12. 10. 2022

BIH (manjša) neznanka, slovenski cilj jasen!

Ta četrtek se bo slovenska moška rokometna reprezentanca podala v kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu, ki ga bo v začetku leta 2024 gostila Nemčija. Uvodna ovira Slovencev bo Bosna in Hercegovina. Obračun v mariborski dvorani Tabor se bo začel ob 20. uri.


V tem tednu slovenske rokometaše v borbi za 14. uvrstitev na prvenstvo stare celine čaka še tekma s Kosovom. Ta bo v Prištini na sporedu v nedeljo ob 19.30. V skupini 7 poleg že omenjenih reprezentanc nastopa še Črna gora. Nastop na zaključnem turnirju med 10. in 28. januarjem 2024 si bodo izborile prvo in drugouvrščene izbrane vrste iz vseh osmih kvalifikacijskih skupin, poleg njih pa še štiri najboljše tretjeuvrščene. Slovenija se bo v prvi polovici marca prihodnje leto dvakrat pomerila s Črno goro, konec aprila pa še z BIH in Kosovom.


Slovenska reprezentanca se je na pripravah začela zbirati v nedeljo, prvi trening v polni postavi pa dočakala šele v torek, saj je zaradi zamud na poti v domovino ponedeljkov večerni trening moral preskočiti Barcelonin dvojec v slovenskem dresu, Blaž Janc in Domen Makuc.


Navkljub vsem preprekam so najboljši slovenski rokometaši od prvega dne prisotnosti zagrizli v trdo delo in zavzeto izpolnjevali naloge, ki jim jih je dajal strokovni štab pod vodstvom Uroša Zormana. Celotna ekipa pred začetkom kvalifikacijskih preizkusov ne beži od vloge favorita skupine 7, kamor je bila postavljena kot prva nosilka. Ob tem v isti sapi poudarja, da bo po nekaj slabših rezultatih v zadnjem obdobju primarni cilj tudi ta, da se znova dokaže širni Sloveniji in ji s predstavo na igrišču dokaže, da si zasluži izdatnejšo podporo navijačev.


Prva prepreka Slovencev na poti med evropsko elito bo reprezentanca Bosne in Hercegovine. Slednja je nastopila na zadnjem evropskem prvenstvu in ga zaključila po prvem delu. V zadnjem obdobju je doživela številne spremembe, saj ima nov strokovni štab, ki je dodobra prevetril igralski kader. Za ta kvalifikacijski teden je namreč, v primerjavi z zadnjimi reprezentančnimi akcijami, vpoklicana več kot polovica novih igralcev.


Zadnji medsebojni obračun Slovenije ter Bosne in Hercegovine sega v januar 2008. Na pripravljalni tekmi v Kopru je zmaga ostala doma, potem ko je bila Slovenija pod vodstvom Mira Požuna boljša z 29:28.


»Po analizi tekme v Srbiji lahko rečem, da smo igrali dobro, veliko bolje kot na prvi tekmi v Celju, četudi to morda navzven ni delovalo tako. Želja in borbenost sta bili prisotni, pokopala nas je realizacija v napadu. Tekmeci so zbrali 20 obramb, od tega več kot polovico iz neoviranih strelov in sedemmetrovk. Iz tekme v Kragujevcu moramo graditi naprej. To sem dejal tudi fantom,« se je v zadnjo reprezentančno akcijo, v kateri je bila v borbi za svetovno prvenstvo boljša Srbija, ozrl selektor Zorman.


Pred slovensko vrsto je nova tekma z novo reprezentanco iz področja nekdanje skupne države. »Oteževalna okoliščina pred četrtkovo tekmo je, da je Bosna in Hercegovina zamenjala celoten strokovni štab. Novo vodstvo je na spisek postavilo 21 rokometašev, izmed katerih jih je v zadnjih kvalifikacijah sodelovalo le 10. Novi sta domala celotna zunanja linija ter sredina obrambe. Tako je težko karkoli predvideti kakšne detajle igre, saj gre za spremembo jedra ekipe,« dodaja Zorman in obenem poudarja: »V prvi vrsti moramo biti osredotočeni na sebe. Odigrati bomo morali po najboljših močeh na obeh straneh igrišča. Obramba bo morala dobra, v napadu pa bo potrebno biti strpen, upoštevati dogovore ter verjeti vase.«


Na priložnost za popravni izpit vtisa z zadnjih reprezentančnih akcij nestrpno in izredno motivirano čakajo tudi rokometaši. »Na obeh tekmah smo favoriti in tega se zavedamo, bo pa potrebno to pokazati na igrišču. Vse drugo kot dve zmagi bo razočaranje. To nikakor ne pomeni, da tekmece podcenjujemo, takšna je moja realna ocena razmerja moči,« odločno začne Blaž Janc in dodaja: »V zadnjem letu rezultatsko morda nismo najbolj razpoloženi, je pa sedaj pravi čas, da stopimo skupaj in se vrnemo tja, kjer smo nekoč že bili. Vzdušje v reprezentanci nikoli ni bilo vprašljivo. Tudi tokrat je, kot vselej do sedaj, odlično! Vsi smo veseli in ponosni, da smo lahko tukaj. Zavedamo se, da moramo ti tekmi dobiti. Z našo kakovostjo in z igro na pravi ravni bi morali obračuna zaključiti z uspešnim izidom.«


Pred začetkom tega reprezentančnega tedna je selektor Zorman ostal brez treh poškodovanih rokometašev. Na desnem krilu bo prazno vrzel zakrpal Domen Novak, ki je izbrani vrsti pomagal že na prvi akciji z novim selektorjem. »Kljub kratkemu skupnemu času v tem tednu dobro treniramo. To je zelo pomembno, saj lahko le tako naredimo še korak naprej v primerjavi z zadnjimi preizkusi. Potrebno je dvigniti glavo, iti naprej in dosegati nove zastavljene cilje!« pot reprezentance v tem tednu nakaže 24-letni Ljubljančan.


