19. 9. 2020

Trebanjcem derbi v Ribnici

Sobota je v Ligi NLB prinesla derbi v Ribnici, kjer so gostovali rokometaši Trima Trebnjega. Ti so s preobratom na začetku drugega polčasa prišli do lepe prednosti in jo zadržali vse do konca. Obračun drugo- in tretjeuvrščenega moštva minule sezone se je končal z rezultatom 29:32.

Zmag so se razveselili še rokometaši Celja Pivovarne Laško, Maribora Branika, Jeruzalema Ormoža, Krke in Butan plina Izole.

LIGA NLB, 3. KROG:

Sobota, 19. septembra:
RD RIKO RIBNICA : RK TRIMO TREBNJE 29:32 (16:15)
Pucelj (3) in Strmljan po 6; Rašo 7 (5), Udovič 5.


Igralec tekme: Aleksandar Tomić (RK Trimo Trebnje)

Osrednja tekma kroga v Ligi NLB se je razpletla po okusu trebanjskih rokometašev. Po tretji zmagi so se na vrhu lestvice pridružili Celjanom in Velenjčanom, ki so v dosedanjem delu prav tako stoodstotni.
Obračun v deželi suhe robe so bolje začeli domači rokometaši, po vodstvu s 4:1 in 6:3 pa so jih izbranci gostujočega trenerja Uroša Zormana v 13. minuti ujeli in izenačili na 6:6. V nadaljevanju se je odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča, v rahli prednosti so bili bolj ali manj Ribničani, a njihova prednost nikoli ni znašala več kot dva gola.
V začetku drugega polčasa sta bila tekmeca poravnana, nato pa se je tehtnica odločno nagnila na stran gostujoče zasedbe, ki je zaigrala naravnost sijajno in povedla za štiri gole (24:20).
Trebanjci, ki so prvič v tej sezoni nastopili s slovenskim reprezentantom Darkom Cingesarjem, v nadaljevanju niso popustili niti za ped, vselej so bili za korak ali dva pred Ribničani in osvojili zlata vredni točki, kar je lepa popotnica pred torkovo prvo tekmo 2. kroga evropske lige proti madžarskemu Balatonfüredu v Novem mestu.
V trebanjski ekipi je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Leon Rašo s sedmimi goli, v ribniški sta Tilen Strmljan in Jan Pucelj dosegla po šest zadetkov.
Trebanjska ekipa bo v prihodnjem krogu gostila Krko, ribniška pa bo gostovala v Ormožu. Obe tekmi bosta v soboto, 26. septembra.

IZJAVI PO TEKMI:

Damjan Škaper, trener Rika Ribnice: 
"Prvi polčas je bil dober, v drugem pa smo prejeli zopet kar nekaj izključitev ter morali igrati z igralcem ali celo dvema manj. Trimo Trebnje je to izkoristilo ter zasluženo zmagalo. Kot glavni razlog za poraz bi izpostavil zgrešene neovirane strele v drugem polčasu."

Uroš Zorman, trener Trima Trebnjega:
"Že pred prihodom v Ribnico smo vedeli, da bo tekma težka in to se je tudi izkazalo. Pa vendar smo drugi polčas pokazali pravi karakter, se držali svojega ter na koncu zasluženo osvojili dve točki. Fantom kapa dol, a časa za počitek ni, saj nas v torek čaka evropska tekma. Verjamem, da stopamo po pravi poti."

RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RD URBANSCAPE LOKA 35:24 (18:12)
Novak 7, Cvetko 6; Mali 6, Pipp 5.


