12. 12. 2022

Po božiču moška reprezentanca začenja priprave na SP

Moško člansko rokometno reprezentanco januarja čaka nastop na evropskem prvenstvu na Poljskem in Švedskem. Selektor Uroš Zorman je širši spisek igralcev skrčil na 29 imen.


Priprave izbrane vrste bodo potekale v dveh delih. V uvodnem se bodo najboljši slovenski rokometaši med 26. in 30. decembrom mudili v Zrečah. Tja je selektor Zorman povabil 21 rokometašev. Med njimi so vratarji Jože Baznik, Urban Lesjak in Gal Gaberšek, krilni igralci Staš Slatinek Jovičić, Tadej Mazej, Tim Cokan in Urban Pipp, zunanji igralci Nik Henigman, Aleks Vlah, Aleks Kavčič, Domen Makuc, Rok Ovniček, Peter ŠiškoNejc Cehte, Jure Dolenec, Tadej Kljun in Grega Krečič ter krožni napadalci Jernej Drobež, Lan Grbič, Darko Stojnić in Stefan Žabić.


Trinajsterica slednjih bo priprave nadaljevala tudi po novem letu, ko se bo reprezentanca zbrala v Mali Nedelji oziroma Ljutomeru. Tam se ji bodo pridružili Blaž Blagotinšek, Dean Bombač, Klemen Ferlin, Kristjan Horžen, Blaž Janc, Tilen Kodrin, Borut Mačkovšek in Domen Novak.


"Prihaja čas, ki je zaradi praznikov nekoliko čarobno obarvan. A kot smo že navajeni, za nas pravih praznikov ne bo. Priprave so tik pred vrati, tudi svetovno prvenstvo se bliža s svetlobno hitrostjo. Vsi oba dogodka že nestrpno čakamo," je na novinarski konferenci uvodoma dejal slovenski selektor in dodal: "Osmerica se bo pripravam pridružila šele januarja, zato smo na tokratno akcijo povabili več rokometašev. S tem širšim naborom bomo tako lahko tudi v decembru normalno opravljali treninge in se pripravljali na tekme svetovnega prvenstva. Decembrski treningi bodo pomembni tudi za reprezentančno prihodnost, saj bo na njih sodelovalo kar nekaj mlajših igralcev, ki bodo prvič na pravih članskih pripravah. Na te mlajše igralce računamo v prihodnosti, v Zrečah pa bodo napravili prve korake k uvajanju v sistem A-reprezentance."


V primerjavi z zadnjimi reprezentančnimi akcijami na seznamu ni več pomembnih članov reprezentance, desnokrilnega rokometaša Gašperja Marguča, krožnega napadalca Mateja Gabra, organizatorjev igre Mihe Zarabca in Staša Skubeta ter vratarja Urha Kastelica, ki trenutno okreva po operativnem posegu na kolenu. 


"Sam vedno pravim, da mora biti igralec najprej pošten do sebe, nato do ekipe. Gaber in Marguč sta nastop v reprezentanci odpovedala zaradi zdravstvenih težav, saj sta ocenila, da jima te onemogočajo, da bi vzdržala vse napore, ki jih prinaša svetovno prvenstvo," je situacijo s članoma madžarskih velikanov Veszprema in Pick Segeda pojasnil Zorman.

 

"Z Zarabcem sva se pogovarjala, zdravstvena situacija je pri njem podobna kot pri Marguču in Gabru. Glede na potek sezone je načet, ima težave s hrbtom, mečno mišico in tako naprej. Po pogovoru sva se odločila, da tokratno tekmovanje izpusti. Če bo reprezentanca imela težave s kadrom, je Zarabec, kot vedno, pripravljen priskočiti na pomoč po svojih najboljših zmožnostih," je dodal 42-letnik na slovenski klopi in nadaljeval: "Skube je pred sezono zamenjal klubsko okolje, v katerem se ni še popolnoma znašel in se še nekoliko išče. Če smo iskreni, smo v reprezentanci imeli tri vodje – Bombača, Zarabca in Skubeta. Potrebno se je bilo odločiti, dati dirigentsko palico enemu izmed njih, za njim pa priključiti podmladek, s katerim gledamo v prihodnost. V kratkem času se bo starejša generacija zamenjala, zato moramo gledati naprej."


V drugem delu priprav bo slovenska reprezentanca odigrala dve pripravljalni tekmi z Madžarsko.  Prva bo na sporedu v četrtek, 5. januarja, ob 18. uri v dvorani ŠIC Ljutomer, druga pa dva dni za tem ob 16.00 v Veliki Kaniži, ki leži slabih 30 kilometrov za slovensko-madžarsko mejo. Vstopnice za tekmo v Ljutomeru so na voljo v ŠIC bar cafeju (Prešernova ulica 32, Ljutomer). Predhodna rezervacija je možna na telefonski številki 031/66-00-99.


Na pot proti Katovicam, kjer jo čakajo prve tri tekme med svetovno elito, se bo slovenska vrsta podala 10. januarja. Dva dni za tem, v četrtek, 12. januarja jo v skupini B čaka prva tekma, na kateri se bo ob 18. uri pomerila s Savdsko Arabijo. Po dnevu premora se bo v drugem krogu ob 20.30 pomerila z gostitelji Poljaki, za zaključek prvega dela pa jo v ponedeljek, 16. januarja, ob 18.00 čaka še dvoboj s Francijo.