Na pripravah sicer sodeluje 21 rokometašev, ki tudi kandidirajo za nastop na obeh tekmah. Na vsaki bo lahko nastopila šestnajsterica. Na seznamu so vratarji Jože Baznik (Nimes), Klemen Ferlin (Erlangen) in Urh Kastelic (Lemgo), krilni igralci Blaž Janc (Barcelona), Domen Novak (Wetzlar), Tilen Kodrin (Gummersbach) in Darko Cingesar (Urbanscape Loka), zunanji igralci Dean Bombač (Pick Szeged), Nejc Cehte (GOG Gudme), Jure Dolenec (Limoges), Matic Grošelj (Chartres), Nik Henigman (Saint Raphael), Aleks Kavčič (Zagreb), Domen Makuc (Barcelona), Jaka Malus (Göppingen), Rok Ovniček (Nantes) in Aleks Vlah (Celje Pivovarna Laško) ter krožni napadalci Blaž Blagotinšek (Göppingen), Matej Gaber (Pick Szeged), Kristjan Horžen (Rhein-Neckar Löwen) in Stefan Žabić (Celje Pivovarna Laško).


Postava Slovenije za tekmo z Bosno in Hercegovino bo znana po sredinem dopoldanskem tehničnem sestanku.


Slovenska vrsta si na četrtkovem obračunu želi kar najbolj glasno podporo s tribun. Vstopnice za tekmo so na voljo na vseh prodajnih mestih sistema Moje karte (seznam prodajnih mest je na voljo TUKAJ) ter preko spleta na povezavi TUKAJ. V predprodaji njihova cena znaša 12 evrov, na dan tekme bo potrebno zanjo odšteti tri evre več.

SEZNAM KANDIDATOV ZA KVALIFIKACIJSKO TEKMO Z BIH
Rokometaš Igralno mesto Rojen Klub
Jože Baznik vratar 1993 USAM Nîmes Gard (Francija)
Blaž Blagotinšek krožni napadalec 1994 FRISCH AUF! Göppingen (Nemčija)
Dean Bombač srednji zunanji 1989 Pick Szeged (Madžarska)
Nejc Cehte desni zunanji 1992 GOG Håndbold (Danska)
Darko Cingesar levo krilo 1990 RD Urbanscape Loka
Jure Dolenec desni zunanji 1988 LH Limoges handball (Francija)
Klemen Ferlin vratar 1989 HC Erlangen (Nemčija)
Matej Gaber krožni napadalec 1991 Pick Szeged (Madžarska)
Matic Grošelj desni zunanji 1997 Chartres Handball (Francija)
Nik Henigman levi zunanji 1995 Saint-Raphaël Var Handball (Francija)
Kristjan Horžen krožni napadalec 1999 Rhein-Neckar Löwen (Nemčija)
Blaž Janc desno krilo 1996 FC Barcelona (Španija)
Aleks Kavčič srednji zunanji 1996 PPD Zagreb (Hrvaška)
Urh Kastelic vratar 1996 TVB Lemgo Lippe (Nemčija)
Tilen Kodrin levo krilo 1995 VfL Gummersbach (Nemčija)
Domen Makuc srednji zunanji 2000 FC Barcelona (Španija)
Jaka Malus srednji zunanji 1996 FRISCH AUF! Göppingen (Nemčija)
Domen Novak desno krilo 1998 HSG Wetzlar (Nemčija)
Rok Ovniček srednji zunanji 1995 HBC Nantes (Francija)
Aleks Vlah srednji zunanji 1997 Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Stefan Žabić krožni napadalec 1999 Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
ŠTAB REPREZENTANCE
Uroš Zorman selektor
Luka Žvižej pomočnik selektorja
Gorazd Škof trener vratarjev
Rok Košak trener za telesno pripravo
Boris Denić strokovni svetovalec
Sašo Djurič zdravnik
Rudi Slobodnik fizioterapevt
Jan Lotrič terapevt
Ciril Andoljšek tehnični vodja
Aljaž Močnik odnosi z javnostmi
Vid Kavtičnik direktor reprezentance
KVALIFIKACIJE ZA EP 2024, SKUPINA 7
1. krog, četrtek, 13. oktober 2022, ob 20.00 (Maribor, dvorana Tabor):
SLOVENIJA : BOSNA IN HERCEGOVINA (prenos na TV Slovenija 2)

2. krog, 16. oktober 2022, ob 19.30 (Kosovo, Priština):
KOSOVO : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 2)

3. krog, 8. marec 2023:
ČRNA GORA : SLOVENIJA

4. krog, 11. marec 2023:
SLOVENIJA : ČRNA GORA

5. krog, 26. april 2023:
BOSNA IN HERCEGOVINA : SLOVENIJA

6. krog, 30. april 2023:
SLOVENIJA : KOSOVO