17. 12. 2022

Mariborčani presenetili Krko, Posavski derbi Krčanom

Rokometaši Maribora Branika so v zadnjem krogu Lige NLB v letu 2022 pripravili presenečenje in v domači dvorani na kolena spravili v tej sezoni odlično Krko. Zmage na posavskem derbiju so se razveselili Krčani, novi dve točki še v žepu Koprčanov.

Uvodni zmagi 13. kroga sta sicer v petek pripadli trebanjskemu Trimu in velenjskemu Gorenju. Obe ekipi sta bili izredno učinkoviti v napadu. Trebanjci so ljubljanski LL Grosist Slovan premagali z 39:36, Velenjčani pa so Sviš iz Ivančne Gorice na gostovanju nadigrali z 42:26.

Zadnji tekmi prve polovice tekmovanja prinaša nedelja. V Celju bo ob 16. uri gostoval Slovenj Gradec, ob 19.00 sledi še dvoboj Rika Ribnice in Jeruzalema Ormoža.

LIGA NLB, 13. KROG:

Sobota, 17. decembra:
RD URBANSCAPE LOKA : RD KOPER 23:28 (14:13)
Dolenc 8 (4), Belič Pfajfar 5; Poklar 6, Kete, Berkič (2) in Bratkovič po 4.

Igralec tekme: Marin Đurica (RD Koper)

Koprčani so na vselej vročem igrišču v Škofji Loki dosegli šesto zmago in se utrdili na sredini razpredelnice. Gorenjci po šestem porazu ostajajo na devetem mestu v 14-članski elitni domači ligi.
Večji del dvoboja v dvorani Poden je minil v enakovredni predstavi, v prelomnih trenutkih dvoboja pa so na igrišču zagospodarili Primorci. Pri vodstvu z 22:21 so v zadnjih desetih minutah dvoboja naredili delni izid 6:3, po njihovem vodstvu s 26:22 v 58. minuti pa je bilo tudi docela jasno, da bodo osvojili obe točki.
V primorski ekipi je bil najbolj učinkovit Tine Poklar s šestimi goli, vratar Marin Đurica pa je zbral deset obramb. V gorenjski ekipi se je izkazal Andrej Dolenc z osmimi goli, vratar Luka Stanojlović pa je ubranil 13 strelov.
V Ligi NLB sledi malo manj kot dvomesečni premor zaradi januarskega svetovnega prvenstva na Poljskem in Švedskem. Škofjeloška zasedba bo 4. februarja prihodnje leto gostila LL Grosist Slovan, koprska pa bo gostovala pri Svišu iz Ivančne Gorice.

IZJAVI PO TEKMI:

Uroš Čuk, pomočnik trenerja RD Koper:
"Tekma se je odvila po pričakovanjih, bila je zahtevna. Odigrali smo nekoliko slabši prvi polčas, v katerem je domači vratar branil nekaj neoviranih strelov, med njimi tudi dve sedemmetrovki. Med polčasom smo se dogovorili, da bomo še bolje strnili obrambo in poskusili v napadu prihajati s hitrejšim pretokom žoge do lahkih strelov. Mislim, da nam je to tudi uspelo in pripeljali tekmo uspešno do konca."

Andraž Belič Pfajfar, rokometaš RD Urbanscape Loka:
"Pokazali smo veliko več volje in energije kot na prejšnjih tekmah. Igrali smo kot kolektiv in dihali eden za drugega. Žal se nam ni izšlo in to kljub temu, da smo skoraj skozi celo tekmo vodili. Na koncu nam je zmanjkalo malo moči in osredotočenosti, kar so seveda Koprčani izkoristili in pridobili prednost treh zadetkov. Poskušali smo se približati, vendar je zmanjkalo časa za kaj več."

