijo) opravljeno tudi žrebanje parov dodatnih kvalifikacij za nastop na SP 2015, ki ga bo gostil Katar. Osemnajst reprezentant je razvrščenih v dva bobna, Slovenija pa je med devetimi reprezentancami v drugem bobnu.


Na SP 2015 bo nastopilo 24 reprezentanc, od tega 13 iz Evrope. Poleg dveh reprezentanc - Katarja (gostitelj tekmovanja) in Španije (aktualni svetovni prvak) - so si napredovanje na glavno tekmovanje zagotovili tudi trije polfinalisti z letošnjega evropskega prvenstva na Danskem: Francija, Danska in Hrvaška.


Za preostalih devet prostih mest na svetovnem prvenstvu iz Evrope se bo v dodatnih kvalifikacijah potegovalo 18 reprezentanc, med njimi tudi Slovenija. Te reprezentance so razdeljene v dva bobna, slovenski rokometaši pa so v drugem bobnu.


V prvem bobnu so kot nosilci reprezentance (skupaj 9), ki so se na letošnjem EP na Danskem uvrstile od 5. do 13. mesta: Islandija, Poljska, Avstrija, Belorusija, Madžarska, Makedonija, Rusija, Švedska in Srbija. V drugem bobnu so tri najslabše ekipe z Eura 2014 na Danskem (Norveška, Češka, Črna gora), Nemčija kot druga najboljša tretjeuvrščena reprezentanca v kvalifikacijah za SP 2015 in zmagovalci petih kvalifikacijskih skupin (Bosna in Hercegovina, Grčija, Litva, Romunija in Slovenija).


Čeprav ima devet reprezentanc iz prvega bobna vlogo nosilcev, to ne pomeni, da bodo imeli tudi prednost povratne tekme na domačem igrišču. O tem, katera reprezentanca bo prvo tekmo dodatnih kvalifikacij igrala doma in katera v gosteh, bo prav tako odločal žreb v Herningu.


Prve tekme dodatnih kvalifikacij bodo na sporedu 7. in 8. junija 2014, povratne pa 14. in 15. junija 2014. Skupni zmagovalci obeh tekem se bodo uvrstili na svetovno prvenstvo, ki bo od 17. januarja do 1. februarja 2015 v Katarju.



BOBNA ZA ŽREBANJE PAROV DODATNIH KVALIFIKACIJ ZA SP 2015:


Boben 1: Avstrija, Belorusija, Madžarska, Islandija, Makedonija, Poljska, Rusija, Srbija, Švedska


Boben 2: Norveška, Češka, Črna gora, Nemčija, Bosna in Hercegovina, Grčija, Litva, Romunija, Slovenija.



KVALIFIKACIJE ZA SP 2015 V KATARJU - MOŠKIEVROPSKO PRVENSTVO ZA MOŠKE - DANSKA 2014