4. 9. 2020

Žalčanke v novo sezono s pomlajeno ekipo

V soboto se bo za RK Zelene Doline Žalec s tekmo 1. kroga 1. ženske rokometne lige začela nova sezona. Članska ekipa jo bo odprla sezono v domači dvorani I. OŠ Žalec, kjer se bo spopadla z ekipo Ž.U.R.D. Koper. Zelo pomlajeno zasedbo s pretežno domačimi igralkami v novi sezoni vodi trener Marko Dobrković, toda ekipa in trener nista edina novost. 

Omejitve in priporočila NIJZ na temo korona virusa opredeljujejo tudi rokometne aktivnosti v našem klubu, članske in vseh ostalih ekip. V tem smislu bodo do nadaljnjega za gledalce zaprte tribune. 

Članska ekipa RK Zelene Doline Žalec, ki je s treningi za novo sezono pričela že 27. julija, vstopa v to sezono zelo pomlajena. Povprečna starost je komaj nekaj nad 19 let, večina igralk je domačih.  Odšlo je 6 igralk iz lanske članske ekipe, med njimi sta dve prenehali z igranjem, eno smo posodili v klub, ena se je vrnila v svoj domači klub, dve tujki sta odšli v nove klube. »Tako letos gradimo na ključnih igralkah iz lanske sezone, še vedno mladih, Aniki Strnad, Kaji Kolar, Neži Herodež, Klari Hrovatič, ki so v bistvu ogrodje ekipe, priključile so se nam mlade kategorije letnikov 2002 in 2003, v ekipi je kar 8 mladink. Letošnja pridobitev sta srednja zunanja igralka Alja Vrček, ki je prišla iz celjskega kluba, je pa doma v tem lokalnem okolju, in mladinka Laura Gorjup, ki je prišla k nam iz RK Branik,« je o tem povedala predsednica UO RK Zelene Doline Žalec Barbara Germ Galić  in dodala, da se v klubu v tej sezoni ne obremenjujemo toliko z rezultatom. 

Cilj je, da se umestimo nekje v sredino lestvice: »Imamo mlada dekleta z velikim potencialom, a manj izkušnjami, ki so pripravljena delati in skupaj z izkušenejšimi zanimiva kombinacija, ki lahko preseneti. Seveda, če ne bo poškodb in da nas spremlja tudi nekaj športne sreče. Rezultat in poseganje po višjih mestih nam v letošnji sezoni nista prioriteta. Zato bomo poskušali s srcem, s kakovostnim treningom dosegati neka solidna mesta v 1. A ženski ligi.«

Ekipo vodi triinštiridesetletni črnogorski trener Marko Dobrković, ki je že lani v RK Zelene Doline Žalec vodil ekipi starejših deklic A in B, pa tudi člansko ekipo Rudar Trbovlje v drugi moški rokometni ligi (1. B) in bil po glasovih navijačev proglašen za najboljšega trenerja druge lige. 

O tem, kaj lahko pričakujemo od letošnje zasedbe in kaj od prve tekme, je Marko Dobrković povedal: »Najbolj pomembno je, da dekleta realizirajo, kar jim govorim in kar treniramo, da vsak trening in vsako tekmo dajo iz sebe svoj maksimum, ker edino tako lahko napredujejo. Kaj pa se bo rodilo iz njihovega maksimuma, pa bomo videli tekom sezone. To sezono tudi druge ekipe začenjajo z zelo spremenjenimi ekipami, zato je zelo nepredvidljiva. Videli bomo, kaj to pomeni za nas. Upam, da bomo uspešni, da se čim bolje izkažemo. V pripravljalnem obdobju smo dobro delali in dekleta so trdo trenirala. Prvo tekmo igramo doma in brez dvoma gremo na zmago. Želim si, da bo ta mlada ekipa presenečenje sezone!«

Kapetanka Anika Strnad: »Ekipa je v devetdesetih odstotkih nova, mlajša. Skupaj treniramo dober mesec. Tudi s trenerjem smo skupaj že dober mesec, navadile smo se novega načina dela in on nas, tako da za vsako dobro ve, kaj in kako. Kondicijsko smo zelo dobro pripravljene, popravljamo še zadnje detajle za prvo tekmo. Vse smo že malo napete in si želimo akcije. Res je, da je zdaj naša ekipa še mlajša kot prej, a pustimo se presenetiti. Letos je vse precej odprto, veliko sprememb je tudi v ostalih klubih. Mislim, da bo dobra sezona.«

Marko Dobrković ima za seboj bogato igralsko kariero. Igral je v dveh najbolj znanih grških rokometnih klubih, beograjski Crveni Zvezdi in tudi v Vardarju iz Skopja. V trenerske vode je zaplul pred nekaj leti, ko je v mestu Bar v domači Črni gori osnoval svoj rokometni klub Prvi as s 120 mladimi rokometaši od najmlajše do druge članske lige. Je tudi črnogorski selektor kadetske ženske državne reprezentance. Njegov klub ga je pripeljal v Slovenijo, kjer je sedaj že tretje leto. 
Barbara Germ Galič je povedala tudi, da sta zaradi korona pandemije letošnje leto in sezona posebej težka tudi za RK Zelene Doline Žalec: »Ne le rokomet, tudi vseh drugih športih, predvsem skupinskih smo se že spomladi soočili z zelo težko situacijo, ki je posledica korona pandemije. Situacija se nam je v klubih, tudi pri nas spremenila čez noč. Sredi marca so bila prekinjena vsa tekmovanja, vsi treningi, naše rokometašice so bile praktično brez treningov dobre štiri mesece. Odpovedan je bil ključni vir financiranja, zamrznjeno financiranja s strani našega sponzorja…Zato smo morali postaviti ogrodje kluba na neki novi osnovi, racionalizirati in znižati stroške in spremeniti organizacijo dela. Izjemno težko je, imamo neke teoretične načrte, kako zagotoviti sredstva za nemoteno delovanje kluba, da bomo speljali načrte in to sezono kar se da pošteno speljali do konca.

Kljub temu vztrajamo in razvijamo našo dolgoletno vizijo, da spremljamo in razvijamo domače igralke, da negujemo veliko domačo bazo, s katerimi delamo kakovostno in jih postopoma pripravljamo za člansko ekipo. Cilj nam je, da ohranimo zdravo jedro kluba. Upam, da nam bo glede na spremenjene okoliščine tu uspelo. In res ni lahko, saj nam pristojni nalagajo zaradi covida ogromno dodatnih bremen, ob tam pa so pogoji tako zahtevni, da bomo igrali tekme brez gledalcev. Zelo se trudimo in razen trenerjev vse delo opravimo prostovoljci, si pa prizadevamo, da bi jih k sodelovanju pritegnili še več. Računamo, da je to nek ključ do uspeha. Resnično upam, da nam bo z neko srčnostjo, s srcem in voljo do tega športa tudi uspelo.«