5. 9. 2020

Slovenj Gradec zajezil Krko

V soboto se je zaključilo uvodni krog Lige NLB. Za manjše presenečenje so poskrbeli Slovenjgradčani, ki so se dokopali do zmage v Novem mestu. Prvi par točk so si zagotovili še Celjani, Ribničani, Velenjčani in Mariborčani.

LIGA NLB, 1. KROG:

Sobota, 5. septembra:
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RD LL GROSIST SLOVAN 38:25 (23:11)
Leban in Horžen po 6; Čemas 5, Kotar 4.


Igralec tekme: Patrik Leban (RK Celje Pivovarna Laško)

Aktualni slovenski prvaki so prepričljivo odprli novo sezono in odločno napovedali boj za 25. naslov državnih prvakov.

Celjani so obračun s povratniki na prvoligaško sceno in pred davnimi časi tudi velikimi tekmeci začeli malce zaspano. Po vodstvu s 7:6 v 12. minuti so do konca prve polovice povsem zasenčili tekmece iz slovenske prestolnice in si v 26. minuti priigrali deset golov prednosti (19:9), polčas pa zaključili s +12 (23:11).

Izbranci domačega trenerja Tomaža Ocvirka v drugi polovici tekme niso več igrali na vso moč, a so zanesljivo visoko zmagali na prvi uradni tekmi po skoraj šestmesečnem premoru po marčevskem izbruhu pandemije novega koronavirusa.

Celjska ekipa bo v prihodnjem krogu gostovala v Slovenj Gradcu, ljubljanska pa bo gostila Gorenje Velenje. Obe tekmi bosta v soboto, 12. septembra.

IZJAVI PO TEKMI:

Tomaž Ocvirk, trener RK Celje Pivovarna Laško:
"Po rezultatu sodeč bi lahko bil zadovoljen, vendar sem vse prej kot to. Igra ni bila na nivoju, kot bi morala biti, predvsem nekateri igralci so delali preveč napak. Prvi polčas je bil res dober, v drugem pa smo imeli veliko preveč težav, sploh v igri v obrambi smo delali napake, ki si jih ne bi smeli dovoliti, kajti proti močnejši ekipi so lahko usodne. To je element, ki ga vsekakor moramo popraviti in čaka nas še zelo veliko dela, da bomo na nivoju, kot si želimo biti."

Aleš Repina, trener RD LL Grosist Slovan:
"Nisem zadovoljen z današnjo tekmo. V petnajstih minutah smo zakockali tekmo. Res je, da je Vujović takrat povezal nekaj obramb, a v tistem obdobju prvega polčasa smo naredili veliko preveč tehničnih napak in takrat nas je Celje prerešetalo iz nasprotnih napadov. Takšna razlika, sploh pa proti Celju, je potem neulovljiva. V drugem delu smo se nekako postavili, a tudi Celjanom je igra nekoliko padla, tako da končni rezultat verjetno ni povsem realen. Moramo se iz tega kaj naučiti in v naslednjih tekmah iz tega potegniti več."

RD RIKO RIBNICA : RD URBANSCAPE LOKA 29:24 (14:12)
Eskeričić in Strmljan po 6; A. Jesenko (5) in Pipp po 5.


Igralec tekme: Tilen Strmljan (RD Riko Ribnica)

Druga ekipa minule sezone je težje od pričakovanj prišla do prvega para točk v novi sezoni Lige NLB. Tekmeca iz Škofje Loke je premagala z 29:24.

Gostje so se proti favorizirani Riko Ribnici predstavili z ambiciozno igro in bili vse do zadnjih desetih minut v igri za presenečenje. V prvem polčasu so domačini le dvakrat vodili s tremi goli prednosti, v nadaljevanju pa so Ločani nazadnje vodili pri rezultatu 24:23.

Od tu do konca Urbanscape Loka ni več dosegla gola, Ribničani, pri katerih sta s po šestimi zadetki izstopala Tilen Strmljan in Kristian Eskeričić, pa so s šestimi zaporednimi zadetki prišli do načrtovanih dveh točk.

Ribniška ekipa bo v prihodnjem krogu gostovala pri Dobovi, škofjeloška pa bo gostila Krko. Obe tekmi bosta v soboto, 12. septembra.