Igralec tekme: Filip Ivić (RK Celje Pivovarna Laško)

Celjani so osvojili tretji par točk v državnem prvenstvu, po visoki zmagi nad LL Grosistom Slovanom in tesni nad Slovenj Gradcem so danes rokometno mero vzeli še tekmecem iz Škofje Loke.
Izbranci domačega trenerja Tomaža Ocvirka so uvodoma imeli kar nekaj težav s Škofjeločani. Po petnajstih minutah so zaostajali za dva gola (9:11), nato pa strnili svoje vrste in v 19. minuti po golu Domna Novaka izenačili na 11:11. V končnici prvega polčasa so povsem zagospodarili na igrišču in po delnem izidu 7:1 na veliki odmor odšli z lepo prednostjo šestih golov (18:12).
Celjani - zanje je prvič zaigral tudi povratnik Žiga Mlakar - so v drugi polovici tekme pokazali svoje mišice in Gorenjce zasenčili v vseh prvinah igre, končni izid zgovorno priča o njihovi premoči.
V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Domen Novak s sedmimi, v gostujoči pa Gašper Mali s šestimi goli.
Škofjeloška zasedba bo v prihodnjem krogu v soboto, 26. septembra, gostila velenjsko Gorenje, celjska pa bo dan kasneje gostovala pri Dobovi.

IZJAVI PO TEKMI:

Filip Ivić, igralec Celja Pivovarne Laško:
"Najprej bi rad čestital soigralcem in strokovnemu vodstvu za zmago, ki smo jo dosegli. Prav tako čestitke Urbanscapeu Loki za borbo od prve do zadnje minute. Čeprav smo visoko vodili, se tekmeci niso predajali, igrali so moško in športno. Pri njih nam gotovo ne bo lahko. Videlo se je, da moramo v vsako tekmo vstopiti maksimalno. Nismo jih podcenjevali, tudi zaigrali smo kot znamo, manjkalo pa nam je morda malce želje. Na koncu smo zaigrali odločneje in zasluženo visoko zmagali.«

Matevž Jesenko, igralec Urbanscape Loke:
"Celjani so izkoristili daljšo klop, mi smo sicer tekmo dobro začeli, po dvajsetih minutah pa smo začeli delati nerazumljive napake v napadu. Domači so to izkoristili in z nasprotnimi napadi že v prvem polčasu naredili visoko razliko, ki jo je bilo v drugem polčasu nemogoče loviti."

RK MARIBOR BRANIK : MRK LJUBLJANA 30:24 (15:11)
Sok 8 (2), Veselinović, Rakita in Golik (4) po 4; Erak 9 (5), Šiško 4.

POSNETEK TEKME

Igralec tekme: Mark Ferjan (RK Maribor Branik)

Mariborčani so dosegli drugo zmago, po uvodnem uspehu nad Butan plin Izolo in porazu v Kopru so na domačih tleh ukanili novince iz Ljubljane, ki so v dosedanjem delu izgubili proti Velenjčanom in igrali neodločeno z Izoljani.
Štajerci so dokaj medlo odprli tekmo. Po zaostanku s 3:6 so med 12. in 16. minuto naredili delni izid 5:0 in povedli z 8:6, najvišjo prednost štirih golov pa so si priigrali prav ob koncu prvega polčasa (15:11).
Izbranci domačega trenerja Siniše Markote so v drugem polčasu nadzorovali tekmece iz slovenske prestolnice in bili vseskozi v rezultatski prednosti od dveh do največ šestih golov.
V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Tadej Sok z osmimi goli, v gostujoči je enega več dosegel Slavko Erak.
Mariborska zasedba bo v prihodnjem krogu v petek, 25. septembra, gostovala pri LL Grosistu Slovanu, ljubljanska pa dan kasneje v Kopru.

IZJAVI PO TEKMI:

Siniša Markota, trener Maribora Branika: 
"Tokrat so me fantje, za razliko od gostovanja v Kopru, poslušali. Mislim, da bi mogli tekmo odločiti še nekoliko prej. Na sredini drugega polčasa smo že vodili za pet golov, morali bi povesti za šest golov, a smo spet naredili nekaj tehničnih napak in Ljubljana se je vrnila v igro. Nato smo postali nekoliko živčni, roka se je zatresla, a se je vse dobro končalo. Zelo dobro smo odigrali predvsem v obrambi, odlično pa je branil Mark Ferjan."

