11. 3. 2023

Atraktivni razpleti četrtfinalnih dvobojev v 1. ŽRL

Večina zasedb 1. ženske rokometne lige je to soboto odigrala svojo prvo četrtfinalno srečanje v sezoni 2022/23, Krimovke in Izolanke pa so se udarile na povratnem četrtfinalnem dvoboju.

Rokometašice Krima Mercatorja so si proti izolski zasebi priigrale uvrstitev med najboljše štiri zasedbe 1. ženske rokometne lige. Na preostalih četrtfinalnih dvobojih modre skupine so si prednost pred povratno tekmo priborile Ajdovke, Celjanke ter Novomeščanke.

V zeleni skupini, kjer so kot prvouvrščene igranja v četrtfinalu "oproščene" rokometašice Ljubljane, je Zvezda Logatec s šestimi goli premagala Vrhniko, veliko bolj napeto pa je bilo na drugih dveh dvobojih. Olimpija je proti Savi iz Kranja slavila zmago za gol, obalni derbi pa se je končal brez zmagovalca.


ČETRTFINALE, MODRA SKUPINA

Sobota, 11. marca:
ŽRK MLINOTEST AJDOVŠČINA : ŽRK ŽIHER HIŠE PTUJ-ORMOŽ 39:20 (21:7)
Zelnik 8, Kovšca in Čopi po 5; Frangež 9 (2), Petrovič in Krasnič po 3.
STATISTIKA

Mlinotest Ajdovščina si je na prvi tekmi četrtfinala 1. ženske rokometne lige na široko odprl vrata za uvrstitev v ligo za prvaka, od gostujočih Ptujčank so bile Ajdovke boljše z 39:20.
Svojo dominanco so rokometašice iz Ajdovščine pokazale že v zgodnjem obdobju tekme, ko so v 13. minuti povedle z 10:1 po golu Maje Grmek. Gostje so v nadaljevanju začele dosegati gole nekoliko pogosteje, a v obrambi še naprej prejemale veliko število zadetkov, kar se je obrestovalo v porazu z 19 goli razlike (39:20).
Osem zadetkov je v mrežo Žiher hiš Ptuja-Ormoža pospravila reprezentančna krožna napadalka Urša Zelnik, enega več je za tekmice dosegla Asja Frangež.
Povratni dvoboj bo na sporedu prihodnjo soboto.

IZJAVI PO TEKMI

Nuša Puž, rokometašica ŽRK Žiherr hiše Ptuj-Ormož:
"Začele smo bolj zadržano, kar nekaj časa smo potrebovale, da smo prišle v igro. Dogovorile smo se, da bomo igrale počasneje, zaradi kratke klopi. V drugem polčasu smo zaigrale boljše."

Urša Zelnik, rokometašica ŽRK Mlinotest Ajdovščina:
"Vesela sem, da smo odigrale, kot smo se dogovorile. Upoštevale smo vsa navodila trenerja, zato odhajamo na povratno tekmo sproščene in z ugodno prednostjo."

ŽRD LITIJA : ŽRK Z'DEŽELE 19:20 (9:8)
Hauptman 5, Bajc 4; Vrček 7, Novak 6 (3).

Najmanj doseženih golov so ljubitelji slovenskega ženskega rokometa to soboto videli v Litiji, kjer je za domačo zasedbo cilj upravičil sredstva. Litija je v rednem delu prvenstva zbrala deset točk manj od Z'dežele, a je na prvem četrtfinalnem dvoboju pošteno namučila celjsko zasedbo, vodila ob polčasu, na koncu pa klonila zgolj za gol zaostanka, ki ga bo poskušala nadoknaditi na gostovanju prihodnji konec tedna.
Litijanke so sicer gol prednosti, s katerim so se po enakovredni prvi polovici odpravile na odmor med polčasoma, v drugem polčasu zapravile. Ekipe Z'dežele je prevladovala v vodstvu, ki je bilo še v 57. minuti vredno treh zadetkov, a sta nato reprezentantki Špela Bajc in Blažka Hauptman, ob pomoči Jelene Gavrilovič, Litijo rezultatsko povsem približale.
V dvorani Golovec se nam prihodnjo soboto obeta zanimiv dvoboj za preboj med najboljše štiri ekipe državnega prvenstva.

