7. 11. 2020

Razpoložena Risovićeva premalo za zmago

Dvoboj 5. kola DELO EHF lige prvakinj so rokometašice Krima Mercatorja, žal, znova pričakale brez gledalcev, hkrati pa še brez srednje zunanje igralke Nine Žabjek. Razlog za odsotnost navijačev in kapetanke na tekmi proti favorizirani ekipi CSM Bukarešte (v Ljubljano so Romunke z izkupičkom štirih zmag in poraza prišle kot vodilna ekipa skupine A) pa enak – koronavirusna bolezen Covid-19. Žabjekovo so namreč zaradi pozitivnega testa v domači ekipi, v kateri so bili vsi preostali v delegaciji negativni, izolirali.

Začetek ni bil obetaven. Gostje so namreč hitro prešle v vodstvo s 3:0, v 7. minuti pa vodile že s štirimi goli prednosti – 5:1. Za nameček so slovenske prvakinje edini gol dosegle prek Matee Pletikosić s strelom iz 7-metrovke. A mlada ekipa Krima Mercatorja je v nadaljevanju pokazala zobe. Na čelu z brazilsko levo zunanjo igralko Samaro Da Silva Vieira so namreč do sredine prvega polčasa zaostanek povsem izničile – v 14. minuti je po delnem rezultatu 6:2 in petih zadetkih Vieire bilo 7:7.

Sledil pa je nov romunski »val«. V obdobju med 14. in 23. minuto – kljub izključitvi srbske krožne napadalke v ekipi gostij, Dragane Cvijić – Ljubljančanke niso dosegle gola, ob tem pa so igralke CSM Bukarešte petkrat zatresle mrežo tekmic. A četudi so favoritke ušle na 7:12, so »tigrice« znova »zarjovele«. Na krilih razpoložene vratarke Jovane Risović so s hitro igro v napadu in stalnim ter discipliniranim vračanjem v obrambo mrežo do konca polčasa ohranile nedotaknjeno, hkrati pa nanizale štiri zaporedne zadetke – po polovici dvoboja je bil rezultat 11:12.

Če so tekmo slabše začele »krimovke«, pa je bil začetek drugega polčasa pravo nadaljevanje finiša prvega dela. Kot bi trenil, je Krim namreč prek Maje Svetlik v 35. minuti prešel v vodstvo s 14:12. To je pomenilo, da domače rokometašice gola niso prejele neverjetnih 12 minut – in to proti ekipi, ki je v uvodnih petih dvobojih Lige prvakinj v povprečju dosegala po 28,6 gola.

A v nadaljevanju je kljub izjemnemu večeru Risovićeve (zbrala je kar 16 obramb) do izraza prišla kakovost romunske ekipe, ki je vnovčila tudi precej več izkušenj ter večji nabor vrhunskega igralskega kadra. Izbranke trenerja Uroša Bregarja so stik s tekmicami še držale do polovice drugega polčasa (17:17 – 45. minuta), nato pa so rokometašice iz Bukarešte s »tretjim valom« dokončno odločile izjemno napeto sobotno borbo. Vnovičen niz petih zaporednih zadetkov je bil za ekipo Krima Mercatorja, četudi se je ta zares do zadnje kaplje znoja borila do zadnje sekunde, vseeno preveč, da bi zmogla še en zasuk.

Vseeno pa so oslabljene Ljubljančanke pustile zelo dober vtis, izjemno odigrale predvsem v obrambi, z nekaj več zbranosti in sreče pa bi prav lahko vodilni ekipi na lestvici skupine A Lige prvakinj celo odščipnile točko. Priložnost za to bodo imele že naslednji konec tedna, ko gostujejo ravno pri Romunkah.

Uroš Bregar, trener RK Krim Mercator: 
“Tekmice imajo kvaliteto, ki je danes pretehtala. Razočaran sem, ker smo bili tako blizu. Jovana Risović nas je danes kar nekajkrat reševala. Žal pa nam manjka izkušenj - na takšnih tekmah je potrebno biti na visokem nivoju vseh 60. minut. V drugem polčasu smo naredili nekaj napak, nismo zadeli ponujenih priložnosti. Kljub temu, da smo na trenutke obstali, smo se vedno vrnili v igro. To nakazuje voljo in željo mojih varovank. Žal pa je ekipa premlada, da bi v takšnih trenutkih znala rezultat obrniti v svojo korist. Naša naloga je, da se čim bolje pripravimo in smo na naslednji tekmi še boljši.”

Harma van Kreij, rokometašica RK Krim Mercator: 
“Že v prvem delu smo izgubile preveč lahkih žog, bolje bi morale odigrati tudi v končnici. Naša naloga je, da smo v prihajajočih dvobojih bolj odločne in agresivne tudi v napadu.”

Delo EHF Lige prvakinj, skupina A

Sobota, 7. novembra:

RK KRIM MERCATOR : CSM BUCURESTI 23:25 (11:12)
Krim Mercator: Da Silva Vieira 8, Klemenčič 3, Pletikosić 3, Gomilar Zickero 3, Svetik 2, Ljepoja 2, Sercien Ugolin 1, Konatar 1.
CSM Bucuresti: Lazović 5, Cabral Barbosa 4, Cvijić 4, Omoregie 3, Martin Berenguer 3, Neagu 3, Moisa 1, Dembele Pavlović 1, Smeets 1.