12. 11. 2022

Prva zmaga za SVIŠ Ivančno Gorico, po dve točki tudi za vodilni dve ekipi

Na petih sobotnih dvobojih so se treh zmag veselili gostje in dveh gostitelji. Rokometaši SVIŠ Ivančne Gorice so v Mariboru slavili svojo prvo zmago v tej sezoni Lige NLB (28:27). Blizu presenečenja je bila ekipa Krškega, ki je bila na koncu do prvih dveh točk oddaljena dva gola. Ribničani so bili boljši s 33:32. Z dobrimi predstavami še naprej navdušujejo Novomeščani, tokrat so s 30:25 ugnali Dobovo. Vodilni zasedbi državnega prvenstva sta v žep pospravili nov par točk. Celjani so premagali Škofjeločane (31:24), Trebanjci pa Slovenjgradčane (40:29).

Osmi krog bodo v nedeljo sklenili Velenjčani in Koprčani.

LIGA NLB, 8. KROG

Sobota, 12. novembra
RK MARIBOR BRANIK : RK SVIŠ IVANČNA GORICA 27:28 (14:14)
Kovačec 10, Budja 4; Zavodnik in Justin (4) po 6.

Igralec tekme: Marko Marojević (RK SVIŠ Ivančna Gorica)


V obračunu ekip iz spodnjega dela razpredelnice je smetano pobrala dolenjska zasedba. Po prvi zmagi v tej sezoni - na svojem računu ima kar štiri neodločene izide in dva poraza - se je pomaknila proti sredini razpredelnice, štajerska ekipa pa po šestem porazu na osmih tekmah ostaja na predzadnjem mestu. V štajersko-dolenjskem obračunu se je od prve do zadnje minute iskrilo na vse strani. V prelomnih trenutkih so bili bolj zbrani in preudarni varovanci gostujočega trenerja Aleksandra Polaka, ki so si v 56. minuti priigrali prednost štirih golov (28:24). Kljub nekoliko slabši končnici in delnemu domačemu izidu 3:0 svoje zmage niso ogrozili, po štirih remijih proti Koprčanom, Ljubljančanom, Škofjeločanom in Krčanom pa so končno tudi okusili slast zmage v Ligi NLB.
V dolenjskih vrstah sta bila strelsko najbolj razpoložena Andraž Justin in Denis Zavodnik, ki sta dosegla po šest golov, v štajerski pa je bil najbolj učinkovit Jan Kovačec z desetimi goli.
Mariborska zasedba bo v prihodnjem krogu gostovala v Ribnici, zasedba SVIŠ Ivančne Gorice pa bo gostila Celje Pivovarno Laško.

IZJAVI PO TEKMI

Luka Žvižej, trener Maribora Branika: "Spet se je ponovila zgodba z zadnjih treh tekem. Ne vem, zakaj ne uspemo narediti preskoka v igri in priti do preobrata, ki smo ga znova imeli na pladnju. Stvari, o katerih se pogovarjamo in na katerih delamo za zdaj še niso prinesle želenega."

Aleksander Polak, trener SVIŠ Ivančne Gorice: “Prigarana zmaga. Na tekmo smo se zelo dobro pripravili, saj je bila za ene in za druge zelo pomembna. V prvem polčasu smo imeli nekaj težav v obrambi, Maribor Branik je prelahko prihajal do golov. Ko smo obrambo spremenili v 6:0, je vse izgledalo bolje. Dve točki na gostovanju sta pomembni, zato smo zelo zadovoljni."

MRK KRKA : RK DOBOVA 15:15 (15:15)
Kukman 7 (3), Majstorović 6 (2); Nešić 7, Smiljanić 5 (2).

Igralec tekme: Jernej Avsec (MRK Krka)


Povratniki na prvoligaško sceno iz Novega mesta v začetku sezone kažejo sijajne predstave. V svojem osmem obračunu so dosegli peto zmago in se utrdili v zgornji polovici razpredelnice. Večji del dvoboja je minil v enakovredni predstavi. V 51. minuti je bila tekma povsem odprta (24:23), prelomni trenutki dvoboja pa so minuli v znamenju izbrancev domačega trenerja Mirka Skoka. Po delnem izidu 3:0 so si priigrali lepo zalogo štirih golov (27:23) in dvoboj odločili sebi v prid.
V domači zasedbi, ki je na tekmi nastopila s 13 igralci, sta bila najbolj učinkovita Tilen Kukman s sedmimi in Marko Majstorović s šestimi goli, izkazal pa se je tudi vratar Jure Blaževič z enajstimi obrambami. V gostujoči ekipi je Ignjat Nešić dosegel sedem zadetkov, vratar Jernej Mlakar pa je zbral deset obramb.
Zasedba iz Novega mesta bo v prihodnjem krogu gostovala v Trebnjem, ekipa iz Dobove pa bo gostila Jeruzalem Ormož.

