10. 12. 2023

Nedelja uspešna za Celjane

Sobota je navdušila z napetimi dvoboji in prvo zmago Dobove. V gosteh so bili uspešni Trimo Trebnje in Krka, v domačih dvoranah pa so slavili rokometaši Gorenja Velenja, Kopra in Riko Ribnice. Nedelja pa se je izkazala kot uspešna za Celjane, kateri so slavili v domači dvorani.

Pred koncem koledarskega leta nas tako čaka še 13. krog Lige NLB, ki se začne prihajajoči petek. 

LIGA NLB, 12. KROG 

Sobota, 9. december
RK SLOVENJ GRADEC – MRK KRKA 25:34 (14:16)
Pandev 6, Levc 6 (3); Avsec 10, Rašo 7 (1)
STATISTIKA

Igralec tekme: Jernej Avsec (MRK Krka)

Evropska Krka je po zaslugi udarnega konca prvega in začetka drugega polčasa prišla do pete zmage v sezoni in 15. točke. S tem so se varovanci Mirka Skoka na lestvici dvignili nad Jeruzalem Ormož, ki ga v nedeljo čaka dvoboj proti Celju. Slovenj Gradec je ostal v spodnji polovici lestvice pri desetih točkah.

V zelo izenačenem prvem delu si nihče ni priigral večje prednosti. Gostje so sicer vseskozi malce gledali v hrbet domačim, a so na odmor odšli s prednostjo dveh golov.

V drugem delu so Novomeščani s hitrim delnim izidom 3:0 povedli za pet golov (19:14) in začeli nadzirati dogajanje na koroškem parketu. Kristian Eskeričić je z nekaj zaporednimi zadetki še držal stik z Dolenjci, a je prednost po golu Leona Raša v 44. minuti prvič narasla na +7.

Gosti so si nato privoščili nekaj izključitev, s čimer so so varovanci Nenada Maksića približali na štiri gole. Upanje pa je hitro splahnelo, saj je Krka deset minut pred koncem povedla za sedem golov in odločila dvoboj v svojo korist.

Pri gostih sta bila najbolj razpoložena Jernej Avsec in Leon Rašo, ki sta dosegla devet oziroma sedem golov. Pri domačih sta Vid Levc in Matija Pandev dosegla po šest golov.

Zasedba iz Slovenj Gradca bo v naslednjem krogu prihodnjo soboto gostovala pri Urbanscape Loki, medtem ko Krko dan kasneje čaka domač obračun proti Kopru.

IZJAVI PO TEKMI: 

Anej Majcen, igralec RK Slovenj Gradec: 
"Po dobrem uvodu v tekmo je sledil črn niz vse do konca. V obrambi smo dovolili preveč lahkih zadetkov, v napadu pa se nam enostavno ni izšlo. Na naslednji tekmi želimo prikazati svoj pravi obraz."

Mirko Skoko, igralec MRK Krka: 
"Na tekmo smo se dobro pripravili in to upravičili tudi na parketu. Obramba je delovala na visoki ravni, v napadu smo prihajali do ugodnih situacij in tako tekmo pripeljali do konca. Hvala Slovenj Gradcu na pošteni igri. V prihodnje jim želim vse dobro!"

RK GORENJE VELENJE – RD LL GROSIST SLOVAN 33:29 (21:15)
Haseljić 7, Sokolič 6 (4); Pipp 9 (6), Budja 8. 

Igralec tekme: Ibrahim Haseljić (RK Gorenje Velenje) 

Velenjski rokometaši so po mednarodni "drami" v začetku tega tedna, ko so se po remiju s švedskim Sävehofom in zmagi španske Cuence nad švicarskim Winterthurjem uvrstili v glavni del tekmovanja evropske lige, kjer jih čakajo obračuni s hrvaškim Nexejem in danskim Skjernom, danes brez večjih težav premagali tekmece iz slovenske prestolnice.

Velenjčani po deseti zmagi ostajajo v zgornji polovici razpredelnice, Ljubljančani pa so po desetem porazu na predzadnjem mestu v 14-članski ligi.

Izbranci domačega trenerja Zorana Jovičića so imeli od prve do zadnje minute škarje in platno v svojih rokah. Že na polovici prvega polčasa so povedli za sedem golov (11:4), lepe prednosti pa vse do konca tekme niso zapravili.

