4. 3. 2016

Celjani se želijo od lige prvakov posloviti z zmago proti Bešiktašu

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so si minulo soboto v hrvaški prestolnici s porazom proti Zagrebu dokončno zaprli vrata za preboj v osmino finala evropske lige prvakov. V soboto, 5. marca, ob 18. uri pa Celjane čaka zadnja tekma v skupini A, njihov nasprotnik v Zlatorogu pa bo turški Bešiktaš.

Izbranci celjskega trenerja Branka Tamšeta so najbolj imenitno klubsko tekmovanje na stari celini lanskega septembra odprli z zmago prav proti Bešiktašu, v zadnjem krogu pa bodo sezono proti istemu tekmecu bržkone končali z novima dvema točkama.

V tej sezoni so doslej osvojili pet točk: poleg Bešiktaša so skalp vzeli še poljski Wisli iz Plocka ter igrali neodločeno z nemškim Kielom, v preostalih obračunih s francoskim PSG, madžarskim Veszpremom, hrvaškim Zagrebom in nemškim Flensburgom pa so igrišča venomer zapustili sklonjenih glav.

Vodstvo celjskega kluba je v želji po čim večjem obisku - zanimanje za dokaj neatraktivnega tekmeca iz mesta, ki leži na dveh celinah je po izgubljeni možnosti za napredovanje v izločilne boje nekoliko upadlo - na tekmo povabilo mlade rokometne navdušence iz desetih osnovnih šol iz Celja in okolice, slovenski prvaki pa so se po zmagoslavju nad Izolčani povsem osredotočili na sobotne tekmece iz Turčije.

"Za nas ni razlik. Zmagati želimo na vsaki tekmi, tako tistih v državnem prvenstvu, prijateljskih, kot tudi v ligi prvakov. Sobotna tekma z Bešiktašem tako ni nobena izjema, to je del našega razmišljanja. Vsekakor bomo naredili vse, da bomo zmagali, gotovo pa ima enako željo tudi Bešiktaš, ki je doma premagal Zagreb. Ekipa je sestavljena z vseh vetrov, zelo veliko je različnih reprezentantov, turških, srbskih in še nekaterih drugih igralcev," pred zadnjo letošnjo evropsko tekmo pravi celjski trener Branko Tamše.

Turški klub je zadnji na lestvici skupine A z dvema točkama, na 13 tekmah pa je kar 12-krat izgubil in le enkrat zmagal (doma proti Zagrebu). "Bešiktaš ne glede na zadnje mesto ni slaba ekipa. Na večini tekem so dokaj konkurenčni, tudi z nami so bili, a jih bolje fizično pripravljene ekipe zlomijo v zaključku tekem. Tako je bilo tudi na našem obračunu v Turčiji, ko smo sicer na koncu dokaj gladko zmagali. Enak cilj imamo tudi v Zlatorogu, ko moramo od prve minute dalje zaigrati zavzeto ter ligo prvakov zaključiti z zmago," je še dodal trener Tamše.

Organizator celjske igre Miha Zarabec vse manj čuti posledice poškodbe. Nestrpno pričakuje evropsko tekmo proti Bešiktašu, za katero verjame, da bo pokazala pravi obraz celjske ekipe. "Tekma v Zagrebu je nekako že pozabljena, na njej smo doživeli veliko takšnega, kar je seveda čim bolje pozabiti. Tako tekma proti turškemu klubu prihaja v pravem času, da s soigralci pokažemo našo igro in se z zmago poslovimo od tekmovanja v ligi prvakov," je povedal celjski igralec Miha Zarabec pred tekmo z najstarejšim klubom v Turčiji (ustanovljen leta 1903).

Zarabec pred tekmo z Bešiktašem, ki ima sedem reprezentantov Turčije in osem tujcev (eden izmed njih je tudi Srb Predrag Dačević, ki je v sezoni 2009/10 nosil tudi dres Celja), opozarja še na eno pomembno zadevo. "Ukvarjati se moramo zgolj s sabo ter ta čas sedaj izkoristiti za čim boljšo pripravo na odločilne tekme v domačem prvenstvu. S tem moramo začeti že v soboto. Ne glede na to, kakšno ekipo ima Bešiktaš, se z nami ne more primerjati po hitrosti in raznovrstnosti in če kaj, potem jih lahko pretečemo," je prepričan Zarabec.

Na tekmi v Zagrebu se je na igrišče vrnil tudi Brazilec Arthur Patrianova, ki je imel v celjski ekipi letos ogromno smole s poškodbami in je posledično malo časa preživel na igrišču. Tega se Arthur Patrianova dobro zaveda tudi sam: "Z vsakim dnem se počutim bolje in tudi bolečina je vse manjša. Tako sem nekaj minut odigral na tekmi lige prvakov v Zagrebu in tudi v sredo na prvenstveni tekmi proti Izoli. Zelo se veselim vsake tekme, saj sem letos vse prevečkrat manjkal na njih."

Za slovo od letošnje lige prvakov v Zlatorog prihaja Bešiktaš, ki je v tem tekmovanju prvič nastopil šele v prejšnji sezoni, v Turčiji pa se lahko pohvali z 11 naslovi državnega prvaka in 10 naslovi pokalnega zmagovalca. "Vsaka tekma lige prvakov je pomembna, ne glede na ime nasprotnika in stanje na lestvici. Tako je tudi s sobotno, ko prihaja Bešiktaš. To je hkrati zadnja tekma lige prvakov, ko se želimo od tekmovanja posloviti z zmago in prepričan sem, da bomo s soigralci naredili vse, da nam bo to tudi uspelo," napoveduje Patrianova.

Tekma Celje Pivovarna Laško - Bešiktaš bo v soboto, 5. marca 2016, ob 18. uri v dvorani Zlatorog. Sodila jo bosta Makedonca Sašo Krkačev in Gjoko Kolevski, delegat pa bo Črnogorec Nebojša Vujisič.

Foto: RK Celje Pivovarna Laško

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2015/16