22. 12. 2022

Bytyqijeva pozitivna na doping testu

Slovenska antidopinška organizacija SLOADO je sporočila, da je z analizo odvzetega biološkega vzorca Mirjete Bytyqi zaznala kršitev predpisov Protidopinškega pravilnika. Rokometašica, ki je bila v času testiranja članica ŽRK Mlinotest Ajdovščina, je prejela dvoletno prepoved nastopanja.

SLOADO je biološki vzorec danes 25-letni športnici odvzel 13. avgusta lani in sicer izven tekmovanja na treningu v Športnem centru Police v Ajdovščini. Rezultat analize v avstrijskem akreditiranem laboratoriju v Seibersdorfu je pokazal prisotnost furosemida. Ta je bil letu 2021 uvrščen na Listo prepovedanih snovi in postopkov Svetovne protidopinške agencije WADA v skupino S5, kamor sodijo diuretiki in maskirni agensi. 

"Kljub temu, da je športnica v obeh disciplinskih postopkih aktivno sodelovala, ji ni uspelo dokazati konkretnega izvora prepovedane snovi v njenem vzorcu, zaradi česar ni bilo moč govoriti o obstoju neznatne krivde ali malomarnosti, ki bi upravičevala skrajšanje sankcije v posebnih okoliščinah," so še zapisali v obvestilu na uradni spletni strani slovenske antidopinške organizacije.

Rokometna zveza Slovenije se zavzema za čist šport, zato ostro obsoja vsakršno jemanje nedovoljenih poživil in ima do tega ničelno toleranco.