22. 4. 2023

Zmagi gostiteljic na prvih obračunih po pokalnem vikendu v 1. ŽRL

Na petkovih obračunih končnice 1. ženske rokometne lige sta zmagi slavili zasedbi Velenja in Ljubljane.

Velenjčanke so na domačem parketu ugnale Litijanke z 31:28, Ljubljana pa je bila v prestolnici od Pirana boljša za pet zadetkov.

V soboto bodo na sporedu še trije dvoboji državnega prvenstva, vrhunec vikenda pa bo na vrsti v nedeljo, ob 18.00, ko se bodo v Ljubljani na reprizi pokalnega polfinala srečale Krimovke in Ajdovke.

1. ŽENSKA ROKOMETNA LIGA, KONČNICA 5. - 8. MESTA

Petek, 21. april:
ŽRK VELENJE - ŽRD LITIJA 31:28 (15:12)
Ferenc 13 (7), Priteržnik 6; Ambrož 8 (2), Kogovšek 6.

Velenjčanke, ki so bile v rednem delu 1. ženske rokometne lige v tej sezoni vseskozi na meji med zgornjo in spodnjo polovico lestvice, so na svoji prvi tekmi končnice dosegle zmago in utrdile svojo pozicijo na vrhu skupine za razvrstitev od 5. do 8. mesta. Litijanke so po dveh tekmah v končnici še brez zmage, a po točkah bližje Velenju na petem kot Ptuju-Ormožu na sedmem mestu skupnega seštevka.
Gostje iz Litije so se v Rdeči dvorani dobro borile z gostiteljicami. Tekmo so odprle bolje od Velenjčank in vodile po prvih desetih minutah, a je zasedba Snežane Rodič tehtnico nato obrnila v svojo stran po polovici srečanja vodila s 15:12. Trije zadetki prednosti v korist domačink je bil najpogostejši izid nadaljevanja dvoboja, ki so ga z rezultatom 31:28 v dvorani, ki bo čez dober teden gostila tekmo slovenke moške članske reprezentance, dobile rokometašice Velenja.
Nastja Ferenc je bila nezgrešljiva s sedmih metrov, tekmo je končala pri 13 zadetkih. Za Litijo je osem golov zbrala Brina Ambrož, standardno pa je bila med vratnicama zanesljiva Aleksandra Petrukhina, ki je obranila 15 strelov.

IZJAVI PO TEKMI

Nastja Ferenc, rokometašica ŽRK Velenje:
"Zavedale smo se, da bo tekma težka tudi zato, ker je za nami zelo dolg premor. Prikazale smo zbrano in dobro igro, v obrambi smo odigrale črvsto, napad pa nam je stekel. Izkoristile smo napake gostij in na koncu zasluzeno slavile."

Manca Kogovšek, rokometašica ŽRD Litija:
"Vedele smo da nas v Velenju čaka težko gostovanje. V obrambi smo naredile preveč napak, kar so gostiteljice dobro izkoristile in s tem prišle do zaslužene zmage."


KONČNICA 9. - 12. MESTA

RK LJUBLJANA - RK PIRAN 35:30 (22:14)
Jarc 11, Ocepek 7 (1); Kokotec 13 (1), Borišek 6 (1).

Ljubljančanke so na pomembnem obračunu s Pirančankami naredile velik korak proti osvojitvi končnega devetega mesta v 1. ženski rokometni ligi. Podmladek ljubljanskega Krima Mercatorja zaseda prvo mesto v skupini za razvrstitev od 9. do 12. mesta. Z zmago na tokratni tekmi so se rokometašice iz prestolnice oddaljile prav od Primork iz Pirana, ki so njihove najbližje zasledovalke.
Varovanke Olge Čečkove so povedle v prvi minuti z zadetkom njihove najboljše nocojšnje strelke, Ane Jarc, vodstva pa nato niso izpustile iz rok vse do konca dvoboja. Z izjemno pomladno igro v napadu so do polčasa dosegle kar 22 zadetkov ter na odmor odšle v prednosti osmih golov. Čeprav so bile napadalno razpoložene tudi rokometašice iz Tartinijevega mesta, ki so na koncu zbrale celo 30 zadetkov, to ni zadostovalo za osvojitev točk proti tokrat dominantnim Ljubljančankam. Ljubljanska četa, ki je v trenutkih svoje najvišje prednosti vodila za devet, je gostjam v končnici dovolila, da se približajo na manjši, a kljub temu varen zaostanek. Ob izteku igralnega časa je slavila zmago s 35:30.
Jarčeva je za Ljubljano dosegla 11 zadetkov, sledila ji je Nika Ocepek s sedmimi. Na drugi strani jih je 13 zabila Kristina Kokotec, šest pa Sara Borišek.

IZJAVI PO TEKMI

Tiana Vuković, rokometašica RK Ljubljana:
"Vesela sem, da smo s puncami odigrale odlično tekmo in zasluženo slavile. Želela bi, da bi razlika ostala še višja, a na koncu je pomembna dobra igra in zmaga. Do konca sezone moramo odigrati, kot znamo in zmage bodo naše."

Anja Kolobarič, rokometašica RK Piran:
"S puncami smo se borile, a ne po svojih najboljšim očeh. Vsaka posameznica je sama veliko več zmožna. Kot ekipa nismo pokazale vsega, a ne glede na to, smo na koncu dvoboj zaključile skupaj. Borile smo se, potrudile se bomo, da bo na povratni tekmi bolje in da bodo točke ostale pri nas. Čestitam nasprotnicam za zmago."