V domači ekipi sta bila najbolj učinkovita Ibrahim Haseljić s sedmimi in Tilen Sokolič s šestimi goli, v gostujoči pa Matic Pipp z devetimi in Izidor Budja z osmimi zadetki.

Velenjska zasedba bo v prihodnjem krogu gostovala v Ormožu, ljubljanska pa bo gostila Dobovo.

IZJAVI PO TEKMI: 

Ibrahim Haseljić, igralec RK Gorenje Velenje:
"Tekmo smo dobro odprli in že na polčasu prišli do prednosti šestih zadetkov. Spet se nam je med igro zgodil padec in dovolili smo, da se nam gostje približajo. V zadnjih minutah moramo zato še bolj delati, namesto, da tekmo mirno pripeljemo do konca. Veseli smo zmage, sedaj so naše misli usmerjene na tekmo z Ormožem.˝

Matic Anton Pipp, igralec RD LL Grosist Slovan:
˝Slabo smo začeli tekmo in ekipa kot je Velenje to zna dobro izkoristiti. Nato smo rezultat skozi celotno tekmo lovili a ni nam uspelo kaj več. Drugi polčas je zagotovo lepa popotnica za naprej. Že naslednji teden nas čakata dve pomembni tekmi in upam, da bomo tam dosegli boljši rezultat.˝

RD KOPER – RK SVIŠ IVANČNA GORICA 32:26 (17:12)
Bekrić, Makuc in Zugan po 6, Kete 5; Cirar in Marojević po 5, Vidmar 4. 

Igralec tekme: Andraž Makuc (RD Koper) 

Koprčani so se po šesti zmagi po številu točk izenačili s poraženci današnje medsebojne tekme iz Ivančne Gorice, oboji so trdno zasidrani na sredini razpredelnice. Primorci so vodili od prve do zadnje minute. Hitro so povedli z 11:6, njihova najvišja prednost v prvem polčasu pa je znašala šest golov (16:10).

V drugi polovici tekme so oplemenitili svojo prednost, po vodstvu z osmimi goli na sredini drugega polčasa (27:19) pa je bilo vsem jasno, da bo zmagala ostala na Obali.

Pri gostiteljih sta bila najbolj učinkovita Benjamin Bekrić in Dani Zugan. Oba sta dosegla po šest golov. Benjamin Cirar in Marko Marojević sta pri gostih dosegla po pet zadetkov.

Koprska zasedba bo v prihodnjem krogu gostovala v Novem mestu, ekipa iz Ivančne Gorice pa bo gostila Ljubljano.

IZJAVI PO TEKMI: 

Boris Lisica, trener RD Koper:
"Dobro smo začeli tekmo, obramba je bila popolna, napad je bil dober. Igrali smo po zastavljenih načrtih, katerih smo se držali skozi celotno tekmo, kar ni bilo pričakovano zaradi poškodovanih in bolnih igralcev kateri cel teden niso trenirali in igrali. 

Aleksander Polak, trener RK SVIŠ Ivančna Gorica:
"Slab začetek tekme zaradi tega smo domače celotno tekmo lovili. Danes enostavno nismo bili dobri ne v obrambi niti v napadu. Imeli smo preveč tehničnih napak v ključnih trenutkih, zato je zmaga zasluženo pripadla Kopru."

MRK LJUBLJANA – RK TRIMO TREBNJE 27:35 (12:19) 
Lukman (4) in Ključanin (1) po 6, Kamenicki 3 (1); Jurečič 9 (4), Kotar, Miklavec (1) in Grbić po 5. 

Igralec tekme: Jan Jurečič (RK Trimo Trebnje) 

Trebanjci so po zmagi na Galjevici zadržali prvo mesto na razpredelnici. Drugouvrščeni Velenjčani imajo eno, tretjeuvrščeni Celjani, ki bodo v nedeljo gostili Ormožane, pa tri točke zaostanka. Ljubljančani po desetem porazu ostajajo na 12. mestu.

Favorizirani Dolenjci so šele v končnici prvega polčasa uveljavili vse svoje prednosti, z zelo učinkovito predstavo so se na veliki odmor odpravili sedmimi goli prednosti (19:12). V začetku drugega polčasa so hitro povedli za deset golov (24:14) in razrešili vse dvome o zmagi.

Pri Trebanjcih je bil najbolj učinkovit Jan Jurečič z devetimi goli, pri Ljubljančanih pa sta Jure Lukman in Lun Ključanin dosegla po šest zadetkov.

