16. 3. 2022

Po hudem boju iz Padove z minimalno prednostjo

Slovenska moška članska rokometna reprezentanca je na prvi tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 v gosteh zabeležila težko prigarano zmago proti Italiji. Debi selektorja Uroša Zormana na klopi slovenske izbrane vrste se je končal z rezultatom 29:28 v korist Slovenije. Odločilna tekma za napredovanje slovenske rokometaše čaka v nedeljo, ob 14.30 v celjski dvorani Golovec.


Rokometna reprezentanca Slovenije je uspešno opravila prvi del naloge v marčevskem kvalifikacijskem obdobju. Na gostovanju pri Italijanih v padovski areni Kioene so se Slovenci veselili zmage z golom razlike, selektor Uroš Zorman pa je svojo pot na čelu reprezentančne čete začel z ognjenim krstom.


Zormanovi izbranci so obračun pred 2000 gledalci na tribunah športne dvorane v Padovi odprli z dobro igro v obrambi, a potrebovali dlje časa, da so zlomili odpor borbenih Italijanov. Za prvo vodstvo Slovenije je na začetku osme minute zadel Gašper Marguč, ki je v prvih 30 minutah na plečih nosil največje strelsko breme s petimi zadetki in 100-odstotno uspešnostjo strelov. Po protiudaru nepopustljivih Italijanov je slovenska ekipa strnila vrste in v ponovno vodstvo prešla v 18. minuti preko Nejca Cehteta, a se ni uspela rezultatsko odlepiti od gostiteljev. Minuta odmora novopečenega stratega Slovenije Zormana pet minut in pol pred koncem prvega dela tekme ni preprečila odhoda na odmor v zaostanku (14:16).


Domača zasedba je drugi polčas odprla v naletu. Slovenska reprezentanca ga je uspela nevtralizirati v 12. minuti nadaljevanja z novim golom Marguča (20:20). Kljub številnim priložnostim za zadetke, ki bi moštvo Slovenije oddaljili na varno rezultatsko razdaljo, je ekipa s slovenskim grbom na prsih v zadnjih pet minut tekme vstopila z zgolj zadetkom prednosti (27:26) in ob zadnjem zvoku sirene slavila zmago z 29:28.


Največ zadetkov za Slovenijo je v Padovi dosegel Gašper Marguč, ki jih je zabil osem. Sledil mu je Aleks Vlah s petimi goli.


Rokometaši in člani strokovnega štaba slovenske rokometne reprezentance so se po tekmi odpravili na pot v dobro znano pripravljalno bazo v Zrečah, kjer se bo izbrana vrsta Uroša Zormana pripravljala do povratnega obračuna z Italijani, ki bo na sporedu v nedeljo, 20. marca, ob 14.30.


Vstopnice za nedeljsko tekmo v Celju so že v prodaji na vseh prodajnih mestih sistema Moje karte (seznam je na voljo TUKAJ) ter preko spleta (povezava TUKAJ). V predprodaji si jih je moč zagotoviti za 10 evrov, na dan tekme bo njihova cena znašala dva evra več.


IZJAVI PO TEKMI


Uroš Zorman, selektor slovenske reprezentance:
"Zmagi se ne gleda v zobe. Fantom nima kaj za očitati. Pokazali so željo in borbenost. Naredili smo preveč tehničnih napak in zgrešili preveč strelov. Na koncu smo izvlekli dober rezultat. Verjamem, da bo povratna tekma na višji ravni."


Gašper Marguč, rokometaš slovenske reprezentance:
"Za to zmago smo morali trdo garati. Morda smo pred tekmo pričakovali, da bo nekoliko manj zahtevna, a Italijanov nikakor nismo podcenjevali. Izkazali so se za zahtevne tekmece. To zmago smo si prigarali, v Celju pa bomo pokazali, kaj je prava Slovenija."

KVALIFIKACIJE ZA SP 2023
Prva tekma, Kioene Arena (Padova, Italija), sreda, 16. marca:
ITALIJA : SLOVENIJA 28:29 (16:14)
Slovenija: Baznik, Ferlin, Blagotinšek 2, Henigman 1, Marguč 8 (1), Dolenec 2, Cehte 3, Kodrin 3, Gaber 3, Zarabec 1, Mazej, Makuc, Bombač 1, M. Kavčič, Novak, Vlah 5.



Druga tekma, dvorana Golovec (Celje, Slovenija), nedelja, 20. marca, ob 14.30:
SLOVENIJA : ITALIJA (prenos na TV Slovenija 2)

V drugi krog kvalifikacij se bo uvrstila, ki bo v skupnem seštevku imela boljšo razliko med danimi in prejetimi zadetki. V primeru neodločenega izida bo napredovala ekipa, ki bo dosegla več zadetkov v gosteh.
V drugem delu kvalifikacijskih bojev, ki bodo hkrati zadnja stopnička pred nastopom na januarskem svetovnem prvenstvu, se bo zmagovalec srečal s Srbijo. Tekmi bosta na sporedu aprila.