13. 10. 2022

Zanesljiva zmaga proti BIH prvi korak proti EP 2024

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na uvodni kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji v Mariboru premagala Bosno in Hercegovino z 28:20 (13:10). V nedeljo se bo v Prištini pomerila še s Kosovom.


Slovenski rokometaši so zmagovito začeli kvalifikacije za evropsko prvenstvo v Nemčiji 2024. Na uvodnem dvoboju so jim tekmeci iz Bosne in Hercegovine v mariborskem Taboru občasno povzročili manjše preglavic, v celoti pa so bili za razred boljši od gostov. 


V kvalifikacijski skupini 7 poleg Slovenije, BiH in Kosova nastopa tudi Črna gora. Slednja je v sredo premagala Kosovo z 29:20. Na zaključni turnir, ki bo med 10. in 28. januarjem 2024, se bodo uvrstile vse prvo- in drugouvrščene izbrane vrste iz vseh osmih kvalifikacijskih skupin, poleg njih pa še štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance.


Slovenski selektor Uroš Zorman je dvoboj proti "rokometnim neznancem" iz BiH - v primerjavi z zadnjo akcijo je bilo v gostujoči izbrani vrsti kar deset novih igralcev - začel z najbolj izkušenimi varovanci.


Vratar Klemen Ferlin, krilna igralca Tilen Kodrin in Blaž Janc, zunanji igralci Nik Henigman, Dean Bombač in Jure Dolenec ter krožni napadalec Blaž Blagotinšek so od prve minute zaigrali resno in odgovorno. V četrti minuti so povedli s 3:0 in gostujočega selektorja Irfana Smajlagića, ki je bil nekoč eden najboljših desnokrilnih igralcev na svetu, prisilili, da je zahteval minuto odmora.


Ta ni spremenila razmerja moči na igrišču, Slovenci so imeli tudi v nadaljevanju vajeti igre v svojih rokah, v 13. minuti so si prvič priigrali prednost štirih golov, za 7:3 je zadel Blagotinšek.


Do zastoja v slovenski igri ni prišlo niti po postopnem vstopu igralcev s klopi. Zormanovi bojevniki so še naprej igrali kakovostno v obrambi - različico 6-0 so občasno kombinirali s 5-1 -, v napadu pa so prikazali zbrano in preudarno predstavo. Po dveh golih Aleksa Vlaha so si v 19. minuti priigrali prednost šestih golov (10:4), le minuto kasneje pa je Dolenec povišal na 11:4.


V zadnjih desetih minutah so slovenski rokometaši napravili nekaj nepotrebnih napak. Tekmeci so tedaj  naredili delni izid 6:2, tako da so se Slovenci na veliki odmor odpravili s prednostjo treh golov (13:10).


V začetku druge polovice tekme so gosti kljubovali slovenskim rokometašem, ki so v 35. minuti imeli prednost dveh golov (15:13). V nadaljevanju so le zaigrali veliko bolje v obrambi, v pozicijskem napadu pa predvsem izkoristili svoje individualne sposobnosti.


V 42. minuti so po golu Kodrina znova povedli za šest golov (20:14), v 56. minuti pa po zadetku Janca ponovili najvišjo prednost iz prvega polčasa (24:17). V zadnjem obdobju tekme si Slovenci niso privoščili padcev v igri, tekmece iz BiH so vseskozi imeli pod nadzorom in zanesljivo osvojili prvi par točk.


"Ni bilo lahko, saj tekmecev nismo dobro poznali, pa tudi mi nismo točno vedeli, kje se nahajamo s svojo igro. Obenem smo favoriti skupine 7. Vse to je viselo nad nami," se je obdobja pred tekmo spomnil selektor Zorman in nadaljeval: "Fantje so fenomenalno začeli tekmo. V drugem delu prvega polčasa smo po menjavi igralcev izgubili preveč lahkih žog in Bosance vrnili v igro. Kljub temu smo skozi celotno tekmo nadzirali rezultat in v drugem polčasu vse postavili na svoje mesto. Igralci si zaslužijo vse čestitke! Obenem bi se rad zahvalil navijačem, ki so nas podprli na tekmi v Mariboru."


"Dogovor pred tekmo je bil, da jo začnemo sproščeno. Uvod je bil uspešen, dobro smo igrali v obrambi, se povzpeli na sedem zadetkov prednosti, na odmor pa odšli s tremi zadetki prednosti. V drugem polčasu smo dokončno prebili led in zmagali," je tekmo povzel Aleks Vlah, s sedmimi goli, najboljši strelec tekme. V dresu Slovenije sta mu sledila Dean Bombač s petimi in Blaž Janc s štirimi zadetki.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2024, SKUPINA 7
1. krog, četrtek, 13. oktober (Maribor, dvorana Tabor):
SLOVENIJA : BOSNA IN HERCEGOVINA 28:20 (13:10)
Slovenija:
Vlah 7, Bombač 5, Janc 4, Dolenec 3, Blagotinšek 2, Kodrin 2, Gaber 2, Henigman 1, Cehte 1, Malus 1, Cingesar, Žabić, Ovniček, Novak.
STATISTIKA 

2. krog, 16. oktober 2022, ob 19.30 (Kosovo, Priština):
KOSOVO : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 2)

3. krog, 8. marec 2023:
ČRNA GORA : SLOVENIJA

4. krog, 11. marec 2023:
SLOVENIJA : ČRNA GORA

5. krog, 26. april 2023:
BOSNA IN HERCEGOVINA : SLOVENIJA

6. krog, 30. april 2023:
SLOVENIJA : KOSOVO