21. 12. 2023

Rozman prvo leto na čelu RZS označil za burno, intenzivno in polno dela

Člani predsedstva Rokometne zveze Slovenije so na sredini seji v ljubljanskem hotelu InterContinental obravnavali trenutno finančno stanje zveze ter sprejeli vsebinski in finančni načrt za leto 2024.

Finančno stanje je posledica izpada načrtovanih dohodkov z ženskega evropskega prvenstva, ki ga je Slovenija lani novembra priredila skupaj s Severno Makedonijo in Črno goro. Predsednik Bor Rozman, ki je 13. decembra lani na tem položaju nasledil zdajšnjega prvega moža Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Franja Bobinca, je svoje prvo leto na čelu zveze opisal z naslednjimi besedami. "Burno, intenzivno, polno dela. Mislim, da smo na pravi poti. V zadnjem letu smo največ energije porabili za sanacijo finančnega stanja, a prepričan sem, da je rokomet zanimiv in tržno zelo zanimiv šport, hkrati pa se držimo strategije, ki smo jo zastavili v začetku tega leta," je za STA uvodoma dejal Rozman, ki pričakuje, da bo finančni primanjkljaj RZS saniran do sredine leta 2025.

Na seji je RZS predstavil okvirni finančni načrt za leto 2024. RZS prihodnje leto pričakuje skupne prihodke v višini 3,35 milijona evrov, odhodki pa naj bi znašali 3,3 milijona evrov.

Člani predsedstva so na današnji seji izpostavili sijajne dosežke članskih izbranih vrst v tem letu. Moška reprezentanca je na januarskem svetovnem prvenstvu na Poljskem in Švedskem najprej zasedla deseto mesto, nato pa se prek kvalifikacij prebila na evropsko prvenstvo v začetku prihodnjega leta v Nemčiji, kjer jo v prvem delu tekmovanja čakajo tekme s Ferskimi otoki, Poljsko in Norveško.

Slovenski rokometaši so še vedno v resnih kombinacijah za nastop na poletnih olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu, kar bi bil že njihov četrti nastop na prestižnem turnirju po Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Rio de Janeiru 2016.

Velik podvig je na mednarodnem prizorišču uprizorila tudi ženska članska reprezentanca. Na nedavnem svetovnem prvenstvu na Danskem, Švedskem in Norveškem je osvojila enajsto mesto ter si izborila vozovnico za kvalifikacijski turnir za nastop na olimpijskih igrah v Parizu. Med 11. in 14. aprilom se bo pomerila z Nemčijo, Črno goro in Paragvajem, v francosko prestolnico bosta odpotovali dve najboljši izbrani vrsti.

Člani predsedstva so sprejeli predloge sprememb tekmovalnega sistema v moški ligi NLB v sezoni 2024/25. Po koncu zdajšnje sezone 2023/24 se bo število ekip v elitnem slovenskem moškem rokometnem tekmovanju s sedanjih 14 skrčilo na 12, pestra prihodnja sezona pa bo vsebovala redni in drugi del tekmovanja, v končnici pa nato sledijo še tekme na izločanje in končne razvrstitve.