Trebanjska zasedba bo v prihodnjem krogu gostila Riko Ribnico, ljubljanska pa bo gostovala v Stični.

IZJAVI PO TEKMI: 

Miha Tomšič, igralec MRK Ljubljana: 
"Tekma je bila fizično zahtevna a so nas čez težke trenutke spodbujali naši zvesti navijači, ki so bili naš osmi igralec."

Staš Slatinek Jovičič, igralec RK Trimo Trebnje:
"Za nami je druga tekma z Ljubljano v tem tednu in tudi ta je bila uspešna za nas. Tekme nismo odprli kot smo si želeli vendar smo polčas zaključili uspešno V drugi polovici smo to prednost zadržali in si priborili novi dve točki."

RD RIKO RIBNICA –ŠRD ŠKOFLJICA 39:30 (24:12)
Ljevar 8, Cimerman 7; J. Rot 7 (1), Nosan 6. 
STATISTIKA

Igralec tekme: Brin Cimerman (RD Riko Ribnica) 

Ribničani so zanesljivo premagali tekmece iz predmestja Ljubljane. Po šesti zmagi so zadržali šesto mesto v 14-članski elitni domači ligi, osmoljenci današnjega obračuna pa deseto mesto.

Domači rokometaši so temelje za zmago postavili v prvi polovici tekme. V tem obdobju so povsem zasenčili tekmece, tik pred odhodom na veliki odmor so si priigrali kar 13 golov prednosti (23:10). V drugem polčasu so zavoljo prevelike kakovostne razlike malenkostno popustili, a brez težav osvojili načrtovani točki.

V domači ekipi sta bila najbolj učinkovita Leon Ljevar z osmimi in Brin Cimerman s sedmimi goli, izkazal pa se je tudi vratar Gašper Dobaj s 14 obrambami. Juš Rot je za goste dosegel sedem, Blaž Nosan pa šest zadetkov.

Ribniška zasedba bo v prihodnjem krogu gostovala v Trebnjem, Škofljica pa bo gostila Celje Pivovarno Laško.

IZJAVI PO TEKMI: 

Brin Cimerman, igralec RD Riko Ribnica: 
"Na Škofljico smo se dobro pripravili in je nikakor nismo podcenjevali. Držali smo se načrta, ki smo si ga zastavili in to nam je hitro prineslo tudi rezultat, saj smo ob polčasu vodili z 12-imi zadetki prednosti. V nadaljevanju smo se dvakrat spopadli s situacijo, ko smo imeli kar tri igralce izključene, a kljub vsemu tekmo mirno pripeljali do konca in zasluženo slavili.''

Aljaž Levstek, igralec ŠRD Škofljica:
'V tekmo smo ob izjemni navijaški podpori vstopili v veliki želji po zmagi, a ob tem povsem pogoreli. Slabo smo se držali dogovora, imeli preveč izgubljenih žog ter premalo zbranosti pri zaključnih strelih. Ribnica je vse to kaznovala. V nadaljevanju smo zaigrali bolje, a je bil zaostanek iz prvega polčasa previsok.''

RK DOBOVA –RD URBANSCAPE LOKA 31:30 (14:15)
Rantah 10 (4), Romih 8; Soršak 8, Latković 6. 

Igralec tekme: Nik Rantah 

Rokometaši iz Posavja so dosegli prvo zmago v ligi NLB. Po enajstih porazih v nizu so po hudem in izenačenem boju ter dramatični končnici premagali tekmece iz Škofje Loke.

V Dobovi se je od prve do zadnje minute "prašilo na vse strani". V začetku drugega polčasa so Gorenjci povedli za tri gole (22:19), a so izbranci domačega trenerja Damjana Radanovića hitro nevtralizirali zaostanek in izenačili na 24:24.

V napeti končnici so odločale malenkosti in navdihi posameznikov, več tovrstnih igralcev je bilo na strani gostiteljev. Izstopala sta Nik Rantah z desetimi in Mitja Romih z osmimi doseženimi goli, bržkone odločilen gol za vodstvo z 31:29 pa je zabil Denis Ferenčak.

Pri bledih Škofjeločanih sta bila najbolj učinkovita Jaka Soršak z osmimi in Mirko Latković s šestimi zadetki.

Zasedba iz Dobove bo v prihodnjem krogu gostovala pri LL Grosist Slovanu, škofjeloška pa bo gostila Slovenj Gradec.