Bojan Čotar, trener Ljubljane:
"V nekih segmentih so fantje glede na tekmo z Butanom plinom Izolo naredili korak naprej. Še vedno v najbolj neprimernih trenutkih naredimo največ napak. To velja tako za obrambo kot tudi za napad, ko zapravimo čiste, neovirane strele. Pokopal pa nas je nekdanji igralec Ljubljane, Mark Ferjan."

RK JERUZALEM ORMOŽ : RD KOPER 31:28 (13:15)
Kocberk 7, Čudič 6 (4); Kete 6, Slatinek Jovičič 5.

STATISTIKA

Dvoboj moštev, ki sta v prvih dveh krogih zabeležili zmago in poraz, je pripadel rokometašem Jeruzalema Ormoža, ki so do zmage proti Kopru prišli v drugem delu, ki so ga dobili z 18:13.
V prvem so bili domači praktično vseskozi v zaostanku. Povedli so le z 1:0, nato pa sredi prvega polčasa zaostajali že s 5:10. Koper je na odmor odšel z dvema zadetkoma prednosti (15:13), nazadnje pa je bil v vodstvu pri rezultatu 16:15.
Izbranci domačega stratega Saša Prapotnika so do prve občutne prednosti prišli pri 23:20, zmagovalec pa je bil znan pet minut pred koncem, ko je razlika poskočila na šest zadetkov - 30:24.
Pri domačih je izstopal 24-letni Jure Kocbek s sedmimi zadetki, šest jih je dosegel Bojan Čudič, pri Kopru pa je Andraž Kete šestkrat zatresel mrežo in Staš Slatinek Jovičič petkrat.
Ormoška zasedba bo v prihodnjem krogu gostila Riko Ribnico, koprska pa Ljubljano. Obe tekmi bosta v soboto, 26. septembra.

IZJAVA PO TEKMI:

Aleš Zemljič, rokometaš RK Jeruzalem Ormož:
"Tekmo smo začeli v krču in gostom do 20. minute popolnoma prepustili prevlado na igrišču. Ni nam steklo ne v napadu in ne v obrambi. Koper je izgledal kot dobro naoljeni stroj in povedel za pet zadetkov. V zaključku prvega polčasa in v nadaljevanju smo prikazali svoj pravi obraz in zaostanek petih golov spreobrnili v istoštevilčno prednost. Zbral sem 14 obramb in sem zadovoljen. Je pa to posledica dobre igre v obrambi vseh soigralcev. Premagali smo močnega tekmeca in smo z razlogom zelo zadovoljni."

MRK KRKA : MRD DOBOVA 23:21 (10:8)
Jakše in Bevec po 5; Markušić 5 (1), Šibanc (1) in Šešić po 4.


Igralec tekme: Luka Radović (MRK Krka)

Krka je po dveh uvodnih porazih zabeležila prvo zmago v novi sezoni Lige NLB, Dobova pa tudi po tretjem krogu ostaja brez uspeha.
Čeprav končni izid kaže na dokaj izenačeno tekmo, pa so bili Novomeščani večino časa v prednosti in bi lahko na koncu slavili tudi s precej višjo razliko. V prvem delu si resda niso priigrali več kot dveh zadetkov prednosti, so pa zato sredi drugega polčasa vodili že s 17:12 in 20:15.
Gostje iz Dobove so se 52. minuti približali na 20:18, zadetka Jana Bevca in Jerneja Avsca pa sta hitro rešila vprašanje zmagovalca.
Bevec in Avsec sta bila poleg Jake Jakšeta (5) in Tilna Kukmana (4) tudi najboljša strelca pri Krki. Na drugi strani je pet golov zbral Dorian Markušić, štiri pa Dean Šešić in Alen Šibanc.
Novomeška ekipa bo v prihodnjem krogu v soboto, 26. septembra, gostovala v Trebnjem, zasedba iz Dobove pa bo dan kasneje gostila Celje Pivovarno Laško.