Zormana na Poljskem, ki je bila vrsto igralskih letih in na začetku trenerske poti njegov drugi dom, čaka prvi nastop z reprezentanco na velikem tekmovanju v vlogi selektorja. "Morda se trenutno še ne zavedam povsem veličine dogodka, ki nas čaka, saj gre za največjega, takoj za olimpijskimi igrami. Biti del tega je izredna čast, nekaj neprecenljivega. Sem izredno motiviran. Bolj kot se bo bližala prva tekma, bolj se bom tega zavedal," je še pristavil Zorman.


V prvem delu prvenstva bo sicer nastopilo 32 reprezentanc, razvrščenih v osem skupin. V drugi del se bodo uvrstile po tri najboljše reprezentance vsake izmed njih in bile združene v štiri nove skupine, iz katerih bosta v končnico, ki se bo začela s četrtfinalom, peljali prvi dve mesti. V kolikor se bo Slovenija prebila v drugi del, jo čaka selitev v Krakov. Tam se bo srečala z najboljšo trojico skupine A, v kateri bodo nastopale reprezentance Španije, Črne gore, Čila in Irana.

SEZNAM IGRALCEV, VABLJENIH NA PRIPRAVE PRED SP
Igralec Igralno mesto Rojen Klub
Jože Baznik vratar 1993 USAM Nîmes Gard (Francija)
Blaž Blagotinšek* krožni napadalec 1994 FRISCH AUF! Göppingen (Nemčija)
Dean Bombač* srednji zunanji 1989 Pick Szeged (Madžarska)
Nejc Cehte desni zunanji 1992 GOG Håndbold (Danska)
Tim Cokan desno krilo 2001 Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Jure Dolenec desni zunanji 1988 LH Limoges handball (Francija)
Jernej Drobež krožni napadalec 2000 Gorenje Velenje ( Slovenija)
Klemen Ferlin* vratar 1989 HC Erlangen (Nemčija)
Gal Gaberšek vratar 2001 Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Lan Grbić krožni napadalec 2000 Trimo Trebnje (Slovenija)
Nik Henigman levi zunanji 1995 Saint-Raphaël Var Handball (Francija)
Kristjan Horžen* krožni napadalec 1999 Rhein-Neckar Löwen (Nemčija)
Blaž Janc* desno krilo 1996 FC Barcelona (Španija)
Aleks Kavčič levi zunanji 1996 PPD Zagreb (Hrvaška)
Tadej Kljun desni zunanji 2001 S.L. Benfica (Portugalska)
Tilen Kodrin* levo krilo 1995 VfL Gummersbach (Nemčija)
Grega Krečič desni zunanji 1996 KK Csurgoi (Madžarska)
Urban Lesjak vratar 1990 RK Eurofarm Pelister (Severna Makedonija)
Borut Mačkovšek* levi zunanji 1992 Pick Szeged (Madžarska)
Domen Makuc srednji zunanji 2000 FC Barcelona (Španija)
Tadej Mazej levo krilo 1998 Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Domen Novak* desno krilo 1998 HSG Wetzlar (Nemčija)
Rok Ovniček srednji zunanji 1995 HBC Nantes (Francija)
Urban Pipp desno krilo 2000 Gorenje Velenje ( Slovenija)
Staš Slatinek Jovičić levo krilo 2000 Trimo Trebnje (Slovenija)
Darko Stojnić krožni napadalec 1997 LL Grosist Slovan (Slovenija)
Peter Šiško srednji zunanji 2001 RK Gorenje Velenje (Slovenija)
Aleks Vlah srednji zunanji 1997 Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Stefan Žabić krožni napadalec 1999 Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
* igralec se bo pripravam reprezentance pridružil 2. januarja v Ljutomeru.
ŠTAB REPREZENTANCE
Član Vloga
Uroš Zorman selektor
Luka Žvižej pomočnik selektorja
Gorazd Škof trener vratarjev
Rok Košak trener za telesno pripravo
Boris Denić strokovni svetovalec
Sašo Djurić zdravnik
Jan Lotrič terapevt
Rudi Slobodnik fizioterapevt
Ciril Andoljšek tehnični vodja
Aljaž Močnik odnosi z javnostmi
Vid Kavtičnik direktor reprezentance
PRIPRAVLJALNI TEKMI PRED SP 2023
Četrtek, 5. januarja, ob 18.00 (dvorana ŠIC Ljutomer):
SLOVENIJA : MADŽARSKA

Sobota, 7. januarja, ob 16.00 (Madžarska, Velika Kaniža):
SLOVENIJA : MADŽARSKA
SVETOVNO PRVENSTVO 2023

PRVI DEL, SKUPINA B


1. krog, četrtek, 12. januarja, ob 18.00:
SAVDSKA ARABIJA : SLOVENIJA 


2. krog, sobota, 14. januarja, ob 20.30:
POLJSKA : SLOVENIJA


3. krog, ponedeljek, 16. januarja, ob 18.00:
SLOVENIJA : FRANCIJA 


V drugi del se bodo uvrstile tri najboljše reprezentance.