RK MARIBOR BRANIK : MRK KRKA 26:25 (12:12)
Jezernik 9 (4), Planinšek 6; Majstorović 5 (2), Knavs 5 (3)
STATISTIKA

Igralec tekme: Teo Jezernik (RK Maribor Branik)

Mariborčani so v tej sezoni doživeli že nekaj bolečih porazov v zadnjih trenutkih dvobojev. Na današnjem domačem obračunu proti Novomeščanom so jim bile "zvezde naklonjene", po drugi zmagi in dveh neodločenih izidih pa so po točkah ujeli tekmece iz Ljubljane na 12. mestu. Krka po nepopolnem krogu ostaja na visokem četrtem mestu.
Izbranci domačega trenerja Luke Žvižeja so slabo odprli dvoboj, po zaostanku 1:4 pa so le strnili svoje vrste in povedli z 9:6.
V izenačenem nadaljevanju so se Mariborčani in Novomeščani vseskozi izmenjavali v vodstvu, v najbolj pomembnih trenutkih dvoboja - pri izidu 22:22 - pa so bili bolj zbrani in preudarni domači rokometaši ter z dvema goloma Nejca Planinška in enega Matica Košca le dosegli drugo zmago v tej sezoni.
V štajerski zasedbi je bil najbolj učinkovit Teo Jezernik z devetimi goli, Planinšek jih je dosegel šest. V dolenjski sta Marko Majstorović in Uroš Knavs dosegla po pet zadetkov.
V Ligi NLB sledi malo manj kot dvomesečni premor zaradi januarskega svetovnega prvenstva na Poljskem in Švedskem. Mariborska zasedba bo 4. februarja prihodnje leto gostila ormoški Jeruzalem, novomeška pa bo gostovala v Celju.

IZJAVA PO TEKMI:

Teo Jezernik, rokometaš RK Maribor Branik:
"Začeli smo dokaj slabo, a smo se z nekaj obrambami in hitrimi goli vrnili. Mislim, da smo narekovali svoj ritem tekme. Krki nismo pustili, da bi igrala svojo igro. Na koncu smo zasluženo zmagali. Čestital bi tudi Krki in vsem gledalcem, ki so nas prišli danes podpret. Upam, da jih bo na naslednjih tekmah še več."

RK DOBOVA : RK KRŠKO 22:28 (9:13)
Šukić in Nešić po 5; Sintič 10, Romih 5.
STATISTIKA

Igralec tekme: Marko Sintič (RK Krško)

Posavski rokometni obračun v Dobovi se je končal z zmago gostujoče zasedbe iz Krškega, ki je dosegla drugo zmago v tej sezoni in po številu točk ujela LL Grosist Slovan in mariborski Branik na dnu razpredelnice. Vse tri ekipe so zbrale po šest točk.
Krćani so prevladovali od prve do zadnje minute in bili vseskozi v vodstvu. Že v prvem polčasu so si nekajkrat priigrali prednost petih golov (9:4, 12:7 in 13:8), lokalne tekmece pa so imeli pod nadzorom tudi v drugi polovici tekme.
V začetku drugega polčasa so gostiteljem dovolili, da so se jim približali na dva gola (11:13). Nato so znova zaigrali resno in odgovorno ter v 43. minuti po golu Tomaža Grobelnika povedli z 20:13.
Lepega kapitala v golih v zadnjem delu tekme niso zapravili, v zadnjem ligaškem dvoboju v tem koledarskem letu so dosegli sladko zmago nad lokalnimi tekmeci.
V gostujoči ekipi je blestel Marko Sintič z desetimi goli, medtem ko je Mitja Romih dosegel pet zadetkov, tako kot Željko Šukić in Ignjat Nešić v domači zasedbi iz Dobove.
V Ligi NLB sledi malo manj kot dvomesečni premor zaradi januarskega svetovnega prvenstva na Poljskem in Švedskem. Dobova bo 4. februarja prihodnje leto gostovala v Trebnjem, Krško pa bo gostil Slovenj Gradec.

IZJAVI PO TEKMI:

Mlakar Klemen, rokometaš RK Dobova:
"Mislim, da smo se dobro pripravili na tekmo, ampak tega nismo pokazali. Ekipa Krškega nas je nadigrala v vseh segmentih rokometne igre. Upam, da v drugem delu prvenstva pokažemo naš pravi obraz."

Marko Sintič, rokometaš RK Krško:
"Prišli smo na težko pričakovan derbi v Dobovo. Vedli smo, da je tekma za obe ekipi zelo pomembna za nadaljevanje prvenstva. Odigrali smo zelo dobro taktično v obrambi in napadu. Na koncu smo zmagali in pridobili zelo pomembni točki. Dobovi želim srečno dalje v prvenstvu."

