11. 11. 2016

Krimovke v soboto nad danske prvakinje

Sobota v Športni dvorani na Kodeljevem prinaša tretjo in obenem zadnjo domačo tekmo rokometašic Krima Mercatorja v skupinskem delu Lige prvakinj. Izbrankam Uroša Bregarja bo ob 15.30 nasproti stal Team Esbjerg.

Danske prvakinje so trenutno vodilna ekipa izjemno izenačene skupine D, v kateri so vse zasedbe na dosedanjih štirih tekmah vknjižile po dve zmagi in poraza. Obenem so rokometašice z jugozahoda Danske edine tekmice, ki jih krimovke med evropsko klubsko elito še niso premagale. Na uvodnem obračunu Lige prvakinj so bile boljše s 35:25.

Danski klub je nastala leta 1991, ko sta se združila KVIK in Esbjerg. Prvič se je na evropskem prizorišču pojavil v sezoni 2010/11, ko je zaigral v pokalu evropske rokometne zveze. V njem je dvakrat nastopil v četrtfinalu (2010/11, 2014/15), leta 2014 pa se je zavihtel celo v finale, kjer ga je zaustavila ruska Lada.

Na domačem prizorišču sta za klubom iz pristaniškega mesta ob severnem morju izjemni sezoni. Naslovu podprvaka iz leta 2015 so njegove rokometašice leto za tem dodale piko na i in se veselile prve lovorike v zgodovini kluba. Z njo so si priborile tudi neposredno vozovnico v Ligo prvakinj, brez katere so ostale sezono pred tem, ko so obstale v kvalifikacijah.

Team Esbjerg ima v svojih vrstah le tri rokometašice, ki ne prihajajo iz Skandinavije, vse pa igrajo na zunanjih položajih. To so Španka Susanne Gonzales Ortega ter Nizozemki Estavana Polman in Laura van der Heijden. Prav slednji sta bili na prvi tekmi največji trn v peti obrambi Krima Mercatorja. Prva je k uspehu prispevala šest golov, slednja pa kar 11.

Obe ekipi sta pred petim evropskim preizkusom z odliko opravili svoje delo v državnem prvenstvu. Krimovke so proti Kopru dosegle sedmo zmago (37:25) in na vrhu lestvice ostajajo neporažene, Team Esbjerg pa je na gostovanju v Randersu domačo zasedbo ugnal s 30:27 in trenutno s sedmimi točkami zaseda tretje mesto v danskem prvenstvu.

Krimovke bi se z morebitno zmago na sobotni tekmi zelo približale napredovanju v naslednji krog Lige prvakinj in s tem do dodatnih šestih evropskih tekem. Da bo tekma še toliko bolj zanimiva, bo poskrbela evropska rokometna zveza. Ta bo s promotorko Anjo Frešer med polčasoma pripravila nagradno igro, katere glavna nagrada bosta vstopnici za tekmo slovenske ženske reprezentance na decembrskem evropskem prvenstvu na Švedskem.

Uroš Bregar, trener RK Krim Mercator:

"Poraza v Ligi prvakinj proti Larviku sta Team Esbjerg le še bolj motivirala, kar se je pokazalo v sredo, ko se je ta na gostovanju v Randersu prebil do zmage. Danke so zelo dobra ekipa. Naš cilj bo, da skušamo kar se da dobro zaustaviti Lauro van der Heijden in Estavano Polman. Povsem ju zagotovo ne bo mogoče odrezati od igre, bo pa uspešnost pri tem ključ do morebitnega uspeha. Ob tem ne smemo ponoviti naših napak v igri, po katerih smo na prvi tekmi prejeli veliko število lahkih zadetkov. Pred tekmo imamo v ekipi nekaj manjših težav s poškodbami, a nobena ni takšna, da bi zaradi nje katera izmed punc manjkala na zadnji domači tekmi skupinskega dela."

Polona Barič, RK Krim Mercator:

"Znova je pred nami zahtevna naloga. Pogled na lestvico pove vse o tem, koliko si bo vsaka ekipa želela osvojiti novi točke. Varčevanja z močmi na tem obračunu ne bo. Prvo medsebojno tekmo s Team Esbjergom smo sicer izgubile za 10 golov, a ta razlika ni realna. Imamo še kar nekaj rezerv. Če bomo popravile napake s prvega obračuna, bo sobotna tekma zagotovo bolj izenačena in zanimiva."

Vesna Milanović Litre, RK Krim Mercator:

"Dobro se zavedamo, kako se je končala prva tekma na Danskem. V soboto nam ne preostaja nič drugega, kot da prikažemo največ, česar smo sposobne. Vseh 60 minut se bo potrebno silovito boriti. Domače tekme na Kodeljevem, kjer vlada resnično odlično vzdušje, smo do sedaj odigrale dobro in vknjižile dve zmagi. Verjamem, da bomo tudi to soboto prikazale lepo igro in se na koncu veselile uspeha."

Elizabeth Omoregie, RK Krim Mercator:

"Prvi obračun s Team Esbjergom je bil naš uvodni v novi sezoni Lige prvakinj, verjamem, da bo sedaj drugače. Tekma bo potekala na Kodeljevem, kjer naši navijači vedno pripravijo fantastično vzdušje. Z ekipo se na sobotni obračun zelo dobro pripravljamo. S soigralkami bomo naredile vse, kar je v naši moči, da zmagamo."

LIGA PRVAKINJ, SKUPINA D, 5. KOLO:

Sobota, 12. novembra, ob 15.30:
RK KRIM MERCATOR : TEAM ESBJERG – VSTOP PROST!
(prenos na Šport TV )

Nedelja, 13. novembra, ob 15.00:
IK SÄVEHOF : LARVIK
LESTVICA
1. Team Esbjerg 4 2 0 2 +7 4
2. Larvik 4 2 0 2 +3 4
3. IK Sävehof 4 2 0 2 -3 4
4. RK Krim Mercator 4 2 0 2 -7 4