IZJAVI PO TEKMI:

Tilen Strmljan, rokometašRD Riko Ribnica:
"Tekma je bila takšna, kot smo jo pričakovali. Kljub temu, da smo imeli nekaj prijateljskih tekem, nismo vedeli kje točno smo. Od marca nismo imeli resne preizkušnje. Vedeli smo, da bo šlo zelo na tesno in da bo tekma nervozna. Gostje iz Škofje Loke igrajo hitro v napadu. So nizki ter agresivni, zato je bilo res težko. Na koncu so vendarle prevladale izkušnje in z večjo zbranostjo v napadu je zmaga zasluženo ostala doma."

Aljaž Jesenko, rokometaš RD Urbanscape Loka:
"Vedeli smo, da bo v Ribnici težko. Tu je potrebno zmagati za tri gole, da na koncu zmagaš za gol. Danes so bili domači vratarji boljši kot naši, borili smo se oboji. Čestitam jim za zmago. Če bomo mi nadaljevali s takšno igro, se za naše rezultate ne bojim."

MRK KRKA : RK SLOVENJ GRADEC 2011 23:27 (16:15)
Avsec 7, Irman in Kukman (1) po 4; Cvetko 8 (6), Al. Yankovskyy 4.


Igralec tekme: Rok Cvetko (RK Slovenj Gradec 2011)

Rokometaši Slovenj Gradca 2011 so novo sezono Lige NLB začeli z zmago v Novem mestu. Do dveh točk so prišli v zadnjih petnajstih minutah, ko so s čvrsto obrambo naredili delni izid 5:0 in od zaostanka dveh zadetkov prišli do vodstva 23:20.

Novomeščani so bili do tedaj veliko boljši tekmec. V prvem polčasu so imeli štiri zadetke prednosti (10:6), na odmor so odšli z rezultatom 16:15, sredi drugega polčasa pa so še vedno trdno držali vajeti igre v svojih rokah.

Pri rezultatu 20:18 pa se je stvar povsem obrnila. Gostitelji so zaigrali bolj trdo obrambo, domači so zapravili par napadov v nizu, tako da je Slovenj Gradec 2001 dva zadetka od teh petih dosegel na prazen gol in v nekaj minutah prišel do prvega vodstva na tekmi (21:20).

V zadnjih petnajstih minutah so gostje naredili delni rezultat 9:1; najvišjo prednost so imeli dobri dve minuti pred koncem pri izidu 27:21. Novomeščani so tako drugi polčas izgubili 7:12.
Za Krko je Jaka Avsec dosegel sedem zadetkov, na drugi strani pa je bil z osmimi najboljši Rok Cvetko.

Novomeška ekipa bo v prihodnjem krogu gostovala v Škofji Loki, slovenjgraška pa bo gostila Celje Pivovarno Laško. Obe tekmi bosta v soboto, 12. septembra.

IZJAVI PO TEKMI:

Roman Zarabec, trener MRK Krka:
"Najprej čestitam Slovenj Gradcu za zmago. Sem mnenja, da smo premagali sami sebe. Pripravljalne tekme so prikazale povsem drug obraz. Imamo par nosilcev igre, ostalo so mladi fantje, ki se šele dokazujejo. Imeli smo neovirane strele, ki pa jih nismo realizirali, kar je botrovalo temu, da nas je Slovenj Gradec ujel. Enostavno to ni bil naš dan, vseeno pa še naprej zaupam mladim. Gremo naprej, čaka nas Škofja Loka in tja gremo zmagat."

Sebastjan Sovič, trener RK Slovenj Gradec 2011:
"Krka je bila neugodna tako, kot že lansko sezono. To smo vedeli, imeli pa smo srečo, saj imamo širok kader in smo danes ogromno rotirali. Zavedali smo se, da v kolikor bo zadnjih deset minut tekma izenačena, da je to voda na naš mlin, kar nam je tudi uspelo. Krka je več ali manj igrala z isto postavo in videlo se je, da so bili proti koncu kar utrujeni. Čestitam fantom za zmago, saj so prikazali vrhunsko predstavo, pravi pristop, saj so igrali kot ekipa."

RK GORENJE VELENJE : MRK LJUBLJANA 30:18 (14:11)
Verdinek 7 (3), Pajt 5; Tomšič 5, Šiško in Makivič po 3.


Igralec tekme: Aljaž Panjtar (RK Gorenje Velenje)

Velenjčani so od prve do zadnje minute nadzirali novince na prvoligaški sceni in osvojili prvi par točk v novi sezoni.

