15. 12. 2023

Sobota priskrbela pet zanimivih tekem Lige NLB

Zadnji krog Lige NLB pred koncem koledarskega leta je kronala sobota, na katero je bilo moč spremljati kar pet tekem. 

Hardek se je znova izkazal za nerešljivo uganko, saj so domačini točko vzeli Gorenju Velenju, ki trenutno zaseda 3. mesto v Ligi NLB. Škofljica in SVIŠ pa sta pred polnimi tribunami gostili ekipi Celja Pivovarne Laško in Ljubljane. 

LIGA NLB, 13. KROG

Petek, 15. december 
RK TRIMO TREBNJE - RD RIKO RIBNICA 40:31 (20:14) 
VEČ O TEKMI 

Sobota, 16. december 
RD URBANSCAPE LOKA : RK SLOVENJ GRADEC 29:32 (13:18) 
Batagelj 8, Soršak 7 (1); Levc 10 (6), Štumpfl 9. 

Igralec tekme: Vid Levc (RK Slovenj Gradec) 

Slovenjgradčani so na gostovanju v Škofji Loki potrdili status rahlega favorita, pred tekmo so bili na lestvici dve mesti in dve točki pred Loko, po njej so z zmago razliko povečali na štiri točke, vseeno pa ostali na devetem mestu.

V prvem delu so gostje hitro povedli (3:0), potem pa vodstvo tudi zadržali, pri čemer domači niso bili nikoli toliko blizu, da bi lahko upali na preobrat, pred odmorom pa so gostje naskok povečali na pet golov.

Tudi v nadaljevanju so imeli vse pod nadzorom rokometaši Slovenj Gradca. Domači so se nekajkrat sicer približali (17:20), 21:24), a nikoli toliko, da bi bili v igri za preobrat.

Tudi končnica se je razpletla v podobnem slogu, po vodstvu koroške zasedbe z 31:26 pa so domači le še kozmetično popravili izid in zmanjšali zaostanek.

Za zmagovalno ekipo je največ golov, deset, prispeval Vid Levc, enega manj pa Uroš Štumpfl. Za domače je bil najbolj učinkovit Mark Batagelj z osmimi, Jaka Soršak jih je dodal sedem.

IZJAVI PO TEKMI: 

Jaroš Bulović, igralec RD Urbanscape Loka: 
“V prvem polčasu nam je obramba tekla, nato pa padec koncentracije. Nismo se zbrali v napadu in sledile so tehnične napake, nismo igrali tako kot znamo."

Vid Levc, igralec RK Slovenj Gradec:
"Vedeli smo na kakšno gostovanje se odpravljamo, tekmo smo odigrali brez podcenjevanja. Še nekaj treningov nato pa počitek."

RD LL GROSIST SLOVAN : RK DOBOVA 29:25 (16:13) 
Kobetić 9, Pipp 6; Mladkovič 6, Pintar (1) in Rantah po 4. 

Igralec tekme: Marko Kobetić (RD LL Grosist Slovan) 

V obračunu ekip z dna lestvice, pred dvobojem so imeli Kodeljevčani tri, Dobovčani pa dve točki, so na koncu slavili domači in tako prišli do druge zmage v sezoni in na lestvici prehiteli mestne tekmece.

Pred reprezentančno prekinitvijo tekmovanja so se v zadnjem dvoboju leta 2023 na začetku bolje znašli gostje, ki so povedli s 5:2. A je Slovan hitro izenačil, potem pa naredil mini preobrat, pred koncem prvega dela je vodil za tri gole (14:11), takšna je bila razlika tudi ob odmoru.

Zasedba s Kodeljevega je v drugem delu nadzorovala priborjeno iz prvega. Vodstvo so domači povišali na pet (20:15), približno takšno prednost pa brez težav zadržali do konca dvoboja. Vmes so vodili že tudi z 28:21, v končnici pa so se nekoliko sprostili in dovolili tekmecem, da so poraz ublažili.

Za Slovan je bil najbolj učinkovit Marko Kobetić z devetimi goli, šest jih je dodal Matic Pipp. S šestimi pa je bil pri poražencih najbolj razpoložen Jan Mladkovič.

IZJAVI PO TEKMI: 

Kenan Pajt, igralec RD LL Grosist Slovana: 
"Mislim, da smo se končno sestavili kot kolektiv. Vidi se, da ekipa psihološko še ni na tem nivoju, da bi redno zmagovala takšne tekme. Bila je zelo zahtevna tekma, v katero nismo stopili dobro. Enostavno se opazi strah v ekipi, saj nismo že dolgo zmagali. Vesel sem za vse, za dvorano, gledalce, za tiste, ki nas podpirajo. Zdaj gremo samo še naprej."

