30. 11. 2023

Za uvod na Norveškem z Islandijo

Slovenske rokometašice bodo v četrtek ob 18. uri v Stavangerju odigrale uvodno tekmo na letošnjem svetovnem prvenstvu na Danskem, Norveškem in Švedskem. Njihove prve tekmice bodo Islandke. Po tem obračunu jih v soboto čakajo Angolke, v ponedeljek pa še Francozinje. Vse tekme bosta v živo prenašali TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1.

V primeru, da bo Slovenija skupinski del končala od prvega do tretjega mesta, jo nato v drugem delu tekmovanja v Trondheimu čakajo tri najboljše reprezentance iz skupine C, kjer igrajo Norveška, Južna Koreja, Avstrija in Grenlandija. V primeru četrtega mesta v skupini D bo nastopila v predsedniškem pokalu za razvrstitev od 25. do 32. mesta.

Slovenske rokometašice so na Norveško pripotovale zdesetkane. V primerjavi z lanskim domačim evropskim prvenstvom manjkajo Elizabeth Omoregie, Nina Zulić, Tija Gomilar Zickero in Branka Zec, pod velikim vprašajem pa je tudi nastop prve zvezdnice Ane Gros, ki je zaradi poškodbe stegenske mišice že slab mesec izven tekmovalnega pogona.

Primaren cilj slovenskih rokometašic je uvrstitev na enega od treh kvalifikacijskih turnirjev za nastop na poletne olimpijske igre prihodnje leto v Parizu.

Z Islandijo so se Slovenke nazadnje pomerile v kvalifikacijah za prejšnje svetovno prvenstvo leta 2021 v Španiji. Preizkus so opravile uspešno. Tudi tedaj so nastopale brez Gros in Zulić. Velik del posla so opravile na prvi tekmi, ki so jo na Kodeljevem dobile s 24:14. Na povratni tekmi so zobe pokazale tudi tekmice in izsilile remi (21:21).

"Komaj že čakamo začetek tekmovanja, zadnjega velikega pred olimpijskimi igrami v Parizu. Verjamem, da dekleta že nestrpno čakajo, da stečejo na igrišče, saj med pripravami nismo igrali tekem. Pričakujem, da bomo proti Islandiji dobro pripravljeni, skozi prvenstvo nato dvigali raven naše igre iz tekme v tekmo, na koncu pa dosegli zastavljeni cilj - uvrstitev v kvalifikacije za olimpijske igre," je pred začetkom tekmovanja dejal selektor Dragan Adžić
SVETOVNO PRVENSTVO
PRVI DEL, SKUPINA D (Stavanger, Norveška)

1. krog, četrtek, 30. novembra, ob 18.00:
SLOVENIJA : ISLANDIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

2. krog, sobota, 2. decembra, ob 15.30:
SLOVENIJA : ANGOLA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

3. krog, ponedeljek, 4. decembra, ob 21.00:
FRANCIJA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

V drugi del se bodo uvrstile tri najboljše reprezentance.