11. 2. 2023

Tesni izidi sobotnih obračunov v 1. ŽRL dali odgovore o potnikih v kvalifikacije

Na treh od štirih sobotnih obračunov 14. kroga 1. ženske rokometne lige je razlika med ekipama znašala tri zadetke ali manj. Po dve točki so v skupni seštevek vpisale Celjanke, Ljubljančanke in Pirančanke, po eno pa Ptujčanke in Izolanke.

Tekme poslednjega, 14. kroga, ki za nekatere zasedbe niso zadnje dejanje rednega dela prvenstva, saj bodo pred nadaljevanjem na sporedu še zaostali dvoboji 1. ženske rokometne lige, so ponudile odgovore na marsikatero nerešeno vprašanje o končni razvrstitvi ekip v modri in zeleni skupini.

Ptujčanke so z domačim remijem proti Trgu ABC Izoli ubranile svoj položaj na sedmem mestu modre skupine in v kvalifikacije poslale Izolanke. Vstopnico za tekmo proti rokometašicam iz Izole pa so si zgolj uro prej priborile Ljubljančanke, ki so v Kopru dosegle svojo deveto zmago v sezoni 2022/23 in bodo s položaja zmagovalk zelene skupine napadale mesto v ligi za prvaka.

Derbi zadnjega kroga v prvem delu državnega prvenstva bo na sporedu v sredo, ko bodo Krimovke gostovale v Ajdovščini na spopadu za vrh lestvice v modri skupini.

1. ŽENSKA ROKOMETNA LIGA, MODRA SKUPINA, 14. KROG

Sobota, 11. februarja:
ŽRK Z'DEŽELE : ŽRK KRKA NOVO MESTO 27:24 (14:11)
Novak 7, Pišek in Strnad Zelen (2) po 5; Vrček (2) in Rudman po 7.

Celjanke, ki so si uvrstitev na tretje mesto modre skupine zagotovile že pred obračunom z Dolenjkami, so na domačem terenu s tremi zadetki razlike premagale novomeško Krko.
Levji delež naloge so varovanke Miše Marinček opravile v uvodu srečanja, ko so povedle za pet zadetkov. Višje prednosti rokometašice iz knežjega mesta niso dosegle. Na veliki odmor so odšle v vodstvu s tremi goli (14:11), v drugi polovici obračuna pa sta bili ekipi strelsko enakovredni. Rokometašice iz Novega mesta so se dostojno upirale gostiteljicam, a si niso uspele izboriti položaja, ki bi predstavljal nevarno izhodišče za poskus rezultatskega preobrata. Ob zadnjem zvoku sirene v dvorani Zlatorog je semafor svetil rezultat 27:24 v korist domače ekipe.
Za zasedbo Z'dežele je sedem golov svojemu bivšemu klubu zabila reprezentantka Erin Novak, prav toliko sta jih na drugi strani dosegli njeni nekdanji soigralki Alja Vrček in Angela Rudman.

IZJAVI PO TEKMI

Jasmina Pišek, rokometašica Z'dežele:
"Na zadnji tekmi rednega dela smo prikazale borbeno igro in željo po zmagi. V napadu smo imele nekaj težav z realizacijo. Kljub napakam v napadu, smo tekmo mirno pripeljale do konca. Dve točki sta zasluženo ostali v Celju. Čestitke puncam in strokovnemu vodstvu za odigrani prvi del."

Gašper Kovač, trener Krke Novega mesta:
"Odigrali smo korektno tekmo proti favorizirani ekipi. Držali smo se dogovorjenega in ob malce boljši realizaciji bi lahko odščipnili kakšno točko. Z'dežele čestitam za zmago, mi pa gremo pogumno naprej."

ŽRK ŽIHER HIŠE PTUJ - ORMOŽ : ŽRK TRGO ABC IZOLA 23:23 (12:9)
Kolenko 7 (1), Kreft, Planinc in Krasnič po 3; Cerovak 6, Berzelak 5 (2).

V športni dvorani Ljudski vrt na Ptuju je bilo napeto in izenačeno vse do konca. Ekipi Žiher hiš Ptuja-Ormoža ter Trga ABC Izole pa sta se razšli z delitvijo točk. Ta je bila za Izolanke usodna, sej jih je prikovala na zadnje mesto modre skupine, ki vodi v kvalifikacije za mesto v četrtfinalu proti zmagovalkam zelene skupine, rokometašicam Ljubljane.
Dvoboj med štajersko-prleško in primorsko zasedbo je bil skozi srečanje enakovreden in izenačen. Gostiteljice so povedle prve, gostje so nato izid poravnale, rezultatske serije pa so se v tem vrstnem redu ponavljale vse do zaključka tekme. Teža obračuna je pustila svoj pečat in pri zaključnih strelih so se roke večkrat zatresle rokometašicam obeh ekip. Varovanke Mateja Bračiča so imele v zadnjem napadu, ki so ga začele z igralko manj a po dvominutni izključitvi Taire Nadarević končale kadrovsko izenačene, priložnost, da osvojijo obe točki, a so se na koncu zadovoljile tudi z eno.
Sedem zadetkov je na domačem terenu dosegla Minea Kolenko, ki jih je na 14 tekmah skupno zabila že 108, za Izolanke jih je šest prispevala Laura Cerovak.

IZJAVI PO TEKMI

Matej Bračič, trener Žiher hiš Ptuja-Ormoža:
"Težka tekma, boj do zadnje sekunde. Mi smo na nivoju igrali obrambo, kjer je pomagala tudi vratarka. Napad nam ni stekel, verjetno zaradi pritiska, ki so si ga zadale igralke. Na koncu se je srečno izšlo."