IZJAVI PO TEKMI

Urša Urbančič, rokometašica ŽRD Litija:
"Zelo sem ponosna na borbenost naše ekipe. Verjamem, da bomo v Celju pokazale še boljšo igro in s tem prišle do mesta, ki si ga zaslužimo."

Katja Čerenjak, rokometašica ŽRK Z'Dežele:
"Igrali smo na težkem gostovanju. Litija je dobra ekipa, ki se bori do konca. Naša igra na začetku je bila slaba, poleg tega pa smo na koncu zgrešile preveč strelov in zaradi tega je pred povratno tekmo razlika žal samo en gol v našo korist."

ŽRK KRKA NOVO MESTO : ŽRK VELENJE 27:22 (12:10)
Rudman 9, Udovč 7; Oder (1) in Ferenc po 5.

Novomeška Krka se bo prihodnji konec tedna v Velenje odpravila s petimi zadetki prednosti pred drugo četrtfinalno tekmo. Dolenjke so uvodni upor zasedbe iz Šaleške doline nevtralizirale v 20. minuti. Vodstva, ki jim ga je minuto kasneje s kazenskim strelom s sedmih metrov priborila Ivona Barukčić Novomeščanke več niso izpustile iz rok. Svojo prednost so povečevale - ta je v 58. minuti znašala sedem zadetkov - a je nato za Velenjčanke dve sedemmetrovki v zadetka spremenila Nika Priteržnik in omilila poraz Velenjčank.
Za gostiteljice je devet zadetkov s krila dosegla Angela Rudman, po pet sta jih v obratni smeri zabili Nika Oder in Nastja Ferenc.

IZJAVI PO TEKMI

Karin Kuralt, rokometašica ŽRK Krka Novo mesto:
"Igrale smo dobro in držale smo se dogovorov, ki smo jih sklenili pred tekmo. Priborile smo si nekaj prednosti, vendar se zavedamo, da moramo v povratno tekmo stopiti še bolj zbrano in motivirano ter obdržati prednost."

Nika Priteržnik, rokometašica ŽRK Velenje:
"Čeprav smo v tekmo vstopile odločno, se to skozi igro ni poznalo. Naredile smo preveč tehničnih napak ter imele preveč zgrešenih strelov. Glave so že usmerjene v povratno tekmo, na kateri bomo današnje napake skušale popraviti ter doseči boljši rezultat."

ŽRK TRGO ABC IZOLA : RK KRIM MERCATOR 16:37 (4:20)
Berzelak 5, Cerovak 4; Ngombele 10 (4), Marković 8.

Rokometašice Krima Mercatorja so v Izoli potrdile svojo uvrstitev v skupino štirih ekip, ki se bodo v končnici sezone pomerile za naslov državnega prvaka. Odločitev o zmagovalcu je v veliki meri padla že v prvem polčasu, Krimovke so na koncu slavile zmago s 37:16.
Domača zasedba, ki se je v boj s Krimom Mercatorjem na povratni tekmi podala brez poškodovane Maje Krese, je dvoboj z ljubljansko ekipo izgubila med 10. in 32. minuto, ko je četa Dragana Adžića svoje vodstvo iz 7:4 povečala na 21:4 in razblinila vse dvome o zmagovalcu dvoboja. Vratarki tigric sta srečanje končali z zavidljivo statistiko - Barbara Elisabeth Arenhart je obranila 12 do 24 strelov (50%), Jovana Risović pa 8 od 12 strelov (67%). Gostiteljice v Kraški so se tekmicam bolj dostojno upirali v drugem polčasu in so z mislimi že pri končnici prvenstva, ki jo bodo odigrale v skupini za razvrstitev od 5. do 8. mesta.
Najboljša strelka tekme je bila 18-letna rokometašica iz Demokratične republike Kongo, Betchaidelle Ngombele, ki je dosegla 10 zadetkov, pet jih je na drugi strani dosegla Ana Berzelak.