Nedelja, 18. decembra, ob 16.00:
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RK SLOVENJ GRADEC (spletni prenos na RZS TV)

IZJAVI PRED TEKMO:

Alem Toskić, trener RK Celje Pivovarna Laško:
"Fantom po tekmi v Kielcah nimam kaj očitati, borili so se po najboljših močeh. Menim, da razlika osmih zadetkov na koncu tekme ni povsem realna in ne odraža dogajanja skozi vseh šestdeset minut. Pomembno je, da se čim hitreje regeneriramo, strnemo misli in dobro pripravimo na nedeljski ligaški obračun. Slednji je za uresničitev naših ciljev v tej sezoni zelo pomemben, želja proti kakovostni ekipi Slovenj Gradca sta seveda novi dve točki. Vemo, da bomo morali biti od prve minute maksimalno borbeni, ključno bo ponoviti pristop z uvoda četrtkove tekme."

Alen Veršovnik, rokometaš RK Slovenj Gradec:
"V nedeljo gostujemo pri ekipi Celja Pivovarne Laško. Gostitelji so nesporni favoriti, a kljub temu želimo prikazati dobro predstavo in obljubljamo borbo do zadnje minute. V tekmo gremo neobremenjeni in upamo na čim boljši rezultat."

Ob 19.00:
RD RIKO RIBNICA : RK JERUZALEM ORMOŽ (spletni prenos na RZS TV)

IZJAVI PRED TEKMO:

Borut Maček, trener RD Riko Ribnica:
"Naš cilj je bil, da prvi del sezone končamo med prvimi štirimi. Vedeli smo, da so gostovanja v Novem mestu zahtevna, jaz pa sem pričakoval predvsem dobro tekmo. Na žalost sta se nam je odsotnosti Hrastnika in Cimermana, ki sta zbolela na dan tekme, poznala preveč in domačini so zasluženo zmagali. Strniti moramo vrste in se pripraviti na zadnjo tekmo v tem koledarskem letu proti Ormožu in se posloviti od naših zvestih navijačev z zmago."

Gašper Hebar, rokometaš RK Jeruzalem Ormož:
"V nedeljo nas za konec leta 2022 čaka težka tekma državnega prvenstva v gosteh v Ribnici. Tekmeci v tej sezoni Lige NLB igrajo odlično. Poraz pred dnevi v Novem mestu ni realen pokazatelj kakovosti ekipe Rika. To je bila že njegova četrta tekma v dvanajstih dneh in to proti močnim ekipam. Zahtevne tekme ekipo fizično ter psihično utrudijo in poraz, kot so ga Ribničani doživeli proti Krki, je bil neizbežen. Za tekmo smo se dobro pripravili. Na Dolenjskem si želimo pokazati pravi obraz ter nadaljevati z zbiranjem točk v gosteh. Gostitelji so, ne glede na vse, favoriti in si v boju za najvišja mesta v državnem prvenstvu ne smejo dovoliti poraza proti nam. Mislim, da se obeta prava rokometna tekma."

Že odigrano, petek, 16. decembra:
RK TRIMO TREBNJE : RD LL GROSIST SLOVAN 39:36 (21:20)
RK SVIŠ IVANČNA GORICA : RK GORENJE VELENJE 26:42 (12:24)
LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Dani : prejeti goli Točke
1 RK TRIMO TREBNJE 13 11 0 2 430:344 22
2 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 12 11 0 1 397:327 22
3 RK GORENJE VELENJE 12 10 1 1 395:315 21
4 MRK KRKA 13 8 0 5 380:356 16
5 RD RIKO RIBNICA 11 7 1 3 325:330 15
6 RK SLOVENJ GRADEC 12 6 2 4 348:344 14
7 RD KOPER 13 6 1 6 375:342 13
8 RK JERUZALEM ORMOŽ 12 4 2 6 312:347 10
9 RD URBANSCAPE LOKA 12 3 3 6 314:333 9
10 RK DOBOVA 13 3 1 9 328:377 7
11 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 12 1 5 6 305:359 7
12 RD LL GROSIST SLOVAN 13 2 2 9 367:404 6
13 RK MARIBOR BRANIK 13 2 2 9 329:369 6
14 ROKOMETNI KLUB KRŠKO 13 2 2 9 339:397 6