Tiara Nadarević, rokometašica Trga ABC Izole:
"Dobro smo se borile, prava tekma. Na koncu nam je zmanjkalo malo športne sreče. Če bomo vsako tekmo igrale kot smo to, nam uspeh ne bo izostal."

1. ŽENSKA ROKOMETNA LIGA, ZELENA SKUPINA, 14. KROG

Sobota, 11. februarja:
RK PIRAN : RK ZVEZDA LOGATEC 30:27 (17:12)
Borišek 14 (5), Kokotec 7; Košir 11 (5), Perkovič 6.

Piran je na tekmi 14. kroga gostil Zvezdo Logatec in si z zmago nad najbližjim zasledovalcem na lestvici zagotovil končno drugo mesto v zeleni skupini 1. ženske rokometne lige. Logatčanke, ki so na zadnjih tekmah kazale zmagovito formo, tokrat niso osvojile točk in ostale pri skupno šestih zmagah in enem remiju, kar jih uvršča na tretje mesto zelene skupine.
Dvoboj v športni dvorani Lucija bi bil najverjetneje še bolj napet in izenačen, če ne bi gostiteljice odlično izkoristile počasnejšega začetka Logatčank. Varovanke Aleša Filipčiča so po v peti minuti tekme vodile že s 5:0 in čeravno so se je nato prebudila tudi četa Petra Terčiča, so Primorke na odmor odšle v prednosti s petimi zadetki (17:12).
Gostujoča ekipa je v drugem polčasu pokazala svoj pravi obraz in navkljub prednosti domačink so se rokometašice z grbom zvezde na dresih v 58. minuti uspele približati zgolj na gol zaostanka (27:28). V zaključnih minutah so Pirančanke vendarle znale ohraniti mirno kri, po minuti odmora pred zaključkom tekme pa je zadnji žebelj v krsto Zvezde Logatca z zadetkom za končni izid (30:27) postavila Kristina Kokotec.
Po sedem golov v vsakem polčasu, skupno kar 14, je za Piran dosegla Sara Borišek, na drugi strani je bila z 11 zadetki dvomestna Jana Košir. Obe sta bili petkrat natančni s sedmih metrov.

IZJAVI PO TEKMI

Vladoša Nižetič, pomočnica trenerja Pirana:
"Dokazale smo, da smo boljša ekipa od Logatca. Punce so se borile od prve do zadnje minute in rezultat je tukaj. Poskrbeli smo, da so gledalci trepetali in do konca niso vedeli, ali nam bo uspelo zmagati. Vendar so bili strahovi odveč in naše borbene rokometašice so dokazale, da so si močno želele zmage. Ob zaključku rednega dela prvenstva smo z osvojenim drugim mestom zadovoljni. Glede na to, da je to nova ekipa, smo šli v prvenstvo čisto brez pričakovanj. Skozi prvenstvo smo dokazali, da imamo odlično ekipo in je zato drugo mesto odličen rezultat. Sedaj nas čaka mesec premora."

Barbara Brkovič, rokometašica Zvezde Logatca:
"Rekla bi, da smo žal to tekmo izgubile v prvih sedmih minutah. Dobile smo pet golov naenkrat. Nismo vedele, kje smo, zakaj smo. Malo smo se izgubile, obrambe ni bilo. Potem pa smo si po prvem polčasu v slačilnici rekle, da nimamo kaj izgubiti. Malo smo se zbrale in pobrale. Nasprotnice so v nekih trenutkih postajale utrujene in me smo to izkoristile v naš prid in se jim tako malo približale. Na koncu pa spet nekaj naših napak, izgubljene žoge in tako jih nismo mogle ujeti. Čestitke Piranu!"

ŽURD KOPER : RK LJUBLJANA 20:26 (6:14)
Čermelj 5, Rešek 4; Ocepek 10 (7), Jarc in Uljan po 4.

Zasedba Ljubljane je pod taktirko Olge Čečkove zabeležila še svojo deveto zmago v sezoni in potrdila svoje mesto v kvalifikacijah za četrtfinale 1. ženske rokometne lige. Ljubljančanke so bile na Obali suverene, predvsem v obrambi, kjer so gostiteljicam v prvem polčasu dovolile zgolj do šestih doseženih zadetkov.
V nadaljevanju se je zasedba iz prestolnice nekoliko sprostila, domačinke so strnile svoje vrste, a Koprčanke, ki so redni del sezone sklenile na dnu zelene skupine s šestimi osvojenimi točkami, niso uspele ogroziti uspeha Ljubljane.
Najboljša strelka obračuna je bila mlada reprezentantka Nika Ocepek z desetimi goli, domačo publiko v športni dvorani OŠ Koper je s petimi zadetki razveselila Taja Čermelj.

IZJAVI PO TEKMI

Lia Velec, rokometašica Ž.U.R.D. Kopra:
"Žal se tekma ni končala po naših pričakovanjih. Imele smo preprosto veliko napak v napadu in obrambi, drugi polčas smo strnile svoje vrste, vendar nam je zmanjkalo časa za preobrat."

Neja Polak, rokometašica Ljubljane:
"Občutki po tekmi so izjemni, vsaka zmaga je nekaj posebnega. S to zmago smo zagotovo osvojile prvo mesto v zeleni skupini. Zelo smo se trudile v obrambi in napadu, kar je vidno pri končnem rezultatu."

Še sledi:

Sreda, 15. februarja, ob 20.00:
ŽRK MLINOTEST AJDOVŠČINA : RK KRIM MERCATOR

Že odigrano:

Sreda, 1. februarja:
RK SAVA KRANJ : ŠDRŠ VRHNIKA 31:27 (18:16)