22. 4. 2023

Liga NLB: Celjani zanesljivo, remi na derbiju začelja

Celjani z odliko opravili gostovanje v Ribnici in so korak bližje končni osvojitvi naslova. Dramatični dvoboj v Mariboru ni dal zmagovalca na srečanju Branika in Krškega.

Tekmovalno dogajanje v Ligi NLB se bo nadaljevalo v soboto z obračuni SVIŠ Ivančne Gorice in Slovenj Gradca, Urbanscapa Loke in Krke, Dobove in Gorenja Velenja ter LL Grosista Slovana in Kopra.

LIGA NLB, 23. KROG

Petek, 21. april:
RK MARIBOR BRANIK - RK KRŠKO 27:27 (14:18)
Budja 8, Jezernik 6 (1); Sintič 11 (2), Košir 5.

Igralec tekme: Marko Sintič (RK Krško)

Mariborčani so drugo zaporedno tekmo končali z remijem. Po osvojeni točki pred tednom dni proti tekmecem iz zgornje polovice razpredelnice iz Ribnice so v današnjem obračunu proti neposrednim konkurentom za obstanek na prvoligaški sceni iz Krškega spet igrali neodločeno.
Maribor je po točkah ujel Dobovo, a zavoljo boljše razlike v golih napredoval na 12. mesto, Krško pa ostaja na zadnjem mestu v 14-članski elitni ligi.
Izbranci gostujočega trenerja Roberta Beguša so si v drugi polovici prvega polčasa štirikrat priigrali pet golov prednosti (12:7, 13:8, 14:9 in 15:10). V sami končnici so se jim Mariborčani približali na dva gola (15:13), po dveh zadetkih Marka Sintiča pa so na polčasu imeli zajetno prednost (18:14).
Mariborčani so v drugi polovici tekme le strnili svoje vrste in v 48. minuti po golu Izidorja Budje izenačili na 22:22. V izjemno negotovi končnici je najprej kazalo na zmago gostov, ki so v 58. minuti povedli s 27:25, izbrancem domačega trenerja Luke Žvižeja pa sta točko priigrala Jure Hedl in Teo Jezernik.
V domači zasedbi sta bila najbolj učinkovita Budja z osmimi in Jezernik s šestimi goli, v gostujoči pa je Sintič dosegel enajst, Matej Košir pa pet zadetkov.
Mariborska ekipa bo po reprezentančni kvalifikacijski akciji za EP 2024 in zaključnem turnirju za pokal Slovenije v naslednjem krogu gostovala v Celju, zasedba iz Krškega pa bo gostila LL Grosist Slovan.

IZJAVI PO TEKMI

Luka Žvižej, RK Maribor Branik:
"Videli smo dva povsem drugačna polčasa. V prvem smo bili prestrašeni, v drugem delu pa smo začeli igrati z več borbe. Nismo podlegli pritisku. Res pa je, da bi lahko ob boljših odločitvah v ključnih trenutkih osvojili še več točk. To je v tem trenutku naš maksimum. Drugi polčas je ponudil igro, ki si jo želimo."

Robert Beguš, Rokometni klub Krško:
"Za zmago nam je zmanjkala koncentracija v ključnih trenutkih. Naredili smo dve ali tri napake, ko smo jim podarili žogo in jim omogočili, da so se približali. Glede na to, da smo vodili vso tekmo, smo si zaslužili najmanj točko, če ne celo zmago."

Petek, 21. april:
RD RIKO RIBNICA - RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 20:32 (9:14)
Ljevar 9, Nosan 3; Janc (4) in Vlah po 5.

Igralec tekme: Nebojša Bojić (RK Celje Pivovarna Laško)

Celjski rokometaši so naredili nov korak proti 26. naslovu državnih prvakov. V osrednji tekmi kroga so v Ribnici zanesljivo zmagali in imajo tri kroge pred koncem še naprej štiri točke prednosti pred najbližjimi zasledovalci iz Trebnjega.
Rokometaši iz mesta grofov so bili le v uvodu tekme v rezultatsko podrejenem položaju. Po zaostanku 0:2 so v seriji dosegli pet golov in v deveti minuti povedli s 5:2.
Do 21. minute je bila tekma dokaj enakovredna (8:9), nato pa so izbranci gostujočega trenerja Alema Toskića v končnici prvega polčasa zaigrali zelo dobro v obeh smereh in se na veliki odmor odpravili s prednostjo petih golov (14:9).
V drugem polčasu so Celjani prikazali zrelo in odgovorno predstavo ter domačega trenerja Boruta Mačka že v 38. minuti prisilili, da je pri zaostanku sedmih golov (12:19) zahteval minuto odmora.
Po njej se absolutna prevlada gostov v deželi suhe robe ni zaustavila, še naprej so bili korak ali dva pred domačimi rokometaši, ki se z Novomeščani in Slovenjgradčani borijo za četrto mesto na razpredelnici.
V celjski ekipi, ki je največ vodila za 14 golov (29:15 in 31:17), sta bila najbolj učinkovita Aleks Vlah in Mitja Janc. Oba sta dosegla po pet golov, izkazal pa se je tudi vratar Nebojša Bojić z 19 obrambami.
V ribniški zasedbi je Leon Ljevar dosegel devet golov, vratar Sandro Meštrić pa je zaustavil deset strelov celjskih rokometašev.
Ribniška ekipa bo po reprezentančni kvalifikacijski akciji za EP 2024 in zaključnem turnirju za pokal Slovenije v naslednjem krogu gostovala v Slovenj Gradcu, celjska pa bo gostila Maribor Branik.

IZJAVI PRED TEKMO

Gašper Hrastnik, rokometaš RD Riko Ribnica:
"Že tako zdesetkani ekipi se je dodala še poškodba Gaja Gorenca. To nikakor ni izgovor, saj smo tekmo dokaj dobro začeli tako v obrambi kot v napadu. V nadaljevanju se je poznala daljša klop Celja, ki je ohranjala visok tempo igre. Bili so močnejši, težko smo prihajali do zadetkov na postavljeno obrambo. Glede na to, s kakšnim kadrom trenutno razpolagamo, je rezultat pošten. Upam, da bomo med tritedenskim odmorom, ki sledi, dobili nazaj vsaj kakšnega igralca in da gremo v zadnje tri tekme vsaj malo močnejši."

Nebojša Bojić, rokometaš RK Celje Pivovarna Laško:
"Našo misijo smo izpolnili, saj smo v Ribnico prišli po obe točki in ju tudi osvojili. S tem smo storili pomemben korak k obraniti naslova državnega prvaka. Menim, da rezultat ni realen, saj imajo Ribničani veliko poškodovanih igralcev. Želel bi čestitati Ribničanom na borbi in eni lepi tekmi, svojim fantom pa čestitam za zmago."