IZJAVI PO TEKMI:

Roman Zarabec, trener Krke:
"Te zmage smo si zelo želeli in fantom čestitam za prvi točki. Kljub številnim napakam smo tekmo srečno pripeljali h koncu, vendar menim, da bi obračun lahko rešili že veliko prej. Sedaj nas čakajo priprave za prvi derbi v sezoni, saj naslednji konec tedna gostujemo v Trebnjem."

Benjamin Teraš, trener Dobove:
"Imamo težave s poškodbami, vendar to niso izgovori. Fantje so tako kot Krka dobro odigrali v obrambi. Ne bom rekel, da je bil naš vratar slab, je pa blestel novomeški vratar. Če zgrešiš več kot deset strelov, je tekmo res težko zmagati. Še enkrat ponavljam, da sem z igro mojih fantov v fazi obrambe zelo zadovoljen, le v napadu moramo v bodoče napade stoodstotno zaključevati. Ekipa Krke je naše napake v napadu izkoristila in zasluženo zmagala."

RD BUTAN PLIN IZOLA : RD LL GROSIST SLOVAN 26:25 (13:11)
Miklavec 8 (3), Gorela 6; Kotar, Slatinek Jovičič (4) in Svečko po 4.


Igralec tekme: Jan Gorela (RD Butan plin Izola)

Rokometaši iz Izole so dosegli prvo zmago v Ligi NLB, potem ko so po hudem boju na kolena položili tekmece s Kodeljevega. Po zmagi so napredovali na sedmo mesto, Slovan ostaja na zadnjem, 14. mestu.
Izolsko-ljubljanska tekma je bila vseskozi izenačena in napeta, izbranci domačega trenerja Fredija Radojkoviča pa so si odločilno prednost priigrali v zadnjih desetih minutah dvoboja. Najprej so povedli z 21:17, nato pa z manjšimi težavami ubranili lepo prednost.
Ljubljančani so se v končnici resda približali na gol zaostanka (24:25), gol odrešitve pa je za gostitelje prispeval Vid Milavec, z osmimi goli tudi najboljši strelec dvoboja.
Ljubljanska zasedba bo v prihodnjem krogu v petek, 25. septembra gostila mariborski Branik, izolska pa bo dan kasneje gostovala v Slovenj Gradcu.

IZJAVI PO TEKMI:

Fredi Radojković, trener Butana plina Izole:
"Čestitam fantom, saj so se izjemno borili. Spet smo imeli v igri večja nihanj, a smo tokrat igrali pametno, garali in zasluženo zmagali." 

Aleš Repina, trener LL Grosista Slovana:

"Če igraš 59 minut tako, kot smo mi, potem si ne zaslužiš zmage. Naredili smo preveč tehničnih napak, Butan plin Izola je to izkoristila in zasluženo zmagala." 


Že odigrano, petek, 18. septembra:

RK GORENJE VELENJE : RK SLOVENJ GRADEC 2011 30:27 (16:13)

VEČ O TEKMI

LESTVICA LIGE NLB:
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 3 3 0 0 102:75 27 6
2 RK GORENJE VELENJE 3 3 0 0 88:68 20 6
3 RK TRIMO TREBNJE 3 3 0 0 95:87 8 6
4 RK MARIBOR BRANIK 3 2 0 1 84:73 11 4
5 RD RIKO RIBNICA 3 2 0 1 92:84 8 4
6 RK JERUZALEM ORMOŽ 3 2 0 1 93:92 1 4
7 RD BUTAN PLIN IZOLA 3 1 1 1 73:78 -5 3
8 RK SLOVENJ GRADEC 2011 3 1 0 2 80:82 -2 2
9 RD KOPER 3 1 0 2 76:79 -3 2
10 MRK KRKA 3 1 0 2 68:76 -8 2
11 RD URBANSCAPE LOKA 3 1 0 2 76:86 -10 2
12 MRK LJUBLJANA 3 0 1 2 64:82 -18 1
13 MRD DOBOVA 3 0 0 3 75:85 -10 0
14 RD LL GROSIST SLOVAN 3 0 0 3 73:92 -19 0