19. 11. 2016

Krimovke prek velikega Larvika do 1. mesta v skupini D

Rokometašice Krima Mercatorja z odliko končujejo nastope v skupinskem delu Lige prvakinj. Z gostovanja na Norveškem se vračajo z velikim skalpom. Sloviti Larvik so ugnale s 36:31 in tako v skupini D osvojile prvo mesto.

Za izbranke Uroša Bregarja je bil to prvi uspeh na gostovanjih v tej sezoni, skupno pa četrti, saj je na domačih tekmah trdnjava na Kodeljevem ostala nedotaknjena. V naslednji krog med evropsko klubsko elito bodo prenesle šest točk, medtem ko je neznanka le še razlika med danimi in prejetimi zadetki. Ta bo znana v nedeljo po koncu tekme med Team Esbjergom in IK Sävehofom, ki se bosta neposredno borila za napredovanje. V primeru uspeha rokometašic slednjega bo ta znašala +8 (116:108), če pa se bodo do nje prebile Danke, bo ta enaka +2 (112:110).

Tekmo v obmorskem mestu na jugu Norveške so krimovke začele odlično in po slabih štirih minutah z golom Nine Jeriček povedle s 4:1. Domačinke so se za tem uspele približati, tekmicam dolgo dihale za ovratnik, sredi 19. minute pa prvič na obračunu tudi povedle (10:9). Sledilo je obdobje izenačene igre, Ljubljančanke pa so si z golom Elizabeth Omoregie in uspešnim strelom Jeričkove s sedmih metrov pred odhodom na glavni odmor priigrale tri gole naskoka (17:14).

Tudi v nadaljevanju 21-kratne slovenske prvakinje ničesar niso želele prepuščati naključju in nadaljevale z dobro igro. Ob koncu 38. minute so se s tremi zaporednimi zadetki, izmed katerih je dva prispevala Alja Koren, povzpele že na +7 (25:18), a to ni bilo dovolj za miren zaključek. Po 14 minutah drugega polčasa je namreč Omoregieva zaradi tretje dvominutne kazni prejela rdeč karton, Larvik pa je za tem silovito napadel. Približal se je že na 27:28, nakar je na sceno še enkrat več stopila odlična ljubljanska kapetanka Miša Marinček. Ta je ob igralki več v polju dvakrat zapored zadela prazen gol čez celotno igrišče (30:27) – skupno je na tekmi dosegla kar tri zadetke -, za tem pa s Sergejo Stefanišin, ki je do konca tekme ubranila dve sedemmetrovki, še zaklenila svoja vrata. Dobre tri minute pred koncem Poloni Barič v protinapadu ni bilo težko zatresti mreže znova praznega gola za +6 (35:29) in slavje se je lahko začelo.

V vrstah Krima Mercatorja je bila na koncu s sedmimi zadetki najbolj učinkovita Omoregieva, šest jih je dodala Korenova, pet pa Mirjeta Bajramovska.

Klubske aktivnosti bodo sedaj v prihodnjih tednih potisnjene na stran, saj se začenjajo priprave za nastop na evropskem prvenstvu na Švedskem. Krimov glavni trener Bregar, ki vodi slovensko izbrano vrsto, je na priprave vpoklical pet rokometašic ljubljanske ekipe – Baričevo, Jeričkovo, Marinčkovo, Stefanišinovo in mlado vratarko Amro Pandžič. Poleg omenjene šesterice v reprezentanci kot trenerka vratark deluje tudi Branka Jovanovič. Slovenija bo uvodni del tekmovanja odigrala v Stockholmu. Od 4. decembra dalje se bo v skupini A borila s Srbijo, Švedsko in Španijo.

Tekmovanje v Ligi prvakinj se bo nadaljevalo konec januarja prihodnje leto. Na Kodeljevem bodo znova gostovala imenitna evropska imena. V skupini 2 glavnega dela Lige prvakinj bodo namreč nastopile še zasedbe iz Bukarešte, ki brani naslov prvakinj, podprvaka Györia ter danskega Midtjyllanda.

Uroš Bregar, trener RK Krim Mercator:

"Dosegli smo odličen rezultat. V igri smo sicer pokazali nekaj slabosti. V drugem polčasu smo že imeli šest golov prednosti, a so se tekmice uspele približati. Pravočasno smo se zbrali in tekmo zaključili v svojo korist. Izjemno sem vesel, da smo se uspeli do prve zmage prebiti tudi na gostovanjih Lige prvakinj in premagali veliki Larvik."

Alja Koren, RK Krim Mercator:

"Vse od začetka tekme smo s soigralkami prikazale obilo borbenosti. Mislim, da smo upravičile svoje mesto med najboljšimi 12 ekipami Lige prvakinj. V drugem delu smo v igri doživele manjši padec, a na koncu rezultat pove vse."

Miša Marinček, kapetanka RK Krim Mercator:

"Izjemno sem ponosna na vse punce, strokovni štab in vodstvo kluba. Mislim, da si zaslužimo res velike čestitke. Na gostovanju smo ugnale še visoko cenjeni Larvik. Dokazale smo, da je naša ekipa kakovostna in da zasluženo napredujemo v naslednji krog Lige prvakinj."

LIGA PRVAKINJ, SKUPINA D, 6. KOLO

Sobota, 19. novembra:
LARVIK : RK KRIM MERCATOR 31:36 (14:17)
Larvik: Dias Moreschi in Toft Galsgaard v vratih, A. Hammerseng Edin, Frafjord 10, G. Hammerseng Edin 2, Koren Riegelhuth 6, Johansen, Breistol 3, Lowe, Mork 1, Solberg, Kurtović 9, Wojtas.
Krim Mercator: Stefanišin, Pandžič in Marinček 3 v vratih, Georgijev 1, Jurič, Benko 3, Blažević, Milanović Litre 3, Jeriček 4, Bajramovska 5, Omoregie 7, Koren 6, Barič 3, Kamdop 1, Amon, Zrimšek.