17. 12. 2022

Velenje s 13 zadetki Ferenceve presenetilo Krko

Rokometašice Velenja se na novoletni premor odpravljajo z lepim presenečenjem. Na tekmi 8. kroga modre skupine so v soboto doma s 26:21 presenetile novomeško Krko. Ajdovski Mlinotest je isti dan zanesljivo ugnal Litijo (30:21).

Že v četrtek je celjska zasedba Z'dežele premagala Trgo ABC Izolo z 31:25.
Termin tekme med Ptujčankami in Krimom Mercatorjem še ni znan.

1. ŽENSKA ROKOMETNA LIGA, MODRA SKUPINA, 8. KROG

Sobota, 17. decembra:
ŽRK VELENJE : ŽRK KRKA NOVO MESTO 26:21 (12:11)
Ferenc 13 (6), Černivec 5; Barukčić 7 (2), Udovč 4.
STATISTIKA

Potem ko so velenjske rokometašice sezono začele s tremi prvenstvenimi ničlami, so na naslednjih petih tekmah dosegle štiri zmage. Premoč so morale priznati le Krimu Mercatorju, četrti uspeh pa dosegle v soboto proti Krki.
Z zmago so izbranke Snežane Tamše Rodič Novomeščanke izrinile iz elitne četverice. Pred njimi imajo sedaj, ob odigrani tekmi več, dve točki naskoka, a ob tem nikakor ne zanemarljivo boljšo razliko med danimi in prejetimi zadetki na medsebojnih tekmah. Krka je tekmo v uvodnem krogu dobila z 28:24, za veliko velenjsko slavje v Rdeči dvorani s petimi zadetki razlike pa je v zadnjih sekundah obračuna poskrbela nedvomno prvo ime obračuna Nastja Ferenc.
Ta s soigralkami tekme ni začela najbolje. Velenje je že v uvodnih osmih minutah ni izkoristilo dveh strelov s sedmih metrov, a tega na drugi strani gostje niso znale izkoristiti.
Z dvema uspešnima zaporednima sedemmetrovkama je Ferenceva v 21. minuti zasedbo iz Šaleške doline prvič popeljala do dveh zadetkov naskoka (9:7), še gol več pa je ekipi ločil po njenem novem zadetku v 23. minuti (11:9). Pet minut kasneje se je ekipa Krke veselila izenačenja na 11:11, na glavni odmor pa vseeno odšla z minimalnim zaostankom (11:12).
Po vrnitvi na igrišče so v uvodnih minutah pobudo prevzele Dolenjke in nekajkrat povedle z dvema zadetkoma. Nazadnje je bilo tako v 38. minuti, ko je Tia Robida zadela za 18:16. A že štiri minute kasneje je velenjska zasedba vse postavila v izhodiščni položaj (18:18).
Nekajminutni strelski post na obeh straneh igrišča so nato hitreje prekinile gostiteljice in v 48. minuti povedle z 20:18. Dva zadetka sta ekipi ločili tudi pred zadnjimi petimi minutami. Velenje je v tem obdobju na krilih treh zadetkov Ferenceve napravilo delni niz 4:1 in se razveselilo izjemno pomembne zmage.
Prvo ime v dresu Velenja je bila Nastja Ferenc. Krilna rokometašica je prispevala polovico zadetkov svoje ekipe, medtem ko je Neja Žejn zaustavila 40 odstotkov strelov tekmic (8/20). Za Krko je Ivona Barukčić dosegla sedem golov.

IZJAVI PO TEKMI:

Nika Priteržnik, rokometašica ŽRK Velenje:
“V tekmo smo vstopile sproščeno in zbrano. V obrambi smo odigrale borbeno, v napadu pa smo zabili tisto kar je bilo treba, da smo se na koncu zasluženo slavile. Čestitke ekipi za borbo!"

Ivona Barukčić, rokometašica ŽRK Krka Novo mesto:
"V prvem polčasu smo držale tempo in rezultat je bil vse skozi izenačen. V drugem smo imele preveč izgubljenih žog, zgrešile smo preveč čistih strelov in zato je rezultat na koncu takšen."

ŽRK MLINOTEST AJDOVŠČINA : ŽRD LITIJA 30:21 (16:10)
Fegic 7, Čopi 6 (1); Bajc 6, Tomc 4 (2).

Ajdovke so suvereno opravile tudi s sedmim preizkusom med slovensko klubsko elito. Pred odhodom na novoletni premor jih v petek čaka še veliki derbi s prav tako do sedaj neporaženim Krimom Mercatorjem.
Litijanke so v uvodnih 10 minut dvoboja še sledile tekmicam, nato pa so te počasi začele višati razliko. Z nizom 5:1, ki ga je v 23. minuti zaključila slovenska reprezentantka Urša Zelnik, so Mlinarke povedle s 13:7. Gostjam iz Zasavja nato njihove zmage ni več uspelo ogroziti.
Pri Mlinotestu Ajdovščini je bila s sedmimi zadetki najboljša Nuša Fegic, enega manj je dodala Živa Čopi. Za Litijo, ki je tudi tokrat zaradi bolezni nastopil v močno okrnjeni zasedbi, je Špela Bajc zadela šestkrat.

IZJAVI PO TEKMI:

Nina Kovšca, rokometašica ŽRK Mlinotest Ajdovščina:
''Dala smo vse od sebe. Nismo popustile do zadnje minute, ves čas smo nasprotnice držale na razdalji. Temu primeren je bil tudi rezultat na koncu. Na naslednjo tekmo s Krimom pričakujem še številčnejšo podporo s tribune.''

Tinkara Kogovšek, rokometašica ŽRD Litija:
''Nismo bile toliko konkurenčne kot bi lahko bile. Poznala se nam je odsotnost nekaterih igralk zaradi bolezni. Sicer smo se potrudile po svojih najboljših močeh, vendar to ni bilo dovolj.''

Termin še ni znan:
ŽRK ŽIHER HIŠE PTUJ - ORMOŽ : RK KRIM MERCATOR

Že odigrano, četrtek, 15. decembra:
ŽRK Z'DEŽELE : ŽRK TRGO ABC IZOLA 31:25 (16:11)
LESTVICA 1. ŽENSKE ROKOMETNE LIGE - MODRA SKUPINA
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Dani : prejeti goli Točke