Matija Kozolić, igralec RK Dobova:
"Mislim, da smo dobro vstopili v tekmo in držali rezultat v naših rokah nato pa padec koncentracije. Nam je danes nekaj manjkalo, morda malo moči. Slovan je odigral dobro tekmo, čestitam jim za zmago. Bili so boljši."

RK JERUZALEM ORMOŽ : RK GORENJE VELENJE 25:25 (15:13) 
Sok 8 (4), Hebar 6; Verdinek in Sokolič (2) po 5. 

Igralec tekme: Martin Hebar (RK Jeruzalem Ormož) 

V zadnjem krogu v letu 2023 so na vroče gostovanje v dvorano Hardek prišli drugouvrščeni Velenjčani, ki bi z zmago spet prišli le na točko zaostanka za Trebanjci. A po drugi strani bi se z zmago tudi Ormožani lahko povzpeli za kakšno mesto in se utrdili tik pod vrhom. Na koncu pa sta si, po prednosti domačih večji del tekme, ekipi točki razdelili.

V prvem delu so imeli vseskozi rahlo pobudo domači. V uvodu so povedli s 5:2 in 7:3, v končnici prvega dela pa malenkost popustili in dovolili Velenjčanom, da se približajo le na dva gola zaostanka, takšna pa je bila tudi razlika ob polčasu.

Takšno razliko so domači znali ohraniti tudi v nadaljevanju. Tekma je bila tesna, toda Gorenje nikakor ni zmoglo priti do približanja ali preobrata, saj so se domači po vsakem znižanju na gol razlike spet vrnili na +2 (17:15, 20:18, 22:20).

V končnici dvoboja pa so domači vendarle dovolili, da so tekmeci prišli do točke. Prvič so izenačili na 22:22, potem pa se je scenarij vodstva domačih za gol in izenačenja gostov ponavljal do konca. Tadej Sok je domačim priboril še zadnje vodstvo (25:24), ki pa ga je v zadnji minuti izničil Matic Verdinek. Zadnji napad so imeli rokometaši Jeruzalema, a niso bili uspešni.

Najboljši pri domačih je bil Sok z osmimi goli, Martin Hebar jih je dodal šest, pri gostih pa sta jih po pet zbrala Verdinek in Tilen Sokolič.

IZJAVI PO TEKMI: 

Tadej Sok, igralec RK Jeruzalem Ormož
"Velika točka za konec koledarskega leta. Dali smo vse od sebe, pred vrhunskim vzdušjem dvorane Hardek, ki je ponovno upravičila svoj sloves. Zdaj nas čaka malo počitka za praznike, potem pa z veliko vnemo naprej. Verjamem, da se bodo takšni rezultati še nadaljevali. 

Matevž Skok, rokometaš RK Gorenje Velenje
"Glede na to, da je Ormož vodil skozi celotno srečanje, smo s točko lahko zelo zadovoljni, vendar po drugi strani vemo, po kaj smo prišli in kakšna je naša kakovost. Že od začetka srečanja nismo prišli v naš ritem igre. Naredili smo nekaj napak, predvsem v obrambi nismo našli pravih rešitev, naredili smo nekaj napak v napadu, kar je Ormož izkoristil. S podporo dvorane Hardek, kjer je eno izmed najtežjih gostovanj v ligi so domači povsem zasluženo prišli do točke. ”

ŠRD ŠKOFLJICA : RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 28:36 (15:19) 
Pangerc 6, Kljun 5; Miličević in Janc po 7, Mazej 6.

Igralec tekme: Tadej Mazej (RK Celje Pivovarna Laško)

Celjski rokometaši so pričakovano vpisali novo, 11. zmago, potem ko so odločilen korak k uspehu na tekmi, polni izključitev, naredili v končnici drugega polčasa. Celjani imajo na drugem mestu točko manj od vodilnega Trima, Škofljica je po osmem porazu ostala v spodnjem delu lestvice.

Gostitelji so se favoritom iz Celja v prvih 20 minutah dobro upirali in sami večkrat vodili za dva zadetka, bili v prednosti še v 24. minuti pri 15:14, končnica polčasa pa je pripadla gostom. Ti so z delnim izidom 5:0 postavili izid polčasa.

Domačini so se v drugem polčasu vrnili v igro, ko so se približali na dva zadetka, toliko so zaostajali nazadnje v 51. minuti, potem pa so zapovrstjo zadeli Rok Marić, Ante Ivanković, Žan Korže Lesjak in Mitja Janc, kar je pomenilo prednost šestih golov in posledično zmago za Celje.

