17. 10. 2023

Člani prvi vikend novembra proti Srbom

Konec meseca se bo v Ljubljani zbrala moška članska reprezentanca in začela prvi ciklus priprav na januarsko evropsko prvenstvo v Nemčiji. Pripravljalni teden, na katerega je selektor Uroš Zorman povabil 21 rokometašev, bo izbrana vrsta zaključila z dvema tekmama proti Srbiji.


Slovenski rokometaši se bodo v nedeljo, 29. oktobra zbrali prvič v novi sezoni. Celotne priprave bodo opravili v Ljubljani, na pripravljalni tekmi s Srbijo pa se odpravili v Črnomelj in Kočevje. V prvem bodo gostovali v soboto, 4. novembra ob 18. uri, v slednjem pa dan za tem ob 14.00. Vstopnice za tekmi so na voljo preko tamkajšnjih moških klubov.


Selektor Zorman je na svoj seznam uvrstil po tri rokometaše na vsakem igralnem mestu. Med vabljenimi rokometaši so krožni napadalci Blaž Blagotinšek, Kristjan Horžen in Stefan Žabić, vratarji Klemen Ferlin, Urban Lesjak in Miljan Vujović, krilni rokometaši Tilen Kodrin, Tadej Mazej, Staš Slatinek Jovičić, Blaž Janc, Gašper Marguč in Domen Novak ter zunanji igralci Borut Mačkovšek, Nik Henigman, Aleks Vlah, Miha Zarabec, Dean Bombač, Rok OvničekJure Dolenec, Nejc Cehte in Tadej Kljun.


Januarja moško reprezentanco čaka 14. nastop na evropskem prvenstvu. Uvodoma bo nastopala v skupini D. V Berlinu se bo uvodoma 11. januarja pomerila s Ferskimi otoki, z vmesnima dnevoma premora pa sledita še obračuna s Poljsko in Norveško. Napredovanje si bosta zagotovili najboljši ekipi skupine. 


Uroš Zorman, selektor moške članske reprezentance:
"Kar nekaj časa je že minilo od naše zadnje reprezentančne akcije. Za prihajajoči pripravljalni teden smo izbrali 21 igralcev, po tri na vsakem igralnem mestu. S tem bomo imeli na voljo nekoliko dodatne širine. Nisem se želel posluževati pretiranega eksperimentiranja, saj po daljšem reprezentančnem premoru potrebujemo nekaj časa za uigravanje. Veseli me, da bomo imeli na voljo pet dni za treninge. Seznam predstavlja jedro naše reprezentance iz preteklega obdobja in tudi v preostanku ciklusa, ki se bo po evropskem prvenstvu nadaljeval s kvalifikacijami za svetovno prvenstvo, srčno pa si želimo nastopiti tudi v kvalifikacijah za olimpijske igre kot tudi nato poleti v Parizu. Seveda so v igralskem kadru kakšne spremembe vedno možne. Vsi vpoklicani igralci so trenutno zdravi, le Borutu Mačkovšku nekoliko težav povzroča poškodba kolena, ki se vleče še iz minule sezone. Na seznamu bo kdo morda pogrešal Mateja Gabra, ki je v pogovoru dejal, da se skozi sezono ne čuti več zmožnega odigrati toliko tekem na najvišji ravni. V Črnomlju in Kočevju bo Srbija tekmec več kot po meri. Vedno je treba strmeti k temu, da igraš proti čim boljši ekipi, saj lahko le tako vidiš svoje napake in jih popravljaš."


Jure Natek, direktor reprezentanc:
"Verjamemo, da je Srbija prava tekmica za to obdobje. V Sloveniji nimamo na pretek dvoran, ki bi izpolnjevale pogoje za organizacijo uradnih tekem, zato na Rokometni zvezi Slovenije želimo izkoristiti vsako priložnost, da domače preizkuse, ki niso kvalifikacijski, organiziramo tudi izven bolj stalnih lokacij. Prizadevamo si in si bomo tudi v prihodnje, da reprezentanco pripeljemo v manjše kraje, ki imajo rokometno tradicijo, željo ali energijo. Tega smo se lotili z vso resnostjo, tudi izbor tekmeca govori o tem. Črnomelj kot predstavnik Bele krajine in Kočevje, ki se v zadnjem obdobju zelo razvija, sta zagotovo pravi destinaciji za takšno stvar. Potovanje po Sloveniji bomo nadaljevali konec decembra v Slovenj Gradcu, kjer se bo reprezentanca v ne povsem polni postavi pomerila z Avstrijo. Z gostovanji širom Slovenije skrbimo, da se izbrana vrsta predstavi tudi v manjših krajih, da naše rokometaše tako približamo vsem in za razvoj rokometa skrbimo tudi s tega pogleda."

SEZNAM VABLJENIH ROKOMETAŠEV:
Rokometaš Igralno mesto Rojen Višina Klub
Blagotinšek Blaž krožni napadalec 1994 202 SG Flensburg Handewitt (NEM)
Bombač Dean srednji zunanji 1989 190 MOL-Pick Szeged (MAD)
Cehte Nejc desni zunanji 1992 196 RK Eurofarm Pelister (MAK)
Dolenec Jure desni zunanji 1988 191 Limoges Handball 87 (FRA)
Ferlin Klemen vratar 1989 192 HC Erlangen (NEM)
Henigman Nik levi zunanji 1995 201 Saint-Raphaël Var Handball (FRA)
Horžen Kristjan krožni napadalec 1999 192 VfL Gummersbach (NEM)
Janc Blaž desno krilo 1996 186 FC Barcelona (ŠPA)
Kljun Tadej desni zunanji 2001 196 Balatonfüredi KSE (MAD)
Kodrin Tilen levo krilo 1994 192 VfL Gummersbach (NEM)
Lesjak Urban vratar 1990 187 RK Eurofarm Pelister (MAK)
Mačkovšek Borut levi zunanji 1992 204 MOL-Pick Szeged (MAD)
Marguč Gašper desno krilo 1990 180 Telekom Veszprem HC (MAD)
Mazej Tadej levo krilo 1998 190 RK Celje Pivovarna Laško
Novak Domen desno krilo 1998 181 HSG Wetzlar (NEM)
Ovniček Rok srednji zunanji 1995 185 HBC Nantes (FRA)
Slatinek Jovičić Staš levo krilo 2000 185 RK Trimo Trebnje
Vlah Aleks levi zunanji 1997 191 Aalborg Handbold (DAN)
Vujović Milijan vratar 2000 198 TVB Stuttgart (NEM)
Zarabec Miha srednji zunanji 1991 187 SPR Wisla Plock (POL)
Žabić Stefan krožni napadalec 1999 202 RK Celje Pivovarna Laško
STROKOVNI ŠTAB:
Zorman Uroš selektor
Žvižej Luka pomočnik selektorja
Škof Gorazd trener vratarjev
Košak Rok trener za telesno pripravo
Djurić Sašo zdravnik
Slobodnik Rudi fizioterapevt
Dolničar Anže fizioterapevt
Andoljšek Ciril tehnični vodja
Močnik Aljaž vodja komunikacij
Natek Jure direktor reprezentanc
PRIPRAVLJALNI TEKMI:

Sobota, 4. novembra, ob 18.00 (Črnomelj):
SLOVENIJA : SRBIJA


Nedelja, 5. novembra, ob 14.00 (Kočevje):
SLOVENIJA : SRBIJA