9. 6. 2018

Slovenija bo v Veszpremu lovila zaostanek petih golov

Slovenskim rokometašem se na prvi tekmi kvalifikacij za SP 2019 z Madžari ni izšlo po pričakovanjih, v Kopru so bili gostje namreč boljši z 29:24. Povratni dvoboj bo na sporedu v sredo ob 19.00 v Veszpremu.

Izbranci Veselina Vujovića so na najboljši možni način odprli dvoboj z vzhodnimi sosedi. Obramba 6-0 je bila na najvišji ravni, igra v napadu raznovrstna in učinkovita, po golu Blaža Blagotinška in dveh Jureta Dolenca pa je na semaforju pisalo 3:0. Na visoki ravni je bil tudi Urban Lesjak, ki je takoj nanizal nekaj sijajnih obramb, v uvodnih osmih minutah ubranil tudi dve sedemmetrovki, čeprav so po "odpadkih" so Madžari vendarle dosegli dva gola.

Obe ekipi sta se v nadaljevanju gnali do skrajnih meja in igrali na nož - o tem zgovorno pričajo izključitve, Slovenija jih je na koncu tekme nabrala za 18 minut, Madžarska, ki je tekmo zaključila z dvema rdečima kartonoma, pa 24 minut -, prevlada domače reprezentance pa ni bila več tako očitna.

V 12. minuti ji je Madžarska povsem zadihala za ovratnik (6:5), v nadaljevanju pa z "umazanimi rokometnimi prijemi" skušala držati korak z njo. Danska sodnika sta imela veliko dela z madžarskimi težkokategorniki, njihov grob prekršek nad Matejem Gabrom sta "spregledala", davek na svojo umazano igro pa je v 22. minuti plačal Bence Banhidi, ki je po brutalnem prekršku nad Markom Bezjakom prejel rdeči karton.

Slovenija je v 23. minuti znova povedla za tri gole (12:9), a že tri minute kasneje jo je Madžarska prvič na tekmi po golu Zsolta Balogha ujela in izenačila na 12:12. Ob polčasu so imeli gostitelji minimalno prednost (14:13).

V  drugi polovici tekme se je nadaljeval neusmiljen boj za vsak košček koprskega igrišča. Slovenija sprva nikakor ni uveljavila svojih prednosti v hitrosti proti visokim in telesno močnejšim, a veliko počasnejšim Madžarom, ki jih vodi nekdanji član zlatega švedskega rokometnega rodu Ljubomir Vranješ.

Gostitelji - v drugem polčasu za njih ni igral Gaber, ki je že med tekmo odšel v ljubljansko bolnico na temeljite preglede očesa - so imeli velike preglavice na vseh ravneh svoje igre. V 42. minuti so prvič na dvoboju tekmecu pogledali v hrbet (18:19), v naslednjem obdobju pa doživeli pravi "mrk" v svoji igri in v 45. minuti zaostali za dva gola (20:22).

Tri minute kasneje so Slovenci prek Kavtičnika izenačili na 23:23, v prelomnih trenutkih dvoboja pa se jim je znova povsem zaustavilo in niso našli pravega odgovora za Madžare. Ti so v končnici tekme povsem zagospodarili, v 52. minuti ušli na tri gole (23:26), največjo prednost pa so si pridelali v zadnji minuti, ko so vodili za šest golov (23:29). V zadnjem napadu so gostitelji uspeli znižati zaostanek na pet zadetkov (24:29). Slovenija se lahko tako na SP 2019 uvrstila le v primeru zmage s petimi zadetki, v kolikor jih bo dala vsaj 30, oziroma s šestimi.

Veselin Vujović, selektor Slovenije: 

"Od začetka tekme nismo delovali resno. Pod mojim selektorskim mandatom od prvega dne zahtevam trdno obrambo, a te na današnji tekmi enostavno ni bilo. Madžarska je izjemno močna in trdna ekipa, ki je na trenutke igrala zelo grobo, a na njeno igro nismo ustrezno odgovorili. Naša igra v napadu je bila zelo slaba, bolj podobna košarki, brez resnih strelov z zunanjih položajev. Načrte nam je močno pokvarila tudi poškodba Gabra, ki je končal v bolnišnici."

Vid Kavtičnik, reprezentant Slovenije: 

"V zadnjih petnajstih minutah tekme se je madžarskemu vratarju povsem odprlo, mi pa smo grešili od blizu in daleč. Naša obramba ni bila na visoki ravni, kar je na koncu pretehtalo v korist Madžarov. Na povratni tekmi bo zelo težko nadoknaditi pet golov zaostanka, a ni nemogoče. V Veszpremu bomo morali prikazati naravnost fenomenalno predstavo, obramba in napad bosta morala biti veliko boljša."

Jure Dolenec, reprezentant Slovenije: 

"Nismo izkoristili številnih izključitev madžarskih rokometašev in njihova dva rdeča kartona. Po poškodbi Gabra in deloma tudi Bezjaka je bila naša igra zelo slaba. Sistem igre je v končnici tekme povsem razpadel, saj smo igrali naravnost katastrofalno, brez repa in glave."

ČLANI, KVALIFIKACIJE ZA SP 2019, PRVA TEKMA

Koper, sobota, 9. junija:
SLOVENIJA : MADŽARSKA 24:29 (14:13)
Slovenija: Lesjak, Kastelic, Blagotinšek 2, Marguč, Kavtičnik 7 (4), Janc 2, Dolenec 2, Cingesar 3, Medved, Gaber 1, Zarabec 4, Bezjak, Vlah, Mačkovšek 3, Mlakar, Suholežnik.
Madžarska: Szekely, Mikler, Sipos 1, Ilyes 1, Schuch, Juhacz, Balogh 3 (1), Ligetvari 1, Boka 6, Nagy 3, Hornyak, Banhidi 2, Ancsin, Bodo 6, Bohacs, Lekai 6.

Sedemmetrovke: Slovenija 4/5, Madžarska 1/3).
Izključitve: Slovenija 18 min, Madžarska 24 min.
Rdeča kartona: Banhidi (22.), Sipos (37.).

Povratna tekma, Veszprem, sreda, 13. junija, ob 19.00:
MADŽARSKA : SLOVENIJA - prenos na TV Slovenija 2