IZJAVI PO TEKMI

Tilen Kukman, rokometaš Krke: "Začetek z naše strani ni bil najbolj obetaven, potem pa smo se pobrali, ob polčasu pa uspeli izenačili. Moram čestitati ekipi za borbeno igro v drugem delu, saj smo ostali zbrani in tekmo pripeljali do tam, do koder smo si tudi želeli. Do zmage!"

Damjan Radanovič, trener Dobove: "Rokometaši sploh v drugem polčasu niso upoštevali vseh navodil. Naredili smo preveč napak, zgrešili smo veliko strelov, preveč je bilo tehničnih napak in mislim, da smo premagali sami sebe."

RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RD URBANSCAPE LOKA 31:24 (15:14)
Strmljan, Ivanković in Cokan (1) po 5; Nikolić 3, Cingesar, Batagelj in Jesenko (1) po 2.

Igralec tekme: Aleks Vlah (RK Celje Pivovarna Laško)


Celjski rokometaši po nedavnem šoku v Trebnjem, kjer so izgubili kar za enajst golov, kar je bil tudi njihov najvišji poraz v državnem prvenstvu, na tokratnem obračunu proti Škofjeločanom niso posebej blesteli. Po izenačenem prvem polčasu so v drugem le zagospodarili na igrišču ter osvojili načrtovani točki. Izbranci domačega trenerja Alema Toskića so se večji del prvega in v začetku drugega polčasa "mučili" s tradicionalno neugodnimi Gorenjci, ki so jih v minulih sezonah znali tudi presenetiti. Rokometaši iz mesta grofov, ki so bili v zadnjih desetih dnevih nekakšni "brezdomci" zaradi ženskega evropskega prvenstva v dvorani Zlatorog, so temelje za zmago postavili med 36. in 41. minuto. V tem petminutnem obdobju so - pri vodstvu 17:16 - naredili delni izid 4:0 in tekmecem ušli na pet golov (21:16). Po tem vodstvu so se tudi nekoliko sprostili, v končnici pa si tudi priigrali najvišjo prednost osmih golov (30:22).
V domači zasedbi je bil najbolj učinkovit Aleks Vlah s sedmimi, v gostujoči pa Matija Nikolić s štirimi goli.
Zasedba iz Celja bo v prihodnjem krogu gostovala pri SVIŠ Ivančni Gorici, škofjeloška pa bo gostila Slovenj Gradec.

IZJAVI PO TEKMI

Alem Toskić, trener Celja Pivovarne Laško: "V prvem polčasu smo zapravili osem, devet čistih priložnosti za zadetek, kar je absolutno preveč. Kljub temu smo na odmor odšli s prednostjo, precej bolje pa smo nato odigrali v nadaljevanju. Priigrane priložnosti smo precej bolje izkoriščali, dobro smo odigrali tudi v obrambi in na koncu zasluženo vpisali dve točki."

Darko Cingesar, rokometaš Urbanscapa Loke: "Čestitke Celjanom za zmago. Prvih petinštirideset minut smo se dobro borili in gostiteljem povzročili kar nekaj preglavic. Nato smo malce popustili, kar so znali izkoristiti. Nasploh smo lahko videli dobro tekmo, pri nas so ob koncu tekme zaigrali tudi mlajši rokometaši, za katere je pomembno, da takšne priložnosti čim bolje izkoristijo." 

RK SLOVENJ GRADEC : RK TRIMO TREBNJE 29:40 (14:18)
Cvetko 11, Kotar 5; Glavaš 10 (7), Horvat in Radojković po 5.

Igralec tekme: Lovro Višček (RK Trimo Trebnje)


Trebanjci so v osrednjem obračunu tega kroga zanesljivo ugnali Korošce in še naprej zasedajo vrh lestvice. S sedmo zmago so se točkovno izenačili s Celjani (14 točk), a imajo boljšo gol razliko, med tem ko so Slovenjgradčani z devetimi točkami in tretjo ničlo v sezoni padli na šesto mesto. Dvoboj je bil izenačen le pri 1:1 in 2:2, nato pa so varovanci Uroša Zormana v razmaku štirih minut prišli do prednosti štirih golov (6:2). Ta naskok so do 23. minute še oplemenitili in povedli za sedem golov (15:8). Gostitelji se niso kar tako predali, do konca polčasa so zaostanek tudi s pomočjo delnega izida 4:0 nekoliko znižali in drugi polčas začeli z -4. Kljub boljšemu koncu prvega dela so v drugem Trebanjci stopili na plin in prednost znova dvignili na šest golov, najvišjo zalogo na tekmi pa izenačili v 43. minuti, ko je bilo na semaforju 27:20 v korist gostov. Prednost gostov je nato le še rasla in v 48. minuti znašala +10 (31:21), kar je botrovalo mirni končnici in zanesljivi zmagi.
V dolenjski zasedbi je bil najboljši strelec Filip Glavaš z desetimi goli, kar sedem jih je ob 100-odstotnem izkupičku dosegel s sedmih metrov. Pri gostiteljih je Rok Cvetko dosegel enajst golov.
Zasedba Slovenj Gradca bo prihodnji teden v devetem krogu gostovala v Škofji Loki, ekipa Trima Trebnjega pa bo gostila novomeško Krko.

