2. 3. 2014

V finalu slovenskega pokala Celjani visoko premagali Sviš in osvojili sedemnajsto lovoriko

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so zmagovalci pokala Slovenije za tekmovalno sezono 2013/14. V velikem finalu v dvorani Golovec so Celjani visoko premegali Sviš iz Ivančne Gorice z 31:16 (12:9) in osvojili že svojo 17. pokalno lovoriko.

 

 

CELJE PIVOVARNA LAŠKO - SVIŠ 31:16 (12:9)

 

 

Celje - Dvorana Golovec, gledalcev: 2000, sodnika: Cvetko in Kavalar (oba Celje).

 

 

Celje Pivovarna Laško: Lesjak (4 obrambe), Skok (14 obramb), Mlakar 3, Marguč 5, Žuran 1, Razgor 1, Skube, Poteko 1, Miklavčič, Slišković 3, Zelenović 3, Žabič 1, Mačkovšek 3, Žvižej 5, Lekai 3, Janc 2.

 

 

Sviš Ivančna Gorica: Marjanovič (8 obramb), Slapničar (3 obrambe), Polak, Zidar, Potokar 3 (3), Zavodnik 1, Muhovec 2, S. Stopar, Pekolj 3, Bučar, Kalabič, Marinčič 1, Sašek 2, G. Stopar 1 (1), Sendelbah 1, Tomšič 2.

 

 

Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško 0, Sviš Ivančna Gorica 6 (4).

 

 

Izključitve: Celje ivovarna Laško 4 minute, Sviš IVančna Gorica 6 minut.

 

 

 

Do pokalne lovorike je kot trener (kot igralcu Gorenja mu je to uspelo leta 2003) je končno prišel tudi Branko Tamše, ki je pred tem vodil Gorenje Velenje, z njim osvojil državno prvenstvo, nikoli pa pokalnega naslova. Dolenjci so kljub porazu že z uvrstitvijo v finale dosegli največji klubski uspeh v pokalu Slovenije.

 

 

V njem pa gostiteljev zaključnega turnirja, ki so v sobotnem polfinalu odigrali težko tekmo z velikimi tekmeci Velenjčani, niso resneje ogrozili. Še največ preglavic so jim povzročali v prvih 30 minutah, z odličnim začetkom drugega polčasa pa so Dolenjce dokončno zlomili in na koncu slavili visoko zmago.

 

 

Obe ekipi sta v uvodnih minutah zapravili številne napade, prvi gol pa je za Celje po nekaj manj kot šestih minutah iz protinapada zadel Luka Žvižej. Na obeh straneh sta se z nekaj obrambami izkazala Vladimir Marjanovič in Matevž Skok, še en protinapad pa so izkoristili pivovarji prek Gašperja Marguča za 2:0, v enajsti minuti je bilo 4:1, v naslednji pa 5:2.

 

 

Rokometaši Sviša nikakor niso spravili žoge v celjski gol, prvega so zadeli šele v deveti minuti, ko je bil uspešen Miha Tomšič. Izbranci Sviševega trenerja Miloša Aksentijeviča so napravili preveč napak, kar so znali izkoristiti domači ter prednost povišali na 6:2.

 

 

Celjski navijači so v 19. minuti dočakali vnovičen nastop Boruta Mačkovška, ki se je po razpadu Dinama Minska vrnil v knežje mesto. Dve minuti pozneje je zaključil lepo akcijo (10:6), a se Dolenjci niso dali. Približali so se na dva gola zaostanka (8:10), vendar so se državni podprvaki zbrali in na odmor odšli s tremi goli zaloge (12:9).

 

 

To so Celjani takoj po prihodu povišali s tremi zaporednimi goli. Vmes je Sviš zadel prek Mihe Tomšiča, kar pa domačinov ni ustavilo. Zadeli se še dvakrat in po 37 minutah vodili s 17:10. Dolenjci so v napadu igrali brez prave ideje in s preveč napakami, po dobrih desetih minutah drugega dela pa so prvič zaostajali za deset golov (20:10).

 

 

Celje je s trdo obrambo onemogočilo nasprotnikov napad, tudi ko je zadel, pa so hitro odgovorili z zadetkom. Pivovarji so vprašanje o zmagovalcu rešili že sredi drugega polčasa, razlika desetih golov pa je bila tudi osem minut pred koncem (25:15).

 

 

Kljub visoki prednosti pivovarji niso popuščali. Pri vodstvu s 25:16 so v zadnjih minutah tekme naredili delni izid 6:0 in tekmo končali s petnajstimi goli razlike - končni izid je bil 31:16.

 

 

Najboljši strelec zaključnega turnirja je bil Gašper Marguč, ki je skupaj dosegel 14 zadetkov (devet proti Gorenju, pet proti Svišu), za najboljšega vratarja so izbrali Matevža Skoka, za najboljšega posameznika pa Luko Žvižeja, vsi trije pa so člani Celja Pivovarne Laško.

 

 

 

Foto: RK Celje Pivovarna Laško/Gregor Katič

 

 

 

Izjave po finalni tekmi slovenskega pokala Celje Pivovarna Laško - Sviš Ivančna GoricaGorenje na tekmi za končno tretje mesto v pokalu Slovenije za šest golov boljše od TrebanjcevCelje Pivovarna Laško po zmagi proti Gorenju drugi finalist pokala Slovenije v dvorani GolovecSviš na prvi polfinalni tekmi zaključnega turnirja pokala Slovenije za zadetek boljši od TrimaNapovedi trenerjev in igralcev pred zaključnim turnirjem pokala Slovenije za moške v CeljuPolfinalna para pokala Slovenije za moške sta Celje Pivovarna Laško - Gorenje in Trimo - Sviš