6. 11. 2016

Marguč s 7-metrovko Sloveniji priigral neodločen izid proti Portugalski

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na svoji drugi kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu na Hrvaškem v Lizboni igrala neodločeno s Portugalsko 26:26 (11:9).

Selektor slovenske izbrane vrste Veselin Vujović pred tekmo s Portugalci ni skrival zaskrbljenosti, ker je v Lizbono prispel brez štirih nosilcev igre. Odsotnost ideologa Uroša Zormana in vratarja Gorazda Škofa mu zaradi dovolj širokega nabora igralcev na teh dveh položajih niti ni povzročalo toliko sivih las, bolj ga je skrbela odsotnost Mateja Gabra in Darka Cingesarja, dveh pomembnih členov v njegovi obrambni verigi. A že uvodne minute so pokazale, da je bil strah odveč, saj njegovi izbranci niso ponovili napak z nedavne tekme proti Švicarjem v Velenju, od prve minute so zaigrali resno, zavzeto in agresivno.

Uvodna Vujovićeva postava - vratar Primož Prošt, krilna igralca Tilen Kodrin in Blaž Janc, krožni napadalec Blaž Blagotinšek, zunanji igralci Jure Dolenec, Dean Bombač in Nik Henigman - se je zaradi neuigranosti sprva nekoliko lovila in v šesti minuti zaostala z 0:2, a zavoljo pravega pristopa že v 11. minuti povedla s 4:3. Izključitev Dolenca in nekaj napak v organizaciji igre so Slovence pahnili v zaostanek dveh golov (5:7), ob igralcu več na igrišču pa je kapetan Vid Kavtičnik v 17. minuti svoje soigralce vnovič popeljal do vodstva z 8:7.

V zadnjih desetih minutah prve polovice tekme se je na igrišču odvijal neizprosen boj za vsak košček parketa, obe izbrani vrsti sta večji poudarek namenili obrambnim nalogam, majhno število zadetkov zgovorno priča o tem, v teh okoliščinah pa so se bolje znašli Slovenci in se na polčas podali z dvema goloma prednosti (11:9).

Vujović si je - ob zavzeti igri njegovih varovancev - pustil kar veliko manevrskega prostora za drugo polovico srečanja, na voljo je imel številne popolnoma sveže igralce, predvsem Blaža Janca in Miho Žvižeja, ki je na dan tekme praznoval 29. rojstni dan, pa tudi drugi igralci se zavoljo pogostih menjav - izjema je le edini levi krilec Kodrin - niso posebej utrudili.

Vse te slovenske "skrite rezerve" je v drugi polovici uporabil, njegovi izbranci so v začetku povišali na 12:9, z manjšimi nihanji v svoji igri pa gostitelje vseskozi imeli pod nadzorom. Na poti do zmage jih niso zmedle niti občasne portugalske menjave obrambnih sistemov, vse do konca dvoboja so bili za korak pred gostitelji in jih s pravočasnimi prebliski Janca, Dolenca, Kavtičnika ali Prošta držali na varni razdalji vse do 57. minute, ko je po seriji napak in dveh dveminutnih izključitvah - eno je dobil tudi Vujović - zaostala za gol (24:25).

V kaotični in razburljivi končnici je bila Slovenija na robu poraza, latvijska sodnika pa sta v samih izdihljajih tekme po rdečem kartonu Fabia Antunesa dosodila sedemmetrovko, ki jo je realiziral Marguč za končnih 26:26.

Kvalifikacije se bodo nadaljevale v začetku maja prihodnje leto, ko Slovenijo čakata dve tekmi z Nemčijo. Zadnji dve bosta v prvi polovici junija, ko se bo s Švico pomerila v gosteh, s Portugalsko pa na domačem igrišču. Na evropsko prvenstvo se bosta uvrstili najboljši dve najboljši izbrani vrsti iz skupine 5.

Veselin Vujović, selektor Slovenije:

"Morda sem neobjektiven, a zdelo se mi je, da so bili sodniki v drugem polčasu rahlo na strani gostiteljev, saj so v našem napadu hitro dvigovali roke za pasivno igro ter dosojali izključitve, ki v prvem to niso bila. Od tega, da smo igrali dobro in kontrolirali igro, smo prišli do situacije, v kateri smo reševali točko. Zadovoljen sem, ker nam je to uspelo, saj je ta izenačen rezultat izjemno pomemben. Vsaka šola nekaj stane in vesel sem, ker so fantje pokazali karakter, ko je bilo to najtežje in jim čestitam za borbo."

Gašper Marguč:

"Mislim, da smo danes v obrambi igrali korektno, dobro je branil Primož Prošt, nekaj več težav pa smo imeli v napadu, v katerem nismo razvili naše značilne hitre igre ter dosegali lahkih golov. Če pogledamo tekmo v celoti, bi si zagotovo zaslužili zmago, saj smo skoraj ves čas vodili, v kolikor se ozremo le na zadnje minute, pa smo lahko veseli točke."

Primož Prošt:

"V zadnjih desetih minutah se je zgodilo vse, imeli smo dobljeno tekmo, bili v izgubljenem položaju, na koncu pa dosegli izenačen izid. Mislim, da smo bili boljši tekmec, a smo v zadnjem delu igre naredili nekaj neumnosti, zato smo lahko, kljub temu, da smo na Portugalsko prišli po zmago, zadovoljni s točko. Po dolgi reprezentančni odsotnosti sem zadovoljen s svojo igro, je pa vedno še dovolj prostora za izboljšave."

KVALIFIKACIJE ZA EP 2018, SKUPINA 5, 2. KOLO

Nedelja, 6. novembra:
PORTUGALSKA : SLOVENIJA 26:26 (11:9)
Portugalska: Bravo, Candeias, Portela 1, Duarte 5, H. Rocha, Branquinho, Spinola, T. Rocha 3, Martins 3, Pereira 2, Rodrigues 3, Cavalcanti, Fernandes 3, Antunes 4, Amador 2.
Slovenija: Prošt, Lesjak, Blagotinšek 3, Henigman 3, Marguč 4 (4), Kavtičnik 4, Janc 3, Dolenec 5, Poteko, Cehte, Žvižej 1, Kodrin 1, Bezjak, Grebenc 1, Zarabec 1, Bombač.

Sedemmetrovke: Portugalska 2 (0), Slovenija 3 (3).
Izključitve: Portugalska 10, Slovenija 12 minut.
Rdeči karton: Antunes (60.).


ŠVICA : NEMČIJA 22:23 (11:12)
Schmid 5, Maros 4; Weinhold 4, Drux, Ernst, Gensheimer in Kohlbacher po 3.


Ostale tekme:
SLOVENIJA : NEMČIJA (3./4. maj)
NEMČIJA : SLOVENIJA (6./7. maj)
ŠVICA : SLOVENIJA (14./15. junij)
SLOVENIJA : PORTUGALSKA (17./18. junij)
LESTVICA
1 Nemčija 2 1 0 0 58:46 (+12) 4
2 SLOVENIJA 2 1 1 0 58:53 (+5) 3
3 Portugalska 2 0 1 1 50:61 (-11) 1
4 Švica 2 0 0 2 49:55 (-6) 0