IZJAVI PO TEKMI

Miha Kotar, rokometaš Slovenj Gradca: "Res nas kar nekaj manjka, ampak to nikakor ne sme biti naš izgovor. V napadu smo definitivno imeli preveč zgrešenih priložnosti, v obrambi pa smo puščali preveč prostora, da smo dobivali lahke zadetke in se nekako nismo držale tistega, kar smo se zmenili pred tekmo in posledica tega je tudi rezultat."

Uroš Zorman, trener Trima Trebnjega: "Vemo, da je v Slovenj Gradcu za nas vedno zahtevno gostovanje in maksimalno smo se pripravili. Res smo imeli kar naporen ritem, zato moram rokometašem čestitati za pristop. Odigrali smo tako, kot smo se zmenili in na koncu nam tudi tiste sive minute iz prvega polčasa, ko smo izgubili tri žoge, pa so se oni uspeli vrniti iz -7 na -4, niso preveč škodile. To moramo popraviti, da bo na naslednjih tekmah malo drugače."

RK KRŠKO : RD RIKO RIBNICA 32:33 (17:15)
Romih 7, Sintič 6; Ljevar 9, Hrastnik 6.

Igralec tekme: Josip Žitković (RK Krško)


Ribničani so v Posavju osvojili načrtovani točki in se po nepopolnem krogu prebili na tretje mesto. Pot do šeste zmage v tej sezoni nad zadnjeuvrščenimi tekmeci iz Krškega ni bila enostavna, prigarali so si jo v sami končnici dvoboja. Izbranci domačega trenerja Gorana Brečka so bili skozi celotno tekmo povsem konkurenčni favoriziranim tekmecem iz dežele suhe robe. V 50. minuti so po golu Patrika Glaserja povedli z 28:27, v razburljivi in izjemno napeti končnici pa nato ostali praznih rok. Ribničani so se v prelomnih trenutkih tekme le zbrali. Po delnem izidu 3:0 so v 56. minuti povedli s 30:28, nato pa do zadnjega zvoka sirene odbijali vse napade gostiteljev. Ti so jim vseskozi dihali za ovratnik, izenačujočega gola pa niso dosegli.
V ribniški ekipi sta bila najbolj učinkovita Leon Ljevar z devetimi in Gašper Hrastnik s šestimi goli, v domači ekipi pa Mitja Romih s sedmimi in Marko Sintič s šestimi goli, medtem ko je vratar Josip Žitković zbral 12 obramb.
Zasedba Rika Ribnice bo v prihodnjem krogu gostila mariborski Branik, ekipa Krškega pa gostovala v Kopru.

IZJAVI PO TEKMI

Marko Sintič, rokometaš Krškega: "Po pričakovanju zahtevna tekma z Rikom Ribnico. V obeh polčasih smo igrali zelo dobro. Na žalost nam je zmanjkalo nekaj izkušenj in sreče za osvojitev točk. Vseeno pa gremo naprej z dvignjeno glavo, saj bodo naslednje tekme zelo pomembne, če se želimo boriti za obstanek."

Borut Maček, trener Rika Ribnice: "Čestitke domači ekipi za borbeno in srčno igro. Že pred tekmo sem opozarjal svoje rokometaše, da bo tekma zahtevna. Kljub utrujenosti pa smo tudi z malo sreče prišli do zmage in dveh točk."
LIGA NLB, 8. KROG

Petek, 11. novembra
RK JERUZALEM ORMOŽ : RD LL GROSIST SLOVAN 27:33 (10:13)
VEČ O TEKMI

Nedelja, 13. novembra, ob 17.00
RK GORENJE VELENJE : RD KOPER
LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Točke
1 RK TRIMO TREBNJE 8 7 0 1 14
2 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 8 7 0 1 14
3 RD RIKO RIBNICA 7 6 0 1 12
4 RK GORENJE VELENJE 7 5 1 1 11
5 MRK KRKA 8 5 0 3 10
6 RK SLOVENJ GRADEC 8 4 1 3 9
7 RD URBANSCAPE LOKA 8 3 2 3 8
8 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 7 1 4 2 6
9 RK JERUZALEM ORMOŽ 8 3 0 5 6
10 RD KOPER 7 2 1 4 5
11 RD LL GROSIST SLOVAN 8 1 2 5 4
12 RK DOBOVA 8 2 0 6 4
13 RK MARIBOR BRANIK 8 1 1 6 3
14 RK KRŠKO 8 0 2 6 2