Izbranci domačega trenerja Zorana Jovičića so tekmo odprli z vodstvom 5:1. Do konca prve polovice tekme so pokazali toplo-hladno predstavo, saj so se jim Ljubljančani ob koncu polčasa približali na gol zaostanka (8:9).

Ose so v drugem polčasu zaigrale veliko boljše in si sredi polčasa priigrale osem golov prednosti (21:13), na koncu pa slavile s +12 (30:18).

V velenjski ekipi je bil najbolj učinkovit Matic Verdinek s sedmimi goli, v ljubljanski pa Miha Tomšič s petimi zadetki.

Velenjska ekipa bo v prihodnjem krogu gostovala pri LL Grosist Slovanu, ljubljanska pa bo gostila Butan Plin Izolo. Obe tekmi bosta v soboto, 12. septembra.

IZJAVI PO TEKMI:

Bojan Čotar, trener MRK Ljubljana:
“Čestitam Gorenju Velenju za zasluženo zmago. Za mojo ekipo se je debi v Ligi NLB bolj poznal, kakor sem pričakoval. Naredili smo preveč tehničnih napak, zastreljali nekaj sedemetrovk, kar je preveč za katerokoli ekipo, kaj šele za skalp Velenjčanov. Doživeli smo krst in videli kako poteka. Upam, da bomo na naslednji tekmi boljši."

Zoran Jovičić, trener RK Gorenje Velenje:
"Za nami je prva tekma. Na začetku se je videla neka neučakanost in nervoza. Zgrešili smo preveč priložnosti. V drugem polčasu pa smo se zbrali in pokazali razliko. Čaka nas gostovanje v Ljubljani, kjer bo bolj zahtevna tekma.”

RD BUTAN PLIN IZOLA : RK MARIBOR BRANIK 25:31 (12:16)
Velkavrh 8 (4), poberaj 6; Sok 10 (1), Rakita 5.


Igralec tekme: Andraž Velkavrh (RD Butan plin Izola)

V minuli sezoni sta ekipi zasedli zadnji dve mesti v Ligi NLB, a sta se zaradi razširitve lige na 14 ekip izognili izpadu. Mariborčani pa kljub skromni minuli sezoni v tej ciljajo na precej višjo uvrstitev.
V tem slogu so tudi začeli novo sezono med slovensko rokometno elito in zanesljivo v gosteh ugnali izolsko ekipo.

Že v prvem polčasu so si hitro priigrali prednost šestih zadetkov (9:3), po prvih 30 minutah pa so vodili za štiri gole (16:12).

Domačini so se nekajkrat v drugem delu približali na tri gole razlike, nazadnje pri zaostanku s 17:20. Mariborčani pa so nato z delnim izidom 5:1 odločili tekmo v svojo korist in na koncu slavili zmago s šestimi goli razlike.

Pri Mariborčanih se je z desetimi goli najbolj izkazal Tadej Sok, pri domačih pa je bil z osmimi najbolj učinkovit Andraž Velkavrh.

Izolska ekipa bo v prihodnjem krogu gostovala v Ljubljani, mariborska pa v Kopru. Obe tekmi bosta v soboto, 12. septembra.

IZJAVI PO TEKMI:

Fredi Radojković, trener RD Butan Plin Izola:
"Uvodno tekmo smo želeli odpreti z zmago, ampak se ni izšlo. Naredili smo preveč napak. Samo v prvih 10 minutah smo zgrešili tri neovirane strele, nato pa na silo želeli zaključevati napade. Mlajši igralci, ki so dobili večjo minutažo, bodo morali pridobiti še ogromno izkušenj. V nadaljevanju smo zaigrali bolje, nato enaka zgodba kot v prvem polčasu in poraz je tu."

Siniša Markota, trener RK Maribor Branik:
"Na igrišče sta stopili dve zelo mladi ekipi, kar se je videlo po velikih nihanjih. To je nekaj normalnega. Pričeli smo dobro in si takoj na začetku priigrali lepo prednost. Izola se je trudila, ampak na koncu smo zasluženo slavili zmago."

Že odigrano, sreda, 2. septembra:
RK TRIMO TREBNJE : RD KOPER 25:24 (13:14)
Kotar 7, Didovič in Cirar (2) po 4; Poklar 7, Kete (1) in Jovičič po 5.


Petek, 4. septembra:
RK JERUZALEM ORMOŽ : MRD DOBOVA 28:26 (15:14)
Hebar 11 (4), Čudič 5; Košir 5, Markušić 4.