IZJAVI PO TEKMI: 

Nik Rantah, igralec RK Dobova: 
"Napeta tekma od prve do zadnje sekunde. Končno smo s svojo predstavo zbudili tudi našo publiko, na krilih katere smo danes osvojili dve točki. Res bi čestital fantom, situacija pri nas ni rožnata, mi pa še zmeraj delamo tako kot je treba. Vesel sem za ti dve točki."

Mirko Latković, igralec RD Urbanscape Loka:  
"Dobova je vedno neugodna ekipa na domačem terenu. Mi danes nismo bili takšni kot je treba. Imeli so več koncentracije."

Nedelja, 10. december
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO – RK JERUZALEM ORMOŽ 34:27 (19:17)
Cokan 8 (1), Rakita 5 (2); Jerenc 9, Blagotinšek 5. 

Igralec tekme: Tim Cokan (RK Celje Pivovarna Laško)

Celjani so po evropski tekmi sredi tedna, ko so visoko izgubili v Barceloni, danes igrali še zadnjo tekmi 12. kroga domačega tekmovanja. Nasprotnik je bil Ormož, ki je kot peta ekipa na lestvici lovil priključek do vrha, razlika med tekmecema je bila pred dvobojem dve mesti in štiri točke.

Po sicer vsaj v prvem polčasu dokaj izenačeni tekmi pa so Celjani v nadaljevanju dosegli zanesljivo zmago in so zdaj z 21 točkami ujeli Gorenje Velenje, medtem ko Ormožani ostajajo pri 15 in na petem mestu.

Prvi polčas je bil povsem izenačen, gostje so ujeli Celjane pri 7:7, in 11:11, nazadnje pa je bilo izenačeno pri 16:16. A prvi del so nato vendarle dobili domači, ki so si priigrali dva zadetka naskoka.

Povsem drugačno pa je bilo nadaljevanje. Domača zasedba je takoj stopila na plin in že v uvodnih minutah drugega dela pobegnila na 26:20. Te razlike pa nato gostom ni več uspelo bistveno stopiti, najbližje so bili pri 25:30, a so domači tekmo zanesljivo pripeljali do konca.

Najboljša strelca pri domačih sta bila Tim Cokan z osmimi in Filip Rakita s petimi goli, pri Ormožanih jih je Filip Jerenec dosegel devet.

V naslednjem krogu bodo rokometaši iz Ormoža gostili Gorenje Velenje, Celjani bodo gostovali na Škofljici.

IZJAVI PO TEKMI: 

Alem Toskić, trener RK Celje Pivovarna Laško:
"Zaslužena zmaga danes. V prvem polčasu se nam je malce poznala utrujenost ritma tekem v zadnjem času. Tak ritem je težko zdržati, vmes smo imeli še poškodbe, zato sem res vesel današnje predstave. Igralci so res dali vse od sebe, na parketu pustili zadnji atom moči in priigrali novi dve točki. Drugi polčas smo dvignili raven borbe v obrambi, kar nam je omogočilo nekaj lahkih zadetkov. Hvala tudi navijačem."

Saša Praprotnik, trener RK Jeruzalem Ormož: 
 "Zelo sem vesel, da se je na 1. NLB ligi zbralo takšno število gledalcev. Čestitke Celju za zasluženo zmago, mi smo prikazali dobro predstavo, a v drugem polčasu niso mogli držati ritma domačih. Bila je lepa rokometna predstava in se borimo naprej."



LESTIVICA 1. LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK TRIMO TREBNJE 12 11 0 1 395:301 94 22
2 RK GORENJE VELENJE 12 10 1 1 376:306 70 21
3 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 12 10 1 1 397:331 66 21
4 MRK KRKA 12 6 3 3 352:315 37 15
5 RK JERUZALEM ORMOŽ 12 7 1 4 324:328 −4 15
6 RD RIKO RIBNICA 12 6 2 4 399:372 27 14
7 RD KOPER 12 6 0 6 341:331 10 12
8 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 12 5 2 5 342:346 −4 12
9 RK SLOVENJ GRADEC 12 4 2 6 338:357 −19 10
10 ŠRD ŠKOFLJICA 12 4 1 7 318:351 −33 9
11 RD URBANSCAPE LOKA 12 3 2 7 347:382 −35 8
12 MRK LJUBLJANA 12 2 0 10 320:392 −72 4
13 RD LL GROSIST SLOVAN 12 1 1 10 317:361 −44 3
14 RK DOBOVA 12 1 0 11 289:382 −93 2