IZJAVI PO TEKMI

Nina Žabjek, rokometašica RK Krim Mercator:
"Pohvalila bi ekipo iz Izole, v tej sezoni so se dobro izkazale. Me smo tekmo odigrale tako kot znamo in pokazale svojo premoč. Izolski ekipi želim vso srečo v nadaljevanju sezone in mislim, da so lahko še boljše."

Taira Nadarević, rokometašica Trga ABC Izole:
"V prvem polčasu se nismo držale navodil trenerja in ni nam steklo. V drugem polčasu smo odigrale boljšo igro in prišle do nekaj zadetkov. Sedaj so pred nami še druge tekme, na katerih bomo dale vse od sebe, da se dokažemo."

ČETRTFINALE, ZELENA SKUPINA

Sobota, 11. marca:
ŠDRŠ VRHNIKA : RK ZVEZDA LOGATEC 31:37 (15:17)
Gabovšek 9, Leben 7; Stojanović Železnik 9 (3), Košir 8 (8).

Rokometašice Zvezde Logatca so na obračunu z rokometašicami z Vrhnike upravičile višjo pozicijo na lestvici zelene skupine po rednem delu prvenstva, pred drugim četrtfinalnim dvobojem, ki ga bodo odigrale na domačem terenu, so si priborile šest zadetkov prednosti.
Logatčanke so dvoboj sicer odprle z zgodnjim vodstvom, a v prvi polovici prvega polčasa rezultat ni napovedoval zanesljive zmage gostji. Gostiteljice so z nizom petih zaporednih zadetkov povedle za štiri zadetke, v 13. minuti so vodile s 13:9. Rokometašice iz Logatca so nato znova stopile na plin in si do polčasa priigrale dva gola prednosti (17:15), čeprav so v 28. minuti vodile že za štiri gole.
V drugi polovici dvoboja je krajša klop zdesetkane vrhniške zasedbe prišla še do večjega izraza, kar so s pridom izkoristile gostujoče rokometašice. Kljub nekaj nihanjem v igri so v 46. minuti znova prevzele vodstvo, ki ga do izteka igralnega časa več niso izpustile iz rok. Tekma se je končala z rezultatom 37:31 v korist Zvezde Logatca.
Pri gostiteljicah je devet zadetkov dosegla Hana Gabrovšek, naziv najboljše strelke dvoboja si je delila s Saro Stojanović Železnik iz logaške čete. Soigralka slednje, Jana Košir, je vseh svojih osem zadetkov dosegla iz sedemmetrovk. 
Povratna tekma bo v Logatcu na sporedu prihodnjo soboto, ob 20.00.

Hana Gabrovšek, rokometašica ŠDRŠ Vrhnika:
"V prvem polčasu smo dobro parirale nasprotni ekipi, v drugem pa naredile žal preveč tehničnih napak. Poznalo se je, da določenih igralk ni, zaradi poškodb, kar nas je stalo zmage. Čestitke nasprotnicam."

Peter Terčič, trener RK Zvezda Logatec:
"Danes nisem zadovoljen s samo igro, prisotne je bilo veliko nervoze od obeh ekip. Dejstvo je, da Vrhnika nima veliko igralk zaradi poškodb in smo tako mi imeli veliko več igralk v rotaciji. Na koncu smo odigrali bolje v napadu, Vrhnika slabše v obrambi in to je odločilo."

RK OLIMPIJA : RK SAVA KRANJ 27:26 (15:14)
Bedrač, Strlič (1) in Veber Marton po 5; Ožegovič 8 (2), Korošec 7.

