14. 6. 2017

Prva naloga Vujovićeve čete opravljena z odliko

Močno zdesetkana slovenska izbrana vrsta je z odlično predstavo v prvem in zanesljivo v drugem polčasu osvojila načrtovani točki v Švici (33:20) ter je na pravi poti do uvrstitve na evropsko prvenstvo, ki bo januarja na Hrvaškem.

Tekma v Schaffhausnu je minila v absolutni prevladi izbrancev slovenskega selektorja Veselina Vujovića, ki so takoj zagospodarili na parketu BBC Arene, izjemno visok slovenski obrambni blok - v njej so bili kar trije dvometraši (Blaž Blagotinšek, Saša Barišić Jaman in Borut Mačkovšek) - pa so takoj nevtralizirali najmočnejša švicarska napadalna orožja. Prvi domači zvezdnik Andy Schmid, sicer ideolog igre nemškega prvaka Rhein-Neckar Löwna, je bil pod njihovim nadzorom, prav tako njegovi soigralci.

Slovenska obramba 6-0 je delovala zanesljivo, tudi igra v napadu je imela malo pomanjkljivosti. V uvodnih osmih minutah se je med strelce vpisalo pet različnih Slovencev, ki so le minuto kasneje povedli s 6:3.

Številne Vujovičeve menjave niso zrušile slovenskega ritma, v prvi polovici tekme so imeli škarje in platno v svojih rokah. Že po trinajstih minutah igre so si priigrali štiri zadetke prednosti (9:5), lepo zalogo v golih pa brez posebej stresnih trenutkov permanentno plemenitili vse do konca polčasa. Še več, med 21. in 23. minuto so z igralcem manj na igrišču, izključen je bil Igor Žabič, zabili dva zadetka. Svojo popolno prevlado so dokazali do konca polčasa ter z goli Jana Grebenca, Blagotinška in Patrika Lebana povedli z devetimi goli (16:7), na velik odmor pa se po golu Žabiča prek celega igrišča podali z velikansko prednostjo 18:9.

V naravnost "perfektnem" prvem polčasu na parket niso stopili le vratar Urh Kastelic, krilni igralec Matic Verdinek in krožni napadalec Matej Gaber, ki ga je Vujović do konca dvoboja pustil na klopi, saj ga bo potreboval na sobotnem dvoboju s Portugalci. Njegovi izbranci so tudi drugo polovico tekmo oddelali na odličen način. Njihova pozornost zaradi prevelike razlike v kakovosti resda ni bila na najvišji ravni, a visokega vodstva v nobenem trenutku niso ogrozili. V 42. minuti so se jim Švicarji približali na šest golov (22:16), po slovenski minuti odmora so zadeve znova postavili na pravo mesto in vpisali drugo zmago v kvalifikacijskem ciklusu, sobotna tretja zmaga v Kopru pa jim že prinaša nastop na Hrvaškem.

Vstopnice za tekmo proti Portugalski si jih je moč zagotoviti na tej neposredni povezavi, bencinskih servisih Petrol in ostalih uradnih prodajnih mestih sistema Moje karte.

Veselin Vujović, selektor Slovenije: 

"Že pred začetkom zadnjega kvalifikacijskega ciklusa sem bil zadovoljen s svojimi igralci in v Švici so upravičili moje zaupanje. Tekmo smo vseskozi nadzorovali, razlika v kakovosti pa mi je omogočila, da spočijem nekatere igralce pred odločilno tekmo v Kopru. Tu predvsem mislim na Mateja Gabra, ki ga bomo proti Portugalcem močno potrebovali, prav tako, kot tudi vse druge igralce."

Jure Dolenec: 

"Igrali smo zelo pametno. Na začetku smo stisnili in dali vse od sebe ter pristrigli peruti Švicarjem, hkrati pa tekmecem dokazali, da smo na njihovo igrišče prišli maksimalno zbrani in z veliko željo po zmagi. Tekmo smo imeli od prve do zadnje minute pod nadzorom, najbolj pomembno pa je, da se zavoljo številnih menjav nismo preveč utrudili pred odločilno tekmo s Portugalsko."

Igor Žabič: 

"Držali smo se navodil in do potankosti izpolnjevali vse naloge. Obramba je bila dobra, imeli smo tudi veliko protinapadov, kar je bil recept za zmago nad Švicarji."

Borut Mačkovšek: 

"Začeli smo na visoki ravni, predvsem to velja za igro v obrambi. Posledica tega so bili hitri nasprotni napadi in zanesljiva igra na postavljeno tekmečevo obrambo. Že na polčasu smo si priigrali devet golov zaloge, v drugem polčasu pa nismo popustili niti za ped."

ČLANI, KVALIFIKACIJE ZA EP 2018

5. kolo, Schaffhausen, 14. junij 2017:
ŠVICA : SLOVENIJA 20:33 (9:18)

Švica: Kindle, Portner, Schmid 3 (1), Meister, Rubin 2, Lier 1, Sidorowicz 1, Rothlisberger, Kuttel 1, Marković 1, Maros 6, Huwyler 1, Kusio, Strebel, Zehnder, Gerbl 4.
Slovenija: Skok, Kastelic 2, Blagotinšek 5, Verdinek 2, Marguč 2, Dolenec 5 (1), Miklavčič 3, Kodrin 1, Gaber, Bezjak 2, Barišić Jaman 1, Grebenc 3, Žabič 4, Mačkovšek 1, Mlakar 1, Leban 1.

Sedemmetrovke: Švica 2/2, Slovenija 1/2.
Izključitve: Švica 6 min, Slovenija 4 min.

6. kolo, Koper, 17. junij, ob 20.00:
SLOVENIJA : PORTUGALSKA
LESTVICA:
1 Nemčija 5 5 0 0 144:115 (+29) 8
2 SLOVENIJA 5 2 1 2 134:130 (+4) 5
3 Portugalska 5 2 1 2 130:134 (-4) 5
4 Švica 5 0 0 5 116:142 (-26) 0