12. 11. 2016

Trdnjava Kodeljevo nedotaknjena, Krimovke vse bližje napredovanju

Rokometašice Krima Mercatorja so tudi na tretjem domačem preizkusu v Ligi prvakinj poskrbele, da je dvorana na Kodeljevem ostala nedotaknjena. Team Esbjerg, ki je na prvi tekmi na Danskem slavil zmago za 10 golov (35:25), so krimovke tokrat odpravile s 27:22.

Za izbranke Uroša Bregarja je to tretja zmaga na dosedanjih petih obračunih. Z njo so se začasno prebile na prvo mesto v izjemno izenačeni skupini D, v kateri so do te tekme vse zasedbe premogle po dve zmagi in poraza. S skalpom Team Esbjerga so Ljubljančanke dopolnile svoj mozaik uspehov. Če so pred začetkom tekmovanja veljale za lahek plen, saj so si mesto med evropsko klubsko elito morale izboriti skozi kvalifikacije, so v skupinskem delu sedaj ugnale že vse tri skandinavske tekmice.

Krimovke so na povratni tekmi proti Dankam pokazale popolnoma drugačen pristop in dokazale, da so se povsem otresle nervoze pred nastopanjem v velikem tekmovanju, ki jih je povozila sredi oktobra v Esbjergu. Po izenačenem uvodu so pred glasnimi navijači v 15. minuti z golom Elizabeth Omoregie povedle s +3 (9:6), kasneje je za to poskrbela še Vesna Milanović Litre (10:7), na glavni odmor pa sta ekipi po uspešni sedemmetrovki danske zasedbe v zadnji sekundi odšle poravnani na 13. golu. V prvem delu je bila v Krimovem napadu s šestimi zadetki iz prav toliko strelov prvo ime Alja Koren, ki je dokazala, da 10 golov v prvih 30 minutah med tednom proti Kopru ni bil zgolj slučaj.

Na začetku nadaljevanja sta se nato najprej v vratih izkazali Sergeja Stefanišin, ki je ubranila strel s sedmih metrov izvrstni Nizozemki Lauri van der Heijden, ob igralki manj pa je mrežo nedotaknjeno ohranila tudi Miša Marinček, na koncu s 17 obrambami znova ena ključnih junakinj Krimovega uspeha. Učinek vratark je le še podžgal njune soigralke, ki so znova hitro stopile v ospredje. Razigrala se je Omoregieva, ki je v drugem polčasu dosegla šest izmed svojih osmih golov in bila ena glavnih »krivk« za odlično nadaljevanje domače zasedbe.

Na začetku 43. minute je Polona Barič najprej odvzela žogo tekmicam in jo čez celotno igrišče poslala v prazen gol za šest golov naskoka (22:16), za tem pa je na sceno stopila še Mirjeta Bajramovska in dvakrat povišala +7 (24:17, 25:18). Zadnjič je Krim Mercator s takšno prednostjo vodil 10 minut pred koncem obračuna. Team Esbjerg je nato nekoliko strnil svoje vrste, a se z borbeno igro niso predala niti domača dekleta in več kot zasluženo v žep pospravile tretji par točk v tej sezoni Lige prvakinj.

Z zadnjim uspehom so rokometašice Krima Mercatorja napravile velikanski korak proti napredovanju med najboljšo dvanajsterico Lige prvakinj. Temu bodo še veliko bližje v primeru uspeha norveškega Larvika na nedeljskem gostovanju (ob 15.00) pri švedskem IK Sävehofu. Zadnje kolo sledi prihodnji konec tedna, ko bodo 21-kratne slovenske prvakinje pa bodo gostovale na Norveškem.

Uroš Bregar, trener RK Krim Mercator:

"V prvem polčasu v obrambi nismo igrali po dogovorih. V nadaljevanju smo to uspeli spremeniti. Videl sem, da je energija pri dekletih prava ter da imamo realne možnosti, da stremo veliki Team Esbjerg. V drugem polčasu je med vratnicama bolje branila tudi Miša Marinček, kar nam je zelo pomagalo. Res je, da smo imeli tudi nekaj težav v napadu, vendar smo dosegli kar 27 golov, krasila sta nas obramba in borbeni duh."

Miša Marinček, kapetanka RK Krim Mercator:

"Vesela sem, da nam je uspelo. Že po prvi tekmi proti Team Esbjergu sem govorila, da smo se sposobne boriti z njim, čeprav so nas njegove igralke visoko premagale. Urnik tekmovanj je kar naporen in ni lahko venomer igrati na tako visoki ravni kot je potrebna na tekmah Lige prvakinj. S soigralkami se osredotočamo na naslednje tekme in se ne ubadamo preveč s preteklostjo. Pomembno je, da pred našimi navijači, ki so tokrat v dvorani na Kodeljevem ustvarili zares fantastično vzdušje, ki je spominjalo na tisto v 'zlatih' časih, prikažemo najlepšo igro."

Alja Koren, rokometašica RK Krim Mercator:

"Na tekmo smo se pripravljale zelo dolgo, saj smo vedele, da bo to eden izmed najpomembnejših preizkusov v tej sezoni in, da ga moramo odigrati na vse ali nič. Vesela sem, da sem zaradi drugačne rotacije tudi na drugi poziciji lahko pripomogla h končni zmagi. Hvaležna sem za vsako priložnost, ki mi jo ponudi trener, zato na igrišču vedno pokažem vse, kar v danem trenutku lahko."

LIGA PRVAKINJ, SKUPINA D, 5. KOLO:

Sobota, 12 novembra:
RK KRIM MERCATOR : TEAM ESBJERG 27:22 (13:13)
Krim Mercator: Marinček, Stefanišin in Pandžić v vratih, Georgijev, Jurič, Benko 4, Blažević, Milanović Litr 2, Jeriček 1, Bajramovska 3, Omoregie 8, Koren 6, Barič 2, Kamdop 1, Amon, Zrimšek.
Team Esbjerg: Sando in Idehn v vratih, Toft Hansen 1, Seest, Kviesgaard 1, Zachariassen 3, van der Heijden 5, Alm 4, Karlsson 3, Gonzales Ortega, Vestergaard 2, Ingstad 1, Polman 2.

Nedelja, 13. novembra, ob 15.00:
IK SÄVEHOF : LARVIK

LESTVICA