Zasedbi Save Kranja in Olimpije sta bili na končni lestvici zelene skupine 1. ženske rokometne lige sosedi, ločili sta jih dve točki (Gorenjke so jih osvojile 11, Ljubljančanke pa 9). Tudi na medsebojnih dvobojih sta si ekipi plen razdelili, na prvem srečanju so se zmage veselile Kranjčanke, na drugem pa, s kar sedmimi zadetki razlike, rokometašice iz prestolnice. Te so bile uspešne tudi na prvem četrtfinalnem obračunu, a tokrat zgolj za en zadetek. Končni izid 27:26 pušča odprte vse možnosti pred povratnim srečanjem.
Rokometašice Save Kranja so v Halo Tivoli prišle motivirane, da so Olimpiji oddolžijo za poraz na zadnjem medsebojnem srečanju v rednem delu in odprle z delnim izidom 4:0. Domačinke so se nato vrnile v tekmo, povedle v zaključku prvega polčasa in se na odmor odpravile v minimalnem vodstvu (15:14).
V nadaljevanju so znova pritisnile Kranjčanke, pri katerih sta strelski voz naprej vlekli Nika Ožegovič in Sara Korošec. Ekipa iz prestolnice je gorenjski odpor zlomila v 53. minuti, a vodstva s tremi zadetki razlike, ki ga je imela v rokah še v 59. minuti, ni uspela zadržati do konca. Sara Nosan je z zadnjim zadetkom na obračunu postavila končni izid 27:26.
S po petimi zadetki so bile pri zmagovalkah v ospredju Nika Bedrač, Lana Strlič in Hana Veber Marton. Pri gostjah ste se strelsko najbolje izkazali že omenjeni Nika Ožegovič in Sara Korošec.
Prihodnjo soboto bo v Kranju, ob 18.00, še napeto, odločitev o potniku v skupino od 9. do 12. mesta bo padla na povratni tekmi.

Ž.U.R.D. KOPER : RK PIRAN 29:29 (11:12)
Kadić 14 (2), Prašelj 5; Kokotec in Borišek (3) po 8.
STATISTIKA

Čeprav so se v rednem delu prvenstva rokometašice Pirana borile za vrh zelene skupine, koprska zasedba pa je zasedla zadnje mesto v zeleni skupini, se točkovna razlika na lestvici ni odrazila v predstavi na prvem četrtfinalnem obračunu.
Obalni derbi je postregel z enakovredno in izenačeno tekmo, z izidom katere so bolj zadovoljni v taboru ŽURD Kopra. Gostiteljice so v uvodu hitro zaostale in pri rezultatu 8:2 v korist gostji, ki ga je v 8. minuti postavila Sara Borišek, je vse kazalo, da si bodo Pirančanke pred domačo tekmo v drugem delu četrtfinala pripravile nekaj golov prednosti.  Že ob polčasu sta bili ekipi rezultatsko blizu, Piran je v nadaljevanje dvoboja nesel en zadetek prednosti, ki so ga gostiteljice izničile, povedle celo za tri gole in na koncu segle v roke tekmicam ob izidu 29:29.
Zana Kadić je bila s 14 zadetki za domačinke najboljša strelka tekme, po 8 sta jih na drugi strani zabili Kristina Kokotec in Boriškova.

Lia Velec, rokometašica Ž.U.R.D. Koper:
"Zelo sem ponosna na svoje punce, borile smo se od prve do zadnje minute. Danes smo same sebi dokazale, da zmoremo veliko več in da naše trenutno mesto na lestvici ni pokazatelj naše igre."

Neja Turnšek, rokometašica RK Piran:
"Tekma je bila dobra, obe ekipi sta se borili. Bilo je veliko tehničnih napak, mi smo sicer z izkupičkom hkrati zadovoljni in razočarani. Pričakovali smo dve točki, ampak imamo dobro podlago za domačo tekmo naslednji teden. Čestitam nasprotnicam za borbo in naslednji teden bomo videli, kdo je boljši."