Matic Pangerc je bil najboljši strelec domačih s šestimi goli, pri Celju sta po enega več dosegla Janc in Uroš Milićević.

Pred rokometaši je zdaj premor do začetka februarja, takrat bo Škofljica gostila Gorenje, Celje pa bo gostovalo v Trebnjem.

IZJAVI PO TEKMI: 

Aljaž Lešek, igralec ŠRD Škofljica:
"Prvi polčas smo parirali evropskim Celjanom, v drugem tudi nekje do 50. minute,  nato pa žal padec zbranosti, preveč zgrešenih strelov ter tehničnih napak in ekipa kot je Celje, je to seveda izkoristila in zanesljivo zmagala."

Gal Gaberšek, vratar RK Celje Pivovarna Laško:
Vedeli smo, da danes stopamo na vroč teren. Še vsaka ekipa se je tukaj mučila, tudi vodilno Trebnje. Res je, da smo v prvem polčasu igrali izenačeno, a bolj kot se je tekma bližala koncu, bolj se je razlika večala in tekmo smo varno pripeljali do konca.

RK SVIŠ IVANČNA GORICA : MRK LJUBLJANA 32:28 (18:14) 
Tekavčič, Vidmar in Justin (1) po 5, Cirar 4; Lukman 8 (1), Ključanin 6 (1). 

Igralec tekme: Jaka Glavan (RK Sviš Ivančna Gorica) 

Igralci Sviša so prišli do svoje šeste zmage v prvenstvu, potem ko so drugi polovici drugega polčasa dokončno strl odpor Ljubljane. Ta ostaja pri le dveh zmagah in je pri dnu lestvice.

Prva polovica prvega polčasa je minila v bolj ali manj izenačeni predstavi, drugih 15 minut pa je bilo v znamenju domačih, ki so začeli povečevati razliko ter v 28. minuti po golu Matevža Tekavčiča vodili že za šest zadetkov, na odmor pa so nesli dva gola manj prednosti.

Ljubljančani so v uvodu drugega polčasa razpolovili zaostanek, bili le dva zadetka za domačini še 44. minuti, potem pa je domačim uspelo znova pobegniti na varnejšo razdaljo. Andraž Justin je v 50. minuti poskrbel za novo prednost šestih golov. Ko je Martin Bradač v 53. minuti zadel za 30:23, je bil zmagovalec znan.

Justin, Tekavčič in Simon Vidmar so pri domačih dosegli po pet golov, Jure Lukman jih je pri gostih zbral osem.

Pred rokometaši je zdaj premor do začetka februarja, takrat bo Sviš gostil Ribnico, Ljubljana pa bo gostovala v Kopru.

IZJAVI PO TEKMI: 

Nik Pirnat, igralec RK SVIŠ Ivančna Gorica: 
"Prvi del sezone lahko ocenimo kot uspešnega. Današnjo tekmo pa smo pripeljali mirno do konca, kljub nekaj padcem, ki pa jih bomo do začetka spomladanskega dela sezone odpravili."

Jure Lukman, igralec MRK Ljubljana: 
"Danes smo v Ivančno Gorico prišli po dve točki, a žal nam to ni uspelo. SVIŠ je zares čvrsta ekipa in vsak posameznik se v ekipi bori. Ima močno obrambo ter napad. Žal se nam ni izšlo."

Nedelja, 17. december, ob 17.00 
MRK KRKA : RD KOPER (prenos na YouTube kanalu RZS TV) 

LESTIVICA 1. LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK TRIMO TREBNJE 13 12 0 1 435:332 103 24
2 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 13 11 1 1 433:359 74 23
3 RK GORENJE VELENJE 13 10 2 1 401:331 70 22
4 RK JERUZALEM ORMOŽ 13 7 2 4 349:353 −4 16
5 MRK KRKA 12 6 3 3 352:315 37 15
6 RD RIKO RIBNICA 13 6 2 5 430:412 18 14
7 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 13 6 2 5 374:374 0 14
8 RD KOPER 12 6 0 6 341:331 10 12
9 RK SLOVENJ GRADEC 13 5 2 6 370:386 −16 12
10 ŠRD ŠKOFLJICA 13 4 1 8 346:387 −41 9
11 RD URBANSCAPE LOKA 13 3 2 8 376:414 −38 8
12 RD LL GROSIST SLOVAN 13 2 1 10 346:386 −40 5
13 MRK LJUBLJANA 13 2 0 11 348:424 −76 4
14 RK DOBOVA 13 